zondag 6 maart 2011

Berichten van wanorde 13

Toorts van solidariteit – In Evere wordt een GSM-mast in brand gestoken. De aanval wordt opgeëist met het volgende berichtje “Moed voor de anarchisten en andere rebellen die op hun weg de gevangenis hebben gevonden, in Griekenland, in Frankrijk en overal elders. Het gevecht voor vrijheid gaat door."

EU-rot-op – Tijdens een Eurotop in Brussel tarten twee overvallers de hoge veiligheidsmaatregelen. Ze dringen binnen in de gebouwen van het Europese Parlement en overvallen de bank van de Post die zich in die gebouwen bevindt. Beide daders geraken ongestoord weg. Het is al de derde overval in twee jaar tijd in de gebouwen van de Europese machtstempel. Onkwetsbaar, dacht u?

Niet naar school – In Hannut gaat ’s nachts een afvalcontainer van een school in de fik waardoor de gebouwen en ook het dak beschadigd raakten. Wat lucifers zijn altijd een goede remedie tegen de sleur op school. In Jumet worden op de parking van de technische school dan weer twee voertuigen in de fik gestoken, waardoor ook de gebouwen brand- en rookschade oplopen.

Goed bestuurder en goed renner – In Antwerpen botst een voortvluchtige ontsnapte gevangene op een wegversperring van de politie. De man geeft plankgas en slaagt erin om de vele politiepatrouilles af te schudden. Uiteindelijk laat hij de wagen achter en zet het op een lopen, waarmee hij zijn vrijheid veilig stelt. In Maaseik heeft een andere man wat minder geluk. Ook hij rijdt door een wegversperring. De politie rijdt hem evenwel klem, waarna hij maar liefst vier agenten verwondt alvorens gearresteerd te worden.

Auto’s afgebrand – In de dagen nadat de politie in Anderlues Moustapha had doodgeschoten aan een wegversperring, gaan er in verschillende delen van het land auto’s in de fik. Een tiental in het Luikse (waaronder een vrachtwagen), een vijftal in het Antwerpse (waaronder een fonkelende Mercedes, BMW en een Porsche) en nog een aantal in Leuven, Moeskroen en Bergen. Daarnaast gingen in de maand januari nog heel wat wagens, luxewagens en bestelwagens van bedrijven in de fik. Vooral in de grenszone boven Antwerpen ging het er heftig aan toe, maar ook rondom het Brusselse en in Luik.

Beter kan het niet – ’s Nachts rammen onbekenden een voertuig door de voorruit van de juwelierszaak Verbruggen in Sint-Joris-Winge. Daarna steken ze het voertuig in de fik, waardoor de hele goudtempel en nog twee winkels ernaast volledig uitbranden. Geen spoor van de daders en het is evenmin bekend hoeveel en wat er gestolen is.

Politiecombi’s in de fik – In Gent worden twee politiecombi’s die geparkeerd staan op een afgesloten terrein van de Volkswagen-autodealer aan de Leiekaai in brand gestoken. Beide voertuigen van de pakkemannen branden volledig uit, ook twee andere voertuigen die op het terrein staan raken zwaar beschadigd. Eerder in de maand werden naast de Politiekazerne in Lede ook al drie voertuigen in brand gestoken.

Unizo in het donker – Al meer dan een maand zitten de werknemers van Unizo in Gent in het donker. Op nieuwjaarsnacht werden hun ramen en voordeur er immers allemaal uitgeslagen. De Unizo-verantwoordelijke heeft niet het gevoel dat de vandalen hen geviseerd hebben. Neemt niet weg dat Unizo, de corporatie van winkeliers en handelaars, zich de laatste tijd wel erg deed opmerken. Ondermeer toen ze samen met hun Waalse tegenhanger UCM pleitten voor het recht op doodschieten van overvallers (nadat een juwelier uit Tubize een jonge overvaller afknalde) en voor een striktere vervolging van alle arme zieltjes die het wagen uit hun winkels te stelen.

Vers van de pers – In Asse, op de parking van de persgroep Roularta Press (lakeien van de macht, zoals alle media) wordt ’s avonds een bestelwagen in brand gestoken. De bestelwagen brand volledig uit.

Rellen in het gesloten centrum en de gevangenis – De cipiers van het gesloten centrum voor illegalen in Brugge kunnen het niet langer aan. Ze klagen erover dat er voortdurend opstootjes en zelfs opstanden zijn, dat de gevangenen dingen in brand steken en de cipiers te lijf gaan. Sinds het begin van het nieuwe jaar raakten al twee cipiers gewond tijdens die revoltes. Ook in de gevangenis van Ieper maakten gevangen amok. Ze weigerden terug te keren naar hun cel, maar de tussenkomst van de politie dreef hen terug.

Vuurwerk – Aan de gevangenis van Gent steken anarchisten op nieuwjaarsnacht een solidair vuurwerk af en roepen slogans tegen de gevangenis en de Staat. De aanwezige politie wordt nadien nog getrakteerd op enkele flessen tegen hun bakkes.

Stop – Vandalen steken ’s morgensvroeg een elektriciteitscabine van de spoorwegen in brand aan Antwerpen-Berchem. Deze schone sabotage vertraagde de wedren naar het werk een tijdlang en zorgde er daarenboven voor dat er dagenlang geen goederentransport meer mogelijk was. De aders van de economie zijn kwestbaar...

Black-out – Op de openingsdag van het Autosalon, een jaarlijkse hoogmis voor toxische uitstoot en milieuverwoesting, valt gedurende meer dan anderhalf uur alle stroom uit. Door een ‘incident’ in een hoogspanningscabine niet ver daarvandaan valt alle stroom op het Brusselse Heizelplateau (winkelcentra, Atomium, cinema,...) uit.

Bankje fik – In Schaarbeek wordt een kwade man opgepakt nadat hij geprobeerd had om de bankautomatenhal van een ING-bank in brand te steken en wat verderop een Mercedes had kapotgemept.

Reïntegratie en bomalarm – In Izel wordt de houtwerkplaats la Renardière in brand gestoken. De hele boel brand uit. De houtwerkplaats stelde in het kader van justitiële reïntegratie ondermeer ex-gevangenen en mensen met werkstraffen te werk. Niet iedereen wil graag reïntegreren in dit rotsysteem. In Nijvel worden alle gebouwen van Justitie ontruimd na een anoniem bomalarm, waardoor de veroordelingsmachine enkele uren stil ligt.

Italmotors is niet meer – In Wavre is een groot deel van de autodealer Italmotors (van de merken Lancia, Alfa Romeo, Fiat en Nissan) uitgebrand. Tussen de 100 en de 150 voertuigen gingen in vlammen op, de schowroom werd vernield, de hangars en ateliers verwoest. Italmotors sloot dan ook de deuren.

De mannen in witte jassen – Iemand die duidelijk ontevreden was om door de normalistenridders van de psychiatrische instelling in Sint-Joost “behandeld” te worden, steekt zijn kamer in de fik waardoor een hele verdieping van de psychiatriehel uitbrandt.