maandag 1 maart 2010

Uitschot

De politie heeft al tien keer geprobeerd een camera te hangen op het plein. De draden worden telkens doorgeknipt.”


Enkele confrontaties met de flikken na overvallen zijn de aanleiding geweest om ongestoord de goorste uitspraken te kunnen doen. Van de politiewoordvoerders (“Het uitschot moet van de straat geveegd worden” dixit Jan Schonkeren in de beste fascistische en racistische traditie) tot rechtse en linkse politici (“Je kan niet meer buiten komen zonder een mes op de keel te krijgen”, een kleine overdrijving meneer Tavernier?). Ze staan allemaal op de eerste rij om, nu het eens mag, hun ware gelaat te laten zien in de media (die natuurlijk ook weer lekker meedoen). Na alle integratiepogingen van de stalking met werkaanbiedingen tot de stalking van maatschappelijk werkers en allerhande preventiediensten, is het nu tijd om diegenen die achterbleven met de bezem buiten te vegen (zoals op de oude Vlaams Blok affiches al aangekondigd werd).


De politie stelt nog maar eens haar eisen. Ze willen meer veiligheid, een betere werkomgeving, meer en snellere straffen. Excuseer? Wacht, laten we nog eens de laatste maanden overlopen. Eind oktober is het Houssein die in de gevangenis van Leuven neergeknald wordt door de interventiedienst nadat hij zich in een cel had gebarricadeerd. In het gesloten centrum van Vottem sterft Yahya Tabbabi, begin januari, aan een overdosis methadon toegediend door een dokter. Twee dagen later wordt Jonathan opgepakt in Mortsel (dichtbij Antwerpen) en nadat hij zich verzet heeft tegen zijn internering, wordt hij aan voeten en handen vastgebonden in het cachot gegooid. Opnieuw komt er een dokter aan te pas die hem Haldol toedient. Jonathan sterft in het politiecommissariaat. Op 16 januari ontsnapt Alexandre Varga uit de gevangenis van Andenne. Hij wordt terug gepakt door de cipiers en in het cachot gestoken. De volgende dag wordt hij dood teruggevonden. Twee weken geleden; na een overval op een supermarkt en een achtervolging door de flikken wordt Hassan midden op straat in Laken doodgeschoten.

“Als een combi alleen achtergelaten wordt, wordt hij beschadigd.” De veiligheid van de machthebbers, de rijken en haar lakeien kan ons geen barst schelen.