zaterdag 7 januari 2012

Een wereld zonder geld, papieren, grenzen


We leven in tijden waarin mensen aan een sneltempo uit de boot geduwd worden. Uit hun huis gezet worden, op straat belanden. Terwijl we zien hoe het aantal mensen dat dakloos is aan een sneltempo aan het toenemen is, heeft het Brusselse OCMW er ook nog eens niets beter op gevonden dan de deuren van haar noodopvang deze winter te sluiten voor alle mensen zonder papieren.

We leven in tijden waarin de heiligheid van geld, eigendom en afkomst op een steeds brutalere manier bepaalt wie nog toegang heeft tot de samenleving, en wie aan haar grenzen kan creperen. Maar het zijn niet de tijden die onze ideeën bepalen. De samenleving van vandaag is geworteld in die van gisteren. Het geld, de eigendom en de afkomst staan al sinds het begin van hun bestaan garant voor uitsluiting, uitbuiting en onderdrukking.

En dus blijven wij ook in deze tijden waarin de levensomstandigheden en de controle verharden nog altijd strijden voor niets minder dan een wereld zonder papieren, zonder geld, zonder grenzen. Een wereld van vrijheid, is er één zonder onderdrukking en dus ook zonder de middelen die dit vergemakkelijken.