dinsdag 8 januari 2013

Berichten van wanorde 30

« Il y avait un commissariat... et maintenant il n’est plus là » - Vroeg ‘s morgens braken onbekenden de ramen van een politiekantoor in het Hasseltse en staken het daarna in brand. Het vuur vernielde een deel van het gebouw. Eens te meer toont een kleine aanval zoals deze aan dat de politie kwestbaar is – het gaat er gewoon over het juiste moment en de juiste plaats te kiezen om de beschermers van de staat aan te vallen.

Regelrechte verwoesting – De STIB klaagt over aanvallen en vandalisme tegen haar infrastructuur (toegangspoortjes, cameras, reclamepanelen, metrostations, metrolijnen...). Volgens dit populaire bedrijf gaat het over groepjes die zich toeleggen om systematische vernielingen. En trouwens: meerdere buschauffeurs in Anderlecht en Molenbeek die graag controleurtje spelen werden op gepaste wijze bedankt voor hun gedrevenheid: toen ze de “validering van de vervoersbewijzen” eisten, kregen ze wat klappen van de reizigers-piraten.

Revolte in het gesloten centrum – Enkele tientallen sans-papiers die vastzitten in het deportatiekamp van Brugge zijn in opstand gekomen: ze barricadeerden de dagruimte, vernielden die en gingen vervolgens de confrontatie aan met de ordetroepen. Een brand die daarna uitbrak in het centrum werd jammer genoeg snel bedwongen. Solidariteit met degenen die in opstand komen tegen opsluiting; dat geen enkele revolte geïsoleerd blijft binnen de vier muren van een gesloten centrum, gevangenis, school, wijk,...

Vuur voor de consumptietempels – Een opzettelijke brandstichting heeft de gebouwen van een winkelcentrum vlakbij Antwerpen beschadigd. Er waren werken aan de gang; de nachtelijke bezoekers staken het werfmateriaal in brand.

De dagelijke routine saboteren – In de buurt van Doornik werd een spoorlijn gesaboteerd. Onbekenden vernielden de elektrische apparatuur die de signalisatie regelt; daardoor werd het treinverkeer een dag lang opgeschort.

Aan ieder zijn feestje – Tijdens een feestje van extreem-rechtse studenten in Gent zijn een aantal pretbedervers opgedoken. Zes fascisten werden aangevallen, drie raakten gewond. Laten we deze vijanden pakken waar ze ons niet verwachten; als een bliksem bij klare hemel.

Geen collaboratie met de staat – In Luik werd de net herbouwde opslagplaats van de zaak Cataldo in brand gestoken Enkele maanden geleden werd de winkelruimte reeds verwoest door een opzettelijke brandstichting. De werknemers van Cataldo overmeesterden in april 2012 drie mensen die een naburige winkel hadden overvallen en leverden ze uit aan de flikken.

Tegen grenzen en vaderlanden – Aan de vooravond van 11 november werden in het Brusselse verschillende oorlogsmonumenten die de wreedheden van de Staat herdenken (oorlog, kolonialisme,...) en de ideologie ervan verheerlijken (nationalisme, racisme, vaderland) besmeurd met roze verf.

Geen feestje voor yuppies – De nieuwe hippe discotheek K-nal langs het kanaal, vlakbij de oproerige Maritiemwijk, wordt duidelijk niet door iedereen op prijs gesteld. 's Nachts werd op verschillende plaatsen in het gebouw brandgesticht, de schade is aanzienlijk.

Offensieve solidariteit – In het Franse Notre-Dames-des-Landes is al jarenlang een radicale strijd bezig tegen de plannen om een nieuwe luchthaven aan teleggen. De politie ging onlangs over tot de ontruiming van een deel van de bezette zone. Op vele plaatsen vonden solidaire aanvallen plaats tegen de voorstanders en financierders van het luchthavenproject. Ook in Brussel werden de kantoren van Vinci, het bedrijf dat de luchthaven wil bouwen, meerdere keren besmeurd en kapotgeslagen. Vinci heeft ook een branche die aan parkeerbeheer doet: in Maasmechelen werden alle parkeerautomaten gesaboteerd in solidariteit en in Brussel werden parkeergarages van Vinci opgesmurkt met solidaire slogans.