donderdag 13 januari 2011

Zijn wij gek omdat we revolteren? (Brief uit de gevangenis)

De cipiers van de gevangenis van Jamioulx hadden voor 23 december een stakingsaanzegging gedaan omdat de gevangene Farid Bamouhammad verbaal agressief zou zijn. In andere gevangenissen klaagden de cipiers omdat hij fysiek gewelddadig zou zijn. Sinds een tijdje lijdt Farid aan een ziekte; zijn spieren atrofiĆ«ren waardoor hij zijn soepelheid en behendigheid kwijtraakt, een gevolg van jaren isolatie. Nu, wanneer een gevangene te luid praat, gaan deze heren in staking. Ik dacht dat wanneer men dit beroep kiest, men de ‘slechterikken’ wil bewaken; nu willen ze blijkbaar het recht om de gevangenen naargelang hun gevaarlijkheid te bewaken. De ene dag zijn ze bang voor de fysieke agressie van gevangenen, de volgende dag omdat ze te luid praten. Morgen gaan ze in staking omdat een gevangene een scheet gelaten heeft of omdat zijn gezicht hen niet aanstaat. Dus willen ze nog meer speciale afdelingen zoals in Lantin of in Brugge waar de cipiers zich gedragen als ware nazi’s (lederen handschoenen om beter klappen te kunnen uitdelen zoals in Lantin). Eigenlijk willen deze fasho’s dat de lastpakken fysiek geĆ«limineerd worden. Hoevele verdachte overlijdens in Lantin, Vorst, Andenne,...? Al die doden die verhuld worden als zelfmoorden of ziektes...

Denken degenen die dit beroep van kampbewaker gekozen hebben soms dat ze in een vakantieoord werken? Tegenover hen staan uitgeslotenen van de maatschappij. De gevangenis is een gewelddadige wereld en de gevangenen zijn geen vakantiegangers. Eigenlijk zeggen deze fasho’s niks zolang ze maar zonder risico mogen slagen, vernederen, folteren en moorden, maar wanneer ze tegenover hen individuen in verzet hebben, revolterenden, anarchisten die niet bang zijn voor hen, vooruit dan, staking, tranen in de pers en voor de camera’s! Een cipier die trafiek deed in de gevangenis van Vorst, een echte eikel, ontdekte dat zijn naam op de muren van Bruxelles getagd was nadat hij boel gezocht had met een anarchistische gevangene! Paniek! De cipier en de gevangenis dienden klacht in tegen de gevangene. Diezelfde gevangene werd in Mons veroordeeld tot 3 maanden effectief en een boete omdat hij folterende cipiers van Mons had aangeklaagd. Maar wanneer een cipier afranselt, vernedert, foltert, moordt, totale stilte en alle klachten in de vuilbak.

Farid is een revolterende, iemand die zich niet laat doen. Degenen die hem gekend hebben in de gevangenis weten dat hij jaren alleen, in totale isolatie doorgebracht heeft. Farid rebelleert tegen de privileges van bepaalde gevangenen die de reet likken van de directie, tegen de folterende cipiers. Ze zeggen dat hij gek is! Hij is gek, gek van vrijheid, van haat tegen de gevangenis, tegen het samenheulen van cipiers en gevangenen. Makkelijk dus om hem te laten doorgaan voor een zot. Degenen die samen met de cipiers handeltjes opzetten, die hun tijd doorbrengen met naar gebeden te luisteren en te bidden, die een autoritaire moraal aan anderen prediken, die ja, dat zijn brave gevangenen. Maar degene of degenen die het recht om te stelen van de dieven opeist; om de banken, supermarkten en grote kapitaliten te beroven, nee! Dat zijn onruststokers.
Farid, je bent niet alleen.

Een woedende Ringolevio