maandag 1 maart 2010

Berichten van wanorde 2

Minister beroofd – In het centrum van Brussel wordt CdH- minister Catherine Fonck, die op dat moment net van het parlement komt, beroofd van haar handtas. Ze zit in haar auto wanneer twee jongemannen de zijruit verbrijzelen en aan de haal gaan met wat ze kunnen. Fonck was tot voor kort ondermeer bevoegd voor open en gesloten jeugdinstellingen.


Politie bang – Op de voordeur van een politiecommissariaat in Vorst worden regelmatig doodsbedreigingen achtergelaten aan het adres van agenten. Om en rond het gebouw zijn 'sackjackings' geen uitzondering. De commissaris stelt dat die nultolerantie wel mooi staat op papier maar dat zij dit praktisch niet kunnen waarmaken. Overigens laat hij nog vallen dat hij vreest voor een aanslag op zijn commissariaat. “Onze agenten voelen zich bedreigd en zijn bang”.

De Lijn – In Kortenberg worden enkele bussen van De Lijn bekogeld met eieren en verf. Controleurs van De Lijn leveren passagiers die geen papieren hebben over aan de flikken en de dienst vreemdelingenzaken.

Kaarsje branden voor het gerechtsgebouw – Op het Poelaertplein in Brussel, aan de voordeuren van het gerechtsgebouw, wordt een kunstwerk van twaalf houten bomen in brand gestoken. In de buurt wordt een plastieken fles brandversneller teruggevonden. Van de stokers geen spoor.

Fuck de sociale controle – Het lokaal van de preventiedienst, veiligheidsagenten, stadswacht, straathoekwerkerkers en de dienst techno-preventie in Elsene wordt aangevallen. De rolluiken en ramen worden gebroken, en op de voordeur verschijnt: “NIK LE CONTROLE SOCIAL”.

Ontsnapping – In de jeugdgevangenis van Tongeren kruipen drie gevangenen over de muur en nemen de benen. Twee van hen raken daarbij gewond en worden vrijwel onmiddellijk gevat. De derde wordt enkele dagen later gearresteerd wanneer hij met twee gebroken knieën om hulp vraagt in een Antwerps ziekenhuis. Enkele dagen later ontsnapt er opnieuw een jongen, deze keer langs het dak en via een andere vluchtroute. Hij wordt enkele uren later opnieuw ingerekend. De wandeling is nu gesloten en vervangen door een kleine koer omringd door tralies aka de leeuwenkooi.

Cameraploeg aangevallen – Een groepje mensen die in Kuregem iemand kunnen bevrijden uit de handen van de flikken keren zich daarna ook tegen een cameraploeg van de Nederlandse zender NOS die heel het boeltje aan het filmen is. De journalisten werden op dat moment rondgeleid door SP.A – gemeenteraadslid Fouad Ahidar in het kader van een reportatie over veiligheid in Brussel.

NSV – De gebouwen van de faculteit economie van de universiteit van Gent worden versierd met slogans tegen het NSV (Nationalistisch studentenverbond). Het NSV organiseert daar twee dagen later haar eerste activiteit sinds haar officiële erkenning door de universiteit.

Zonnige zondag – Op het Vossenplein in de Brusselse Marollen komen op zondagmiddag enkele tientallen mensen samen tegen gesloten centra en opsluiting, voor een wereld zonder grenzen. Een spandoek wordt uitgerold waarop staat: “gesloten centra, gevangenissen,binnen zoals buiten, leve de revolte”. De mensen wandelen doorheen de straten en er wordt op de muren geschreven, posters geplakt, slogans geroepen en pamfletten uitgedeeld.

Dreigende onrust – Belgische gevangenen die opgesloten zitten in een gevangenis in Tilburg dreigen met opstanden, hongerstakingen, ontsnappingen en gijzelingen van de cipiers uit protest tegen de verplichte overplaatsingen en slechte omstandigheden in de gevangenis. Dit werd door de gevangenen naar buiten gecommuniceerd door middel van telefoongesprekken en brieven. De Nederlandse cipiers vrezen alvast voor wat komen kan...