dinsdag 29 november 2011

Obstakels voor de vrijheid

In Esneux nabij Luik wordt er een jongen van 18 vermoord door één van de 5 kogels die de klootzak/juwelier Jean-Claude Bens op hem afvuurt tijdens een mislukte overval. Zijn lichaam is nog niet koud, zijn kompaan ligt nog in het ziekenhuis en Christine Mattheeuws van de neutrale vakbond voor onafhankelijken (SNI) staat al weer te schreeuwen voor onder andere meer juridische vervolgingen. Dit terwijl de juwelierszoon in de pers verklaart dat overvallers een risico nemen, want dat men het geld en de winkel waarvoor men gewerkt heeft zal verdedigen. Om het plaatje te vervolledigen is er nog de modale burger die dit allemaal goedkeurt. Intussen moest Hassan Nassiri voor de rechter verschijnen, de jongen wiens medeplichtige vorig jaar werd neergeknald door nog zo’n klootzak/juwelier, Olivet uit Tubize, en de procureur eist maar liefst 7 jaar voor hem!
De bescherming van eigendom en koopwaar neemt steeds hallucinantere vormen aan. De preventiediensten van gemeentes (bijvoorbeeld Sint-Gillis) delen premies uit aan zij die hun huizen willen uitrusten met allerlei technologische middelen tegen inbraak. Dankzij het lobbywerk van de verenigingen van de middenstand (zoals Unizo in Vlaanderen, UMC en Comeos in Brussel en Wallonië) voorziet de staat in subsidies voor supermarkten die hun interieur willen opfleuren met een cameranetwerk. In Luik stimuleren winkeliersverenigingen de winkeliers om informatie over verdachte mensen aan de flikken door te geven. Tegelijkertijd beklaagt Isabelle Morgante (UMC) zich erover hoe weinig winkeliers er weten dat zij een knop kunnen installeren die wanneer ingeduwd ervoor zorgt dat de politie kan meeluisteren met alles wat er gebeurt, en heeft de politie van Brussel vanaf nu permanent toegang tot de camera’s die binnen in de winkels van de Nieuwstraat hangen.
In een wereld waar we tot slaven gemaakt, gestraft, gevangen gezet en vermoord worden omwille van strontgeld, is het hoog tijd voor een strijd waarin we ons ontdoen van alles wat rijk is, en van alles wat arm is. In tijden van economische crisis zal de criminaliteit enkel blijven toenemen. Wij zullen voortgaan met onze strijd voor een wereld zonder geld, alle kapitalistische verenigingen ten spijt.