woensdag 19 juni 2013

Een klein inventaris van de komende ranzigheden...

Neo (Heizel)
Dit project is het kindje van de Brusselse politieke kaste. Het wil het hele Heizel-plateau herinrichten om er 'internationale aantrekking' aan te geven, ondermeer door de bouw van een internationaal congrescentrum (waar smeerlappen van over de hele wereld zullen vergaderen), een winkelcentrum van 80 000 m² (oftewel 16 voetbalvelden groot), een nieuw nationaal stadion (om het patriottisme via de Belgische nationale ploeg op te krikken), een enorme concertzaal (om de afstomping door commercieel spektakel nog wat meer door te drijven) en een nieuwe wijk (luxewoningen om de 'economische aantrekking' te verhogen welteverstaan).
Het project werd onlangs goedgekeurd en de regering is momenteel op zoek naar bouwpromotoren om het project voor 2019 te verwezenlijken.

Just under the Sky (Schaarbeek)
Binnenkort zal de bouw van dit nieuwe winkelcentrum van 55 000 m² (11 voetbalvelden) beginnen naast de Van Praet-brug. Dit winkelcentrum heeft als uitgesproken doel om de bevolking van buiten Brussel (met andere woorden, de middenklasse uit de Rand) aan te trekken opdat ze in Schaarbeek zouden komen consumeren.

Entre les deux portes (Elsene)
Tussen Louisa en de Naamse poort, deze zone die reeds voorbehouden is voor rijken en machtigen, verkreeg de promotor Prowinko onlangs de toelating voor een nieuwbouw met luxe-appartementen en een winkeloppervlak van 13 000 m². Dit gebouw dat voor het einde van 2014 het licht zou moeten zien, speelt een fundamentele rol in de 'commerciële opwaardering' van Elsene, met andere woorden, de omvorming van de wijk opdat meer gegoede mensen (kaders, jonge ondernemers, eurocraten, ambtenaren, vrije beroepen) er zich meer op hun gemak zouden voelen.

Abatan 2020 (Anderlecht)
Dit gaat over een groot project om de markt van de Abattoirs, vandaag volks en chaotisch, om te vormen tot een commerciële zone die aangepast is aan een 'ander cliënteel'. De onderneming Abatan, die de Abattoirs uitbaat, wil de hele ruimte herinrichten door winkels neer te planten. Het spreekt voor zich dat als de huidige markt al niet helemaal zal verdwijnen, ze belangrijke veranderingen zal ondergaan om, uiteraard, de middenklasse aan te trekken.

Uplace (Machelen)
Dit project om een enorm winkelcentrum te bouwen aan de rand van Brussel verkreeg alle bouwtoelatingen. Het gaat over 190 000 m² (oftewel 40 voetbalvelden). Dit project concurreert met Neo van de Heizel, want zelfs de macht beseft dat twee enorme winkelcentra op minder dan 5km afstand wat overdreven zou kunnen zijn. Maar die concurrentie toont vooral de 'waanzin' van de kapitalistische ontwikkeling waar de enige leidraad winst is, en zeker niet de menselijke noden.