dinsdag 8 januari 2013

Gevangenen brutaal in elkaar geslagen na bezetting van de binnenplaats

Deze dag zal niet zijn zoals alle andere in de gevangenis. Anders dan de dagelijkse vernederingen die ondergaan worden zonder repliek, de dagelijkse chantage die het verzet moeten uitwissen. Op 22 november weigeren 40 gevangenen rustig naar de cellen terug te keren.
De hele maand november was al allesbehalve rustig in de gevangenis van Mechelen. De cipiers hadden in het begin van de maand 24 uur het werk neergelegd om meer personeel en meer repressie te vragen. De politie nam hun plaats in, en voor de rest: geen bezoek, geen activiteiten, geen wandeling etc. Een week later weigerden 4 gevangenen overgeplaatst te worden naar een andere cel, ze weigerden pionnen te zijn die de directie zomaar kan verplaatsen op haar gevangenisbord. De interventiepolitie viel de gevangenis binnen om met hun matrakken het verzet in de kiem te smoren.
Een week later kondigt de directie aan dat ze het regime nog strakker zal maken en de tijd van de wandeling zal halveren. Wetende dat de activiteiten het eerste is wat verdwijnt wanneer de cipiers druk willen uitoefenen, wetende dat er sowieso weinig de moeite activiteiten zijn (en dat die voorbehouden zijn voor diegenen die zich onberispelijk gedragen) en het uurtje wandeling de enige tijd is die je buiten je cel kan doorbrengen, is dit een zware klap tegen de gevangenen.
Enkele gevangenen beslissen de koude te trotseren, nemen het risico om het bezoek en andere “privileges” te verliezen en bezetten de binnenplaats. De onderhandelingen beginnen maar lopen snel vast. Niet alle gevangenen delen de keuze voor de rebelse weg en als antwoord blokkeren sommige gevangenen de toegang naar binnen. Op dat moment roept de directie de Robocops van de Mechelse politie erbij, de derde keer op een maand tijd. Zes interventieploegen van gewapende en gemaskerde politiemannen vallen binnen met twee hondenteams. De gevangenen laten zich niet doen en trotseren de politie. Het heen en weer getrek zal nog tot 23 uur duren.
Het verzetsmiddel van de binnenplaatsbezetting wordt regelmatig gehanteerd door de gevangenen. Maar deze keer was de directeur van de gevangenis van Mechelen, Hilde Guffens, bereid om haar waakhonden tot het uiterste te laten gaan. De politie blijft ook de volgende dagen in de gevangenis en neemt wraak op enkele gevangenen, onder het goedkeurende oog van de directie.
Ali El Oualkadi, een Mechelse kickbokser die twee jaar geleden de moed had gehad om tijdens een arrestatie de politie aan te vallen, werd volledig in elkaar geslagen door de interventiepolitie. Ze trokken een plastic zak over zijn hoofd, maakten hem vast aan een stoel, sloegen zijn handen en voeten in de boeien en sloegen hem murw. Zijn schedel is van het linker tot het rechteroor opengereten. Hij werd naar de gevangenisboeg van Sint-Gillis (Brussel) overgeplaatst en al snel bleek dat hij er zo erg aan toe is dat hij daar niet kon behandeld worden. Nu verblijft hij in een ziekenhuis in Brussel.
Lahoucine El Haddouchi en zijn broer Hoessein werden ook in elkaar geslagen door de Mechelse politie. Lahoucine is de jongen die een paar jaar geleden zijn kameraad met een helikopter uit de gevangenis van Brugge heeft doen ontsnappen. Ook hij werd vastgebonden op een stoel, gehandboeid en knock-out geslagen door de politie. Hij werd overgeplaatst naar de ziekenboeg van Sint-Gillis. Nu verblijft hij in isolatie op de afdeling hoge veiligheid dat daar een paar maanden geleden werd ingehuldigd.
Wanneer de opstandige gevangenen aankomen in Sint-Gillis verloopt ook daar niet alles rustig. Een gevangene zoekt boel met een adjudant, wordt in het cachot gestoken en vernield daar wat hij kan. Ook wordt de binnenplaats van Sint-Gillis even bezet uit solidariteit met de opstand in Mechelen.