zaterdag 19 juni 2010

Berichten van wanorde 6

Iedereen vrij! – In 2009 slaagden 73 gevangenen erin om te ontsnappen, waarvan 34 uit een gevangenis of gesloten jeugdinstelling. De meeste ontsnappingen vonden plaats tijdens de transporten of hospitalisaties, 17 mensen ontsnapten uit de gevangenis zelf.

Auto's in de fik – In de gemeentes Laken, Evere en Schaarbeek worden op drie dagen tijd elf wagens in brand gestoken. Één keer ging het om een BWM, voor de overige is het niet duidelijk om welke auto's het gaat. In Laken verschijnt ook de tag 'Versailles nique la police'. Versailles is een sociale woonwijk in Neder-Over-Heembeek.

Minder blauw op straat – In Antwerpen wordt een politieauto die voor een gesloten commissariaat geparkeerd stond, in brand gestoken.

Bischoppen buiten – Het bisschoppelijk paleis in Brugge wordt met stenen bekogeld.

Politiekers buiten – Na Defensieminister De Crem valt nu Bart de Wever, voorzitter van de Vlaams-nationalistische partij NVA in de prijzen, en wel met een doodsbedreiging aan zijn adres. Het partijkantoor van de NVA in Brussel krijgt ook stenen door de ruiten. In verschillende dorpjes over het “Vlaamsche land” worden ook verkiezingsborden van de NVA en het Vlaams Belang beklad, vernield en omvergetrokken.

Speeltijd! - In de maand mei leggen niet alleen alle vogeltjes een ei, de temperatuur stijgt ook aanzienlijk in verschillende scholen rond het Leuvense. Ingegooide ruiten, oproep voor een scholierenstaking, slogans tegen school geverfd, sloten geblokkeerd met lijm, containers in brand, zwartgeblakerde toegangspoorten, afgefikte lerarenkamer, wagens van de school in brand gestoken... de bel is duidelijk gegaan.

Vuurtje stoken – In het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel steken enkele gevangenen gelijktijdig hun cel in brand. Een vleugel wordt ontruimd en tijdelijk gesloten. De nacht erop wordt vuurwerk afgestoken aan het centrum en slogans geroepen in solidariteit met de revolte.

Rekening terug naar afzender – Sinds de aankondiging van massale ontslagen door Carrefour België eind februari heeft de winkelketen reeds 95 miljoen euro verloren door stakingen (waarvan sommige buiten de vakbonden om). Na onderhandelingen tussen de bazen van de vakbond en die van Carrefour werd er midden mei afgesproken om verdere stakingen op te schorten. Op 22 mei bleven nochtans 14 supermarkten in Wallonië dicht door een wilde staking.

Bootje varen – In Deux-Acren wordt een werfmachine van het wegenwerkenbedrijf Jouret in de rivier gekeild.

Nachtje stappen – In Soignies worden twee signalisatiewagens van de verkeerspolitie gesaboteerd; banden platgestoken en kabels kapotgesneden, de wagens worden onbruikbaar gemaakt voor zo'n 70.000 euro.

Opstootje – Tijdens de Wereldfeesten in Leuven komt het tot een kleine rel met de politie. De hele dag had ze mensen beboet voor wildplassen en andere treiterijen. Wanneer ze één persoon in het bijzonder viseren, komen omstaanders tussenbeiden. Er werden enkele rake klappen uitgedeeld en iedereen kon ontkomen zonder arrestaties.

Kunst in de fik (bis) – In Kortrijk wordt op het plein voor het gerechtsgebouw een kunstwerk in brand gestoken. Het verwoeste kunstwerk was er door de bouwheer van het nieuwe gerechtsgebouw, de Regie der Gebouwen, geplaatst om “het openbaar karakter van justitie te benadrukken”. Een tijd terug ging ook in Brussel een kunstwerk voor het Justitiepaleis volledig in vlammen op.

Politieman gekneld – Een truckchauffeur rijdt in op een agent in Antwerpen wanneer deze de weg niet wil vrijmaken, en bovendien zijn identiteit vraagt. De agent raakte gekneld tussen de truck en de stoep. Na een achtervolging wilde de politieagent zijn raam inslaan en kreeg dan de deur dubbelhard tegen zijn gezicht. De man werd gearresteerd.

Sabotage trekt de stekker uit – Enkele duizenden Luikenaars moesten het even zonder kabeltelevisie stellen door een panne bij leverancier Tecteo. In dat bedrijf heerst al een tijdje sociale onrust. Versterkers werden ontkoppeld en de noodbatterijen hielden het niet lang uit. De werknemers eisen een terugkeer naar hun oude statuut. Onderhandelingen tussen bazen en bonden leverden niets op. Die ochtend waren opnieuw onderhandelingen voorzien. De vakbonden, altijd klaar om te pacificeren en te recupereren, benadrukten ook nu opnieuw dat ze deze daden afkeuren, net zoals elke strafbare daad van werknemers. Midden mei brak er ook al een wilde staking uit, nadat de christelijke vakbond had beslist om het werk te hervatten na drie weken staking.

Vuur – Op de site van de annexe van het Justitiepaleis in Luik wordt brand gesticht, op een werf van bouwbedrijf Duchene. Duchene maakt deel uit van de Eiffage-groep die momenteel een nieuw gesloten centrum bouwt in Steenokkerzeel. Enkele dagen eerder verscheen er een tag “Vuur voor de gevangenissen”.

Vuur bis – In Sint-Lambrechts-Woluwe worden zes wagens in brand gestoken in de Prekelindenlaan, ter hoogte van nummer 160. De brand ontstond aan twee wagens en verspreidde later.

Rechter doodgeschoten – In het vredegerecht nabij het Justitiepaleis in Brussel worden een vrederechter en een griffier doodgeschoten. De schutter wordt later hardhandig gearresteerd en verklaart dat hij handelde uit wraak tegen Justitie in het algemeen en tegen één specifieke vrederechter die hem een paar jaar terug uit zijn huis had gezet.

Politievrouw aangereden – Tijdens een controleactie van de politie, voor hun commissariaat in Pecq, wordt een politieagente aangereden door een wagen die zich niet wou laten controleren, en op de versnellingspedaal drukte. Ze werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.