woensdag 29 mei 2013

Berichten van wanorde 37

Weg met de africhting – Geïnspireerd of niet door het Stockholm-syndroom, maar in elk geval, in Beaufays werd een schoolgebouw getroffen door een opzettelijke brandstichting. De schepen maakte bekend dat de school enkele dagen gesloten zal blijven. Van hetzelfde laken een broek in een school in Hannut waar twee klaslokalen in vlammen opgingen. Enkele weken daarvoor werden in Anderlecht, vlakbij de cité van Petersbos, twee scholen vernield door jongeren (“Alles is kapot” zei de directrice) terwijl min of meer op hetzelfde moment in Luik de ramen van een secundaire school er moesten aan geloven. De school wil ons voor alles leren om te gehoorzamen en te herhalen wat de macht in ons hoofd wil proppen; in die zin is het een instelling om individuen af te richten eerder dan om hun ontplooiing te bevorderen
 
Bourgeois – Op één mei werd het kasteel van Obigies (Pecq) vernietigd door een brand. Het vuur ontstond rond 4 uur 's ochtends. Het kasteel was eigendom van een berucht bourgeois. In Leuven werden dan weer een tiental luxe-wagens (Audi, BMW & Alfa Romeo) die op eenzelfde parking stonden beschadigd door onbekenden; een misschien bescheiden wraakactie, maar alleszins goed gericht. 
 
Deconstructie – In Drogenbos werd de werf van een nieuw appartementsblok gelikt door de vlammen. Op de eerste verdieping verorberde rond 20u het vuur isolatiemateriaal. In Ruisbroek werden de vrachtwagen en bestelwagen van een bouwbedrijf 's nachts in brand gestoken; de voertuigen stonden op twee verschillende plaatsen. In Marcinelle ontstond 's nachts brand in de opslagplaats van het bedrijf Aluwin, gespecialiseerd in chassis; het gebouw raakte zwaar beschadigd. Overal bouwt de macht en het kapitaal om de ruimte in te richten naar haar noden; dat ze overal mogen botsen op onze verlangens en onze dorst naar een wereld zonder gruwels.

Lekker warm – In Droixhe, een volkse en hete buurt in Luik, ging de parking van een verhuurbedrijf van voertuigen in vlammen op: negen voertuigen vernietigd. Het vuur verspreidde zich ook naar de administratiegebouwen. Enkele weken geleden vonden er nog opstootjes plaats tussen bewoners van Droixhe en de politie tijdens interventies en arrestatiepogingen.

Ondergronds – In Nijvel werd in het midden van de nacht een wagen in brand gestoken in de parking onder de supermarkt Delhaize. Jammer genoeg drong het vuur niet door het plafond om er deze tempel van verkoopwaring van onze levens te vernietigen.