donderdag 13 januari 2011

Hup, naar de kazerne

Het nationale leger is weer begonnen aan een van hun jaarlijkse rekruteringsprogramma’s .Waar gisteren de slogans van de politie stonden, staan nu die van het leger. Ook bij de VDAB wordt grondig gerekruteerd voor het leger, de flikken en de cipiers.

Waar de school stopt, neemt het leger over. Jongeren die niet kunnen stilzitten en een vastere hand nodig hebben. Ook mensen die meer verwachten van het leven dan de saaiheid van de gewone gang van zaken. Zij kunnen al van 16 jaar in de militaire school klaargestoomd worden tot moordmachines die elke missie die aan hen opgelegd wordt zonder twijfel uitvoeren, zowel in het buitenland als in het binnenland. Onder het mom de normen en waarden van de Westerse democratie te verdedigen.

De Belgische staat heeft nog een leuke goocheltruc in haar mouw steken. Ze kan niet zo maar een land naar het stenen tijdperk bombarderen om bepaalde belangen te verdedigen, en verwachten dat ze hier onbeschadigd mee weg komt. Dat zou de oozooo kritische middenklassen kunnen choqueren (en deze doet nog zo haar best de ander kant op te kijken). Onder de mantel van humanitaire missies valt alles te legitimeren. En steeds vaker zal de oorlog in onze straten worden uitgevochten. Niet langer tegen een of ander buitenlands leger. Maar tegen de eigenbevolking, tegen bevolkingsgroepen en mensen die anders denken en handelen. Maar daar wordt het sociale klimaat al lang op voorbereid.

Enkel blinden kunnen er naast kijken. Het sociale klimaat wordt steeds vaker bepaald door angst propaganda. Er wordt veel moeite en geld gestoken in het creëren van wantrouwen tussen mensen, zodat iedereen zich geïsoleerd voelt en dat er van solidariteit geen sprake meer kan zijn. Het is eigenlijk wel grappig dat zo veel mensen zich laten inpakken door deze goocheltruc. Eerst creëren ze twee (of meer) groepen mensen, die zetten ze dan tegen elkaar op. De ander groep zijn vuil, terroristen, dieven, mietjes, barbaren… Hiermee creëert de staat een onveiligheidsgevoel waar zij dan weer als redende engel tussenbeide moeten komen. Om het politiewerk van de staat mogelijk te maken, geven veel mensen graag hun rechterarm. Alles wat de staat wilt doorvoeren om de veiligheid te verbeteren wordt zonder veel protest aanvaard. Met als resultaat dat als je nu durft je deur uit te komen je overal uniformen ziet, bijgestaan door camera’s en propaganda die je aanspoort bij het leger of de flikken te gaan. Maar ook voor de burger die een steentje wil bijdragen, is er iets. Ze kunnen amateur flik spelen. En het zal met dank afgenomen worden als hij iemand aangeeft wegens verdachte handelingen.

Zo wordt iedereen zacht gekneed om de rangen van een grijze massa te verstevigen. Naar de grond kijkend. Elke vorm van initiatief verloren te hebben. Elke droom voor een andere wereld wordt stilaan vertrappeld.


***

Er zijn in België zo'n 36.000 militairen actief, verspreid over de vele militaire kazernes en sites zoals in Leopoldsburg en Kleine Brogel, waar ook kernwapens liggen van het Amerikaanse leger. Een deel van die militairen wordt naar het buitenland gestuurd. In de Belgische legerbasissen in Afghanistan zijn zo'n 630 militairen actief; de hele maand november vonden zware gevechten plaats tegen de taliban (waar vooral de lokale bevolking voor betaalt). Ook in Libanon (100-tal) en in verschillende landen van Afrika zijn ze aanwezig. De Belgische marine is betrokken bij gevechten met piraten aan de kust van Oost-Afrika.
De verkoop en winst van FN Herstal, het wapenbedrijf met takken in Herstal, Zutendaal, Amerika, Groot-Britannië en Italië staat op een historisch hoog niveau. Vooral haar superdodelijke wapens zijn van hier tot ginder in trek. Zoals de Scar-H waarvan de 7 mm kogels na 1 km nog steeds zoeven met de snelheid van het geluid; of de FiveSeveN die vanop een afstand van 200 meter zonder moeite kogelvrije vesten kan doorboren; het favoriete wapen van de Mexicaanse drugskartels. Klein dorpje, grote moordmachine.