zaterdag 7 januari 2012

Berichten van wanorde 24


De politie is doelwit – Op enkele weken tijd was de politie op z’n minst drie keer het doelwit van brandstichters : een eerste maal in Farciennes waar twee combi’s en een aanhangwagen van de politie platgebrand werden, een tweede maal in Quaregnon waar de toegangspoort van het politiekantoor in brand gestoken werd en een derde keer in Elsene waar meerdere politiewagens die voor het commissariaat stonden in brand gestoken werden met molotovcocktails. Deze aanvallen zijn gebeurd in een context van een opstand in de gevangenis van Andenne, van spanningen in de gevangenissen van Sint-Gilles en Vorst, van massale afranselingen en mishandelingen van degenen die de laatste tijd in de wijk Matonge protesteerden tegen het regime van Kabila in Congo en tegen de steun van de Belgische Staat aan Kabila,...

Groen kapitalisme? – Een flink deel van een hangar van het bedrijf Solar-Tech, gespecialiseerd in de vervaardiging van zonnepanelen en in de installatie van windmoels, werd verwoest door een brand. Tegenover de horror van de industrialisering, de nucleaire en energetische industrie, eisen velen eigenlijk “groene” oplossingen binnen het kapitalisme en de Staat: hernieuwbare energieën, biologische landbouw, enzovoort. Vandaag is de ecologie een markt zoals eender welke andere markt geworden, of erger eigenlijk, want ze geeft aan het kapitalisme een groen kleurtje terwijl de sociale verhoudingen, de verhoudingen van uitbuiting en onderdrukking, gehandhaafd blijven. De ecologische economie aanvallen betekent dan ook om alle logica van “het minste kwaad”, van “beetje bij beetje”, van reformisme te weigeren en net het geheel van Staat en economie in vraag te stellen.

Sprekende bussen – Onbekenden hebben slogans tegen alle grenzen, gesloten centra en deportaties geschilderd op acht bussen die stonden op een parking van de Lijn in Leuven. Daarmee hebben ze niet alleen de dagelijkse routine van het openbaar vervoer bedekt met wat ideeën, maar ook herinnert aan de nakende opening van het nieuwe gesloten centrum voor illegalen in Steenokkerzeel.