maandag 25 juli 2011

Kroniek nummer 20

Hongerstaking in isolatiemodule - In de isolatiemodule in Brugge, die gebouwd werd om de weerspannige en “vluchtgevaarlijke” gevangenen te breken, gaan Farid Bamouhammad en Nordin Benallal in honger- en dorststaking. Hun hongerstaking is gericht tegen de omstandigheden in de isolatiemodule en zal uiteindelijk vijf dagen duren. Een dertigtal familieleden en vrienden van Nordin en Farid komen samen aan de gevangenis om hun solidariteit te betuigen tegen isolatie. Er wordt een spandoek uitgerold waarop staat: “Breek isolatie. Voor een wereld zonder gevangenissen". Enkele weken later volgt een nieuwe solidariteitsbijeenkomst, voor het justitiepaleis in Brussel, tijdens een zitting over de isolatiemodule.

Ontsnappingen - In Nijvel ontsnappen twee gevangenen. De twee vallen tijdens het bezoek een bewaker aan met een zelfgemaakt steekwapen. Daarna gijzelen ze een vrouwelijke cipier en eisen ze dat de poorten opengaan. De twee zijn nog steeds op vrije voeten. Even later in Lantin: Rond 5u 's morgens kan een gevangene de tralies voor z'n raam zodanig bewerken dat hij er doorheen kan glippen. Met een zelfgemaakte touwladder klimt hij naar beneden waar hij uiteindelijk komt vast te zitten in prikkeldraad. Daar kunnen de cipiers hem klissen. In Oudenaarde zet een gevangene het op een lopen tijdens een transfer, hij wordt spijtig genoeg terug gepakt.

Roken kan ernstige gevolgen hebben
– Een gevangene die overgebracht wordt naar het ziekenhuis in Namen kan van daaruit eveneens ontsnappen. Na een list die ervoor zorgt dat zijn boeien worden losgemaakt kan hij een van zijn twee bewakers op de grond smijten, de andere is op dat moment buiten een sigaret aan het roken. De gevangene baant zich een weg naar buiten via de nooduitgang. Na een carjacking ontbreekt van hem elk spoor.

Opslagplaats op in vlammen - In Court-Saint-Etienne gaat een grote opslagplaats in vlammen op. Het depot werd gebruikt door drie verschillende bedrijven.

Vreugdevuren – In Molenbeek wordt een takelwagen met daarop twee voertuigen en een container in brand gestoken. Ook in Charleroi worden vier wagens in brand gestoken. In Antwerpen wordt er geprobeerd een Ferrari in brand te steken. Een zelfverklaarde held kan de brandhaard blussen. In Limette worden drie auto's in brand gestoken, en ook in luik worden meerdere wagens in lichterlaaie gezet. Ook in Wavre, Mons en Huy worden wagens in brand gestoken. In Huy worden twee jongeren aangehouden.

Betoging - 450 mensen betogen in de Europese wijk tegen de economische en sociale situatie in Europa. Al snel worden ze door de flikken getrakteerd op traangas en de matrak. Een paar uur later zetten de flikken dan weer het waterkanon in om een wilde betoging in de Matongé-wijk uiteen te drijven. Nu worden de flikken getrakteerd op stenen vanuit de betoging en omliggende huizen. Ook winkelruiten sneuvelen.

Brandende school - Het lijkt ons duidelijk dat wanneer mensen in Andenne een school in brand proberen steken door brandende vuilnisbakken naast de deur te plaatsen, ze dit doen om de school te bedanken voor al die toffe momenten die ze daar beleefd hebben. Het is niet de eerste keer dat er brand wordt gesticht in de school. Reactie van de directeur : “Alle jongeren hebben al stoute dingen gedaan, of eraan gedacht, zoals kauwgom proppen in een slot. Maar hier wordt de school toch wel op een ergere manier aangevallen.”

Stront voor de kernindustrie
– Drie groepen mensen, vreugdevol gewapend met zakken stront, doen een geurende gift aan enkele bedrijven van de kernindustrie. Elk kadootje werd vergezeld van een dankwoordje.

Ons hart luchten
- Het aantal bedreigingen aan het adres van politiemensen en parketmagistraten is vorig jaar gestegen. In tientallen gevallen moeten ze bescherming krijgen. Het crisiscentrum van binnenlandse zaken heeft het over een maatschappelijke vaststelling. "De tendens is dat mensen alsmaar gewelddadiger worden en minder respect hebben voor het overheidsapparaat." Dit kan ons enkel een grijns op het gezicht toveren.

Treinen geblokkeerd - In het het zuidstation van Brussel blokkeren honderden mensen twee speciale treinen voor europarlementsleden en hun medewerkers naar Straatsburg. Daar is een overleg gepland inzake enkele wetsvoorstellen over het economisch bestuur van Europa. De treinen worden uiteindelijk twintig minuten lang geblokeerd.

Warm onthaal – Wanneer een politiepatrouille wordt opgeroepen om mensen uit een lift te bevrijden blijkt de oproep algauw vals. Ze worden opgewacht door vier mensen en worden getrakteerd op zware slagen. Ze kunnen uiteindelijk op een noodknop duwen waardoor er versterking komt. Twee flikken zijn minstens tien dagen werkonbekwaam. Er worden vier verdachten opgepakt.

Léopold rood van bloed – In Namen, hoofdstad van Wallonië en gaststad voor de massamoordenaar, wordt zijn standbeeld met rode verf beklad. Het woord 'moordenaar' werd getagd, en enkele anarchie-tekens.

Antifa – De fascistische studentenpartij NSV wordt getrakteerd om enkele verfbommen en rotte eieren tijdens de laatste activiteit van dit jaar, in Gent. De actie wordt opgeëist in solidariteit met een Russische anarchist die in België gearresteerd werd en andere kameraden in strijd; voor de totale vrijheid en de anarchie.