vrijdag 26 augustus 2011

Kroniek nummer 21

Bussen vernield – Op een terrein in Machelen worden 's nachts tientallen bussen van het bedrijf 'Eurobussing' vernield. Dat bedrijf doet in transport voor scholen en toeristen, en werkt ook samen met De Lijn. De ramen van tientallen bussen worden ingesmeten, er worden brandblussers in leeggespoten en er wordt mazout van gestolen. Op het desbetreffende terrein is de bouw gepland van een nieuwe gevangenis om 1200 gevangenen in op te sluiten.

Ordediensten bekogeld – Tijdens een brand in een industriële bakkerij in Molenbeek ten gevolge van een ontplofte ketel worden de ordediensten uitgescholden en bekogeld met steentjes. De spanning tussen de flikken en omstaanders was duidelijk te voelen.

Barricade – In de Stropstraat in Gent werpen krakers een barricade op om de ontruiming van een bezet pand tegen te gaan. De flikken die ter plaatse komen worden bekogeld met eieren.
Tegen de tijd dat er genoeg uniformen kunnen opgetrommeld worden om het huis te belagen, kunnen de bewoners ontkomen via de achterkant van het gebouw. Niemand kan gearresteerd worden. Diezelfde dag verschijnt er een pamflet tegen de ontruiming en in solidariteit met de opstandelingen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en elders.

Ontsnappingen, en geen klein beetje – Uit de gevangenis van Hoei kunnen twee gevangenen ontsnappen. Gewapend met een breekmes nemen ze in de gevangenis twee cipiers onder de arm en eisen ze dat de poorten geopend worden. Eens ze buiten zijn laten ze één cipier gaan en nemen ze de tweede mee in een vluchtauto. Van hem nemen ze uiteindelijk afscheid in de buurt van Charleroi. De gevangenen zijn nog steeds op vrije voeten.
Enkele dagen later waagt een gevangene in Andenne eveneens z'n kans en gijzelt twee cipiers met in de hand een zelfgemaakte bom, de man slaagt er echter niet in buiten te geraken. Maar dat kan anderen niet ontmoedigen, een week later volgt een nieuwe ontsnapping, deze keer uit de gevangenis van Jamioulx. Drie gevangenen gijzelen een cipier en banen zich een weg naar buiten. Ze nemen de auto van de gegijzelde ambtenaar in functie en zeggen de gevangenis vaarwel. Enkele uren later wordt de cipier vrijgelaten langs een snelweg in Frankrijk. Enkele weken later wordt één gevangene weer opgepakt, de andere twee zijn nog steeds op vrije voeten.

Consulaat – Een veertigtal personen verdelen pamfletten aan het Marokkaanse consulaat in Brussel. Op de voorgevel worden posters geplakt en bij de ingang worden tomaten achtergelaten om de commerciële akkoorden te symboliseren tussen Marokko en de Europese Unie. De bijeenkomst was gericht tegen uitwijzingen, repressie tegen immigranten, controle van de grenzen en de rol van consulaten daarin.

Een juweeltje van een initiatief – In Sint-Truiden kan de geplande opening van een nieuwe juwelierszaak niet doorgaan omdat op een nacht de ruiten van het gebouw worden ingesmeten en de gevel bewerkt wordt met een bijtend zuur.

Slogans en platte banden – In het Gentse Sint-Amandsberg worden tientallen gevels, inclusief die van het politiekantoor, beschilderd met slogans tegen het kapitalisme. Ook de banden van enkele terreinwagens worden platgestoken.

Op smurfenjacht! – Op een feestje in Visé worden tien ontmaskerde Brusselse politieagenten op verlof aangevallen door tientallen jongeren. Zes agenten moeten worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Wanneer flikken een illegale fuif binnenvallen in Amay worden ze bestookt met glazen, stenen en flessen door tientallen aanwezigen. Later wordt daar nog een patrouille aangevallen en worden twee politiewagens beschadigd. Niemand wordt gearresteerd. In het Luikse Droixhe komt het dan weer tot rellen wanneer de politie tracht tussen te komen in een gewelddadige ruzie tussen twee mannen en enkele winkeleigenaars. De twee roepen op tot een rel en veertig mensen vallen de flikken aan. De twee worden uiteindelijk gearresteerd maar dreigen ermee dat ook het commissariaat zal aangevallen worden. De flikken roepen versterking op om elk commissariaat in de buurt te beschermen.
In Anderlecht worden twee agenten aangevallen wanneer ze een dodelijk verkeersongeval zijn aan het optekenen. Vijf personen gaan de flikken te lijf, waarvan er uiteindelijk twee gearresteerd worden. Eén flik krijgt rake klappen.

Cipiers jammeren, en geen klein beetje – De cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis gaan in staking als reactie op de problemen die hun uniform blijkbaar aantrekt buiten de gevangenis. Op verschillende gelegenheden zijn ze bedreigd, geslagen en bestolen op weg van of naar de gevangenis. Ook de geplande overplaatsing van Farid naar de gevangenis van Sint-Gillis verhoogt de poepers onder de cipiers. Farid is iemand die al heel wat Belgische gevangenissen heeft doorlopen en bekend staat om zich niet te laten doen en de cipers zo nu en dan te trakteren op een koekje van eigen deeg.

Gerechtsdeurwaarder traag van begrip – In Luik staat een man terecht voor geweld tegen een vertegenwoordiger van het gerecht. Een deurwaarder was bij hem komen aankloppen en had de deur op z'n neus gekregen. Toen de deurwaarder niet helemaal zeker was van wat de bewoner hiermee bedoelde belde hij opnieuw aan. Deze keer schepte de bewoner duidelijkheid met behulp van een houten stok.

Vurige communicatie – In de gevangenis van Turnhout wordt een gevangene kwaad omdat hij geen toestemming krijgt om te telefoneren en omdat een geplande overplaatsing naar een andere gevangenis uitblijft. Hij verschanst zich in z'n cel en verwelkomt de twee cipiers die hem komen halen met kokend water.

Bezetting binnenplaats – In Lantin weigeren een veertigtal gevangen om na de wandeling terug te keren naar de cellen. Ze eisen dat de dagelijkse wandeling verlengd wordt. Een dik uur later keren ze dan toch terug, hun eis zou ingewilligd zijn.

Thalys vertraging door vandalisme – De Thalys tussen Brussel en Parijs loopt vertraging op door vandalisme aan de spoorweginfrastructuur in de buurt van Parijs.

Vlaamse leeuw in de fik – Op de avond van de Vlaamse feestdag wordt in Eeklo de Vlaamse vlag in brand gestoken die uithing aan de villa van lokale N-VA-voorzitter Michel De Sutter.

Auto's in lichterlaaie – Vlakbij de kantoren van het Brusselse reclamebureau Mortierbrigade in Schaarbeek branden vier wagens uit. Het reclamebureau was net verhuisd vanuit Molenbeek omwille van vandalisme en agressie. Elders in Schaarbeek wordt brand gesticht in een garage voor taxi's. In Melsbroek wordt een loods met vrachtwagens overgeleverd aan de vlammen.

Werfcontainers – In Gilly worden 's nachts drie werfcontainers in brand gestoken. Enkele maanden geleden werd Gilly, een deel van Charleroi, grondig door elkaar geschud door meerdere dagen van rellen en brandstichtingen nadat twee mensen stierven na politie-interventies.

Romantiek langs de Schelde – 's Avonds vindt een protestactie plaats in het kantoorgebouw van de bank Ackermans en Van Haaren (financierders van de Lange Wapperbrug, megalomaan mobiliteitsproject in Antwerpen). De inkomhal en de draaideur worden beschadigd, er worden slogans achter gelaten zoals: 'Betonlobby', 'Too much cars', 'We want nature', 'Red het bos', … Op het trottoir wordt ‘Stop het Bam Tracé' geschilderd. 's Nachts worden nadarhekken op straat gezet en voor de tweede maal sinds haar kortstondige bestaan wordt de Vélo-stalling aan het Stuivenbergplein buiten dienst gesteld door vandalisme.

Militair beschoten – Vanuit een voorbijrijdende auto wordt geschoten op een patrouillerende soldaat op het militaire domein van Leopoldsburg. Niemand raakt gewond.

Hellevuur – In Begijnendijk wordt er ingebroken in een kerk. Binnen worden de preekstoelen, enkele beelden van heiligen en de gordijnen in brand gestoken. Er worden ook brandblussers leeggespoten over de stoelen. De schade is aanzienlijk.