dinsdag 30 september 2014

Onze enige ambitie is de vrijheid

Solidariteit met de strijders voor vrijheid

Vastberaden mensen kunnen de aarde doen beven, daar zijn de huidige tijden een levende getuigenis van. Machten waarvan men het gevoel had dat ze voor altijd zouden heersen kunnen gedestabiliseerd, gebroken, weggejaagd worden. De opstanden in de Arabische wereld hebben schokgolven gekend van in Turkije tot Brazili├ź.
Deze opstanden worden onophoudend getroffen door een niets ontziende repressie net als door machtsgeile groeperingen allerhande, maar we mogen de moed niet opgeven. Want tussen de folter, de (massa)moorden, het traangas en de bommen staan er nog steeds individuen rechtop die blijven herhalen wat ze willen: vrijheid. En daarom is het nog steeds aan ons om onze solidariteit te concretiseren. Want diegene die zijn hart voelt bonken wanneer het gevecht voor vrijheid en waardigheid de straten vult, heeft het hart vol pijn wanneer dit gevecht moet opboksen tegen tanks, gevangenis, terreur en voelt de nood tot actie.
Als we het over solidariteit hebben, is het belangrijk op zoek te gaan naar die punten die onze context met die van elders linken, op zoek te gaan naar die plaatsen waar de macht van de moordenaars van de vrijheid geraakt kunnen worden. Geen enkele macht is immers geïsoleerd, de politieke en economische akkoorden en structuren overstijgen de grenzen. Wij denken dat elk individu in staat is om iets te doen tegen de verantwoordelijken van de slachtpartijen, en dit zonder zijn wil uit handen te geven aan politiekers, partijen of andere chefs. De netwerken van de onderdrukkers zijn niet onvindbaar, noch onaantastbaar. Vastberaden mensen kunnen de aarde doen beven, de directe actie is hun wapen.

Enkele grote Europese bewapeningsbedrijven: ThyssenKrupp, Siemens, Bosch, Fujitsu, BAE systems, Serco, Thales, EADS, Finmeccanica,...
Banken die in wapenhandel investeren: Axa, ING, Fortis-Paribas, KBC, Belfius,...
Plaatsen waar wapens verscheept worden: haven van Antwerpen (de tweede grootste haven van Europa), luchthaven van Luik, spoorwegennet,...