donderdag 3 november 2011

Kroniek nummer 22

Spanning in Anderlecht - Sinds een grote controle-actie van de federale politie tegen criminaliteit begin oktober, zijn de spanningen in Anderlecht toegenomen. De politie weigert evenwel alle commentaar en zet de journalisten aan om vooral niet te praten over al wat een verspreiding van de revolte zou kunnen bevorderen. Nochtans sijpelden er enkele tekens van wanorde door: het centrale commissariaat van de Demosthenesstraat, 24u op 24 open, werd beschoten met een luchtkarabijn (een twintigtal ramen vernield) terwijl een ander commissariaat met stenen bekogeld werd. Er wordt ook gesproken van een granaat die ontploft zou zijn tegen de faƧade van een autodealer/garage. Trouwens, in de kelders van het Justitiepaleis ontstond onlangs een klein brandje voor het begin van de zittingen. De brandweer kon dit brandje onder het gat van de rechters snel blussen.

Olie op het vuur - De brandstichtingen tegen auto's, bestelwagens, camions en vuilbakken verspreiden zich momenteel als een olievlek, vooral in de regio van Charleroi en Bergen. We onthielden bijvoorbeeld die nacht waarop in het centrum van Charleroi op meer dan 50 plaatsen vuilnis in brand werd gestoken, waarbij het vuur de gevels van winkels, supermarkten en administratieve gebouwen beschadigde. Of nog die aanval met molotovcocktails tegen luxewagens op de parking van een winkelcentrum daar. Sinds enkele weken wordt er zowat elke nacht brand gesticht. De politie spreekt van een golf van blind geweld, wij zien er eerder ontketenende revolte in die probeert om zich een weg te banen. Moge elke brandstichting een toorts van herkenning onder revolterenden worden.

Goed gezien
- In Zeebrugge veroorzaakte een kabelbrand de verlamming van een groot deel van het scheepvaartverkeer in deze haven voor meer dan een dag. Het vuur ontstond in een kabeltunnel. De oorzaak blijft onbekend, maar deze brand bewijst eens te meer hoezeer het economische systeem en de sociale orde afhankelijk zijn van energie- en informatiestromen; die ze trouwens onmogelijk allemaal kunnen beschermen. Dat doet ons ook nog denken aan die brand in een hoogspanningscabine die de Europese wijk, het Europees Parlement enzovoort meerdere uren verlamde, waardoor ook alle eurocraten moesten geƫvacueerd worden.