vrijdag 17 december 2010

Berichten van wanorde 9

Opstanden in Merksplas - In de gevangenis weigeren een 70-tal gevangenen na de wandeling terug te keren naar de cellen. Ze schreeuwen tegen de cipiers en beginnen stenen uit te breken. Ze steken ook een ping-pong tafel in brand en vernielen ramen. De aanleiding voor het protest zou de afwezigheid van toiletten in de cellen zijn waardoor de gevangenen hun behoeftes in een emmer moeten doen. Uiteindelijk valt de politie binnen om de opstand neer te slaan. Vandaar moeten de ordetroepen zich naar het gesloten centrum aan de overkant van de straat reppen omdat ook daar rellen zijn uitgebroken. De cipiersvakbond heeft het nadien over een collectieve ontsnappingspoging, de directie over enkele gevangenen die in opstand zijn gekomen. Een advocaat van sans-papiers zegt dat de directie de flikken heeft gebeld om een hongerstaking te breken. Wat alleszins zeker is, is dat er rond die periode twee mensen ontsnapt zijn (en nog altijd op vrije voeten zijn) en dat de politie in de maand september al vier keer het centrum is binnengevallen om onrust de kop in te drukken. De cipiers zijn de dag na de revolte een dag in staking gegaan “tegen de onveiligheid” en de politie heeft op dezelfde moment een sweeping (een soort van grootscheepse huiszoeking) gedaan in de cellen.

Ontsnapping - In de half-open gevangenis van Marneffe ontsnapt een gevangene. Tijdens het bezoek klimt hij door een raam op de gang en kan zo een wagen bereiken die hem aan het opwachten is. Dit is nu eens wat ze 'prettige samenwerking' noemen.

Jammerende cipiers - De cipiers van het gesloten centrum in Vottem gaan twee uur lang in staking. Ze beklagen zich dat er de afgelopen drie weken aanhoudelijk agressies zijn geweest vanwege de gevangenen tegen het gevangenispersoneel.

Solidariteit in Leuvense gevangenis - Rond middernacht breekt in de centrale gevangenis van Leuven een rel uit wanneer de cipiers een gevangene in de isoleercel proberen steken. De cipiers bellen de politie om hen uit de nood te helpen. Na afloop is er een gewonde aan elke kant van de barricade.

Gevangenisdirectrice gegijzeld - In Lantin probeert een gevangene te ontsnappen door de directrice te gijzelen. Dezelfde man was eerder dit jaar al eens ontsnapt uit het Brusselse justitiepaleis met de hulp van vrienden die gewapend de rechtzaal binnenvielen.

Stokken in de wielen - De bedrijfsleider van een leisteengroeve in Ottré klaagt over de vele brandaanvallen tegen de werfmachines. Het bedrijf diende al 23 klachten in voor beschadigingen en brandstichtingen.

Auto's in de fik - Heel wat auto's, voornamelijk nieuwe - en luxewagens hebben het de laatste weken moeten ontgelden: In Gent wordt brand gesticht aan een Peugeot-garage, in Mons wordt een luxewagen in brand gestoken en in Antwerpen is het een kleine vrachtwagen en een Mercedes die eraan moeten geloven. In een opslagplaats in Doornik worden 24 in beslag genomen wagens in de as gelegd. In Charleroi worden op een domein van een garage 200 autobanden in brand gestoken. In Hazeldonk wordt een vrachtwagen in brand gestoken en ook een oplegger met zeven nieuwe personenwagens gaan in vlammen op. Hetzelfde lot is weggelegd voor een oplegger met nieuwe wagens in Rekkem (aan de Franse grens), en voor een oplegger met gelijkaardige vracht in Marke.

Stakingen - In een metaalbedrijf in Chaudfontaine breken tot tweemaal toe spontane stakingen uit. De eerste staking is een gevolg van algemene ontevredenheid onder de arbeiders. De tweede keer wordt er gestaakt omdat één arbeider ontslagen werd nadat hij door de directie verantwoordelijk werd gesteld voor een brandje in de fabriek. De staking blijft volgends de arbeiders doorgaan totdat hun collega opnieuw wordt aangenomen. Bij een tegelbedrijf in Lasne breekt een staking uit omdat de baas geen lonen meer heeft uitbetaald sinds juni en dat ook niet meer van plan is. Woedende stakers steken de banden van zijn auto plat.

Eindelijk eens een flitspaal die moet betalen - In leuven steekt een man een flitspaal in brand omdat hij eerder op de dag geflitst was en de boete niet kan betalen.

1 september, je zou voor minder kwaad worden - In de Handelsschool van Hasselt wordt een brandbom door het raam van het directiesecretariaat gesmeten. In Heverlee wordt op een zondagnamiddag de stedelijke basisschool onder handen genomen. Een raam wordt stuk geslagen, koekjes uit de voorraadkast in de keuken worden opgegeten en verf wordt op muren en materiaal gesmeerd. In een school in Doornik worden enkele uren voor de start van het nieuwe schooljaar de ramen ingesmeten en wordt de elektrische voeding gesaboteerd. Ook aan een school in Keerbergen worden vernielingen aangebracht.

Hinderlaag - In Molenbeek wordt een politiepatrouille in een hinderlaag gelokt. Een groepje mensen wacht ze op, en gaat ze bij aankomst te lijf met flessen, stenen en molotovcocktails. De Brusselse flikken klagen over "een totaal gebrek aan respect voor het uniform", en "dat het een reflex geworden is om te rebelleren, weg te lopen, te beledigingen of te vechten wanneer mensen geconfronteerd worden met blauw op straat".

Politiewagen aangevallen - Voor een politiecommisariaat in Gent wordt een politiewagen bestookt met een molotovcocktail.

Kerk in de fik - In de kerk van Kachtem wordt (uitgerekend aan de vooravond van de begrafenis van de voorzitter van de kerkfabriek) brand gesticht. De biechtstoel moet er helemaal aan geloven, en ook de glasramen en de lambrisering zijn aangetast. Twee weken eerder kreeg de kerk ook al eens vurige gelovigen over de vloer, toen werd er een bord aan de ingang in brand gestoken.

Openbaar vervoer verstoort - In Anderlecht wordt het metroverkeer even stilgelegd door een papierbrand in een tunnel. De Lijn en de STIB (Brussels bedrijf van metro's, bussen en trams) werken door hun ticket- en identiteitscontroles mee aan het vullen van de gesloten centra.

Bank in brand gestoken - In Laken wordt een tempel van het geld in brand gestoken. Er wordt brand gesticht in de selfbanking-ruimte van een bankfiliaal van ING. Het Parket spreekt over zware schade aan het hele gebouw.

Graffiti op justitiepaleis - In Brussel wordt ‘Faut niker het systeem’ gespoten op het justitiepaleis..

Nertsenkooien opengezet - In een nertsenkwekerij in Otenhulle zetten onbekenden 300 nertsenkooien open. De nertsen worden gekweekt om hun pels te gebruiken in kleding.

Brandstichting op militair domein - Op het militaire domein van Brustem, Sint-Truiden, brandt een bestelwagen van Marc Tuts, medezaakvoerder van Limburg Regional Airport (LRA), volledig uit. Even later vliegt op hetzelfde domein ook een graafmachine in brand.

Pesters gepest - Tijden verschillende interventies in éénzelfde wijk in Luik worden flikken langs alle kanten bekogeld met allerlei projectielen. Een hele troepenmacht wordt opgetrommeld om de situatie onder controle te houden. Diezelfde nacht wordt het politiecommisariaat aangevallen, de meeste ramen sneuvelen.