donderdag 3 november 2011

De obstakels voor de vrijheid

De Staat voorziet tegen 2013 de bouw van minstens vier nieuwe gevangenissen (in Dendermonde, Beveren, Leuze-en-Hainaut en Marche-en-Famennes) en rond 2015 de opening van een mega-gevangenis in Brussel (in Haren). Deze gevangenissen zullen gebouwd worden naar het model van publiek-private samenwerking: de Staat betaalt, de bedrijven zullen ze niet alleen bouwen, maar ook uitbaten in naam van de Staat.

Eén van de manieren naast vele andere die degenen die willen vechten tegen deze repressieve projecten van nieuwe gevangenissen, die strijden voor de vrijheid en dus voor een radicale transformatie van deze maatschappij en niet om de bestaande orde te beschermen en te vrijwaren, tot hun beschikking hebben, is vast en zeker om de bouwers van de nieuwe gevangenissen te identificeren en te saboteren. Misschien niet zozeer omdat je daarom zou kunnen hopen om hen te “verplichten” om de werken stil te leggen, maar eerder omdat die bedrijven saboteren betekent om overal, in woord en daad, de weigering van een gevangenismaatschappij te verspreiden.

En dus, ziehier een eerste lijstje van de aasgieren van de opsluiting:
- Het consortium BAM en meer bepaald haar Belgische tak Interbuild en Galère, gefinancieerd door de banken Dexia, KBC en ABN-AMRO.
- Het consortium Eiffage Benelux
- Het consortium “Future Prisons”, bestaande uit de bedrijven Cordeel, Willemen, SNC Lavalin en Cofinimmo.
- De architectenbureaus Jasper-Eyers & Partners, Stéphane Beel Architecten, VK Engineering.

Uiteraard zullen er nog vele andere kleinere bedrijfjes geld proberen verdienen met de bouw van nieuwe kerkers. We zullen niet dralen om ook hun betrokkenheid aan het licht te brengen.