zaterdag 21 juli 2012

De mafia van de MIVB

Padrone MIVB is de grootste van de hoofdstad. Zet mensen uit alle wijken aan het werk. Geen werk? Ga eens bij MIVB aankloppen. Er werkt een neef van mij voor hem; en ook een nonkel. Hij kan een goed woordje voor je doen. En zo krijgen we voor ons: een hechte familie, die het voor elkaar opneemt. Die de rangen sluit wanneer ze bedreigd wordt van buitenaf.

Zijn territorium, spreidt zich uit over de hele stad. Zijn boodschap, is duidelijk: Ne touchez pas à la STIB. Bevriende kanalen worden ingeschakeld. Schandaal wanneer een tram bekogeld wordt door kwade of speelse jongeren, tamtam op tv, in de kranten, op de radio. Of nog… Vorige maand werd een digitale boodschap verspreid door de federale politie, die TV-kijkend België opriep om de mensen te verlinken die het metrostation Horta vandaliseerden met verf in alle kleuren van de regenboog.

Zijn boodschap, is duidelijk: hij is de baas op zijn territorium. Camera’s, identiteitscontrole via Mobib, portieken. Intimidatie met controleacties, beveiliging met security en flikken. En voor wie niet meewil… We houden jullie in het oog…En we weten jullie te vinden. Boetes, boetes, betalen, geld betalen, we kloppen het geld uit uw zakken. Gerechtsdeurwaarder Modena komt het geld innen, afpersen, met bedreiging, komt de overtreders terroriseren in hun woonplaats.

Zijn vrienden, zijn talrijk. De machtigen lopen hand in hand, en hun honden spannen samen. De één begint te blaffen, en de andere volgt. De één roept om hulp, en de andere biedt het aan. Flikken op de trams, de bussen, de metro’s. Ter verdediging van de orde op het territorium van MIVB. Of nog… Vorige week, werden enkele antifascisten achtervolgt door relflikken. Toen zij de metro indoken, weigerde de chauffeur die arriveerde zijn deuren te openen. Voor de ogen van iedereen sloegen de flikken erop los, boven de grond moedigden neonazi’s hun geüniformeerde broeders aan. Eén jongen werd afgevoerd door de ambulance, hij had een hartstilstand en is moeten gereanimeerd worden. Dit gebeuren werd niet opgevolgd door een massale spontane staking van de MIVB, zoals dit wel gebeurt, elke keer wannneer er een collega aangevallen wordt.

Eén grote familie, die de rangen sluit en het voor zijn leden opneemt wanneer er een probleem is. Maar wat is het probleem? Dat het leven ondraaglijk is voor velen, die dag in dag uit gepest worden door de machtigen en hun technieken en middelen om anderen uit te persen en in de rangen te houden? Dat de trams als gekken moeten rijden om hun uurrooster aan te houden, het kapitalisme en de heersende klasse te dienen? Of dat voetgangers niet goed opletten wanneer ze oversteken en dan maar overreden worden? Hetgeen gerechtvaardigd werd op massale schaal, in alle media, als “antwoord” op het stijgend aantal van dit soort ongelukken. Wat is het probleem? Dat er machtigen en rijken zijn, en dat ze waakhonden hebben, die hun dienen, zonder na te denken, slaafs, omdat ze een bot toegeworpen krijgen, en blij zijn ergens bij te horen. Ten koste van alle anderen.

Waar zijn de slechte zonen en dochters van de MIVB? Elke keer wanneer er geroepen wordt om veiligheid, om politie, om camera’s? Waarom hebben zij niet gestaakt, tegen de invoer van Mobib, of de portieken? Waarom blijven zij werken voor deze vervoersmaatschappij die een brutaal offensief voert tegen alle armen, alle mensen zonder papieren, iedereen die de wet durft overtreden? Waarom leggen zij het werk niet neer wanneer er “controleoperaties” zijn, massaal boetes uitgedeeld worden, voortvluchtigen gearresteerd worden, sans-papiers opgesloten, fouilles uitgevoerd worden, mensen in beschuldiging gesteld worden voor vanalles en nog wat.
Het is duidelijk dat de STIB deel uitmaakt van het veiligheidsbeleid van de stad. Het veiligheidsbeleid dat ons altijd meer adem ontneemt, ons altijd nog maar meer doet stikken, met hun metalen ogen die ons bespieden, hun flikken die ons in elkaar rammen, hun gsm’s en gpssen die ons achtervolgen. Het is daarom dat er wijdverspreide sabotagetechnieken plaatsvinden op het hele territorium, dat wij solidair zijn met elkaar, en medeplichtig in de aanval.