dinsdag 8 januari 2013

Berichten van wanorde 31

Brand bij de STIB - Blijkbaar was niet iedereen zo gedreven om op tijd naar het werk te gaan. In twee weken tijd zijn er verschillende branden uitgebroken bij de STIB. Aan het Zuid-Station brak vuur uit in een technisch lokaal. Het duurde verschillende uren om het metroverkeer weer op te starten. Zowel in Anderlecht als in Laken verstoorden brandhaarden op de sporen het metro-verkeer. Laten we de terug genomen tijd leuk spenderen.

Het leven in eigen handen nemen - Het OCMW-kantoor van Doornik kreeg tweemaal te kampen met ontevreden klanten. De eerste ging niet akkoord met de manier hoe zijn geld beheerd werd. En met een revolver in de hand stapte hij het kantoor binnen om zijn ontevredenheid kracht bij te zetten. De volgende dag kwam er een andere persoon met zijn vrienden zijn geld ophalen. De politie moest erbij gehaald worden. Een aantal ramen van het OCMW-kantoor gingen aan diggelen in het gewoel.


Vuur aan de gevangenis - Aan de gevangenis van Andenne werden rond 9 uur s' avonds banden in brand gestoken op de spoorweg die langs de gevangenismuur loopt. Er werd vrijheid en leve de revolte geroepen en daarna werd er vuurwerk afgestoken. Voor de de cipiers en de politie totale chaos. De politie is enkele uren ter plekken gebleven.
Sabotage in solidariteit – In Brussel werden machines op een Eurovia-werf gesaboteerd in solidariteit met de individuen in strijd tegen de bouw van een nieuwe luchthaven vlakbij het Franse Nantes. Eurovia maakt deel uit van het bedrijf Vinci dat deze nieuwe luchthaven wil bouwen. Op vele plaatsen in Frankrijk en elders vonden aanvallen, sabotages en acties plaats tegen de toekomstige bouwers of ondersteuners van dit monsterproject.

Alle supermarkten in de fik - Enkele mensen hebben in Mechelen de karretjes van de Delhaize in de fik gestoken. Het vuur woedde hevig. De luifel waaronder de karretjes stond brandde uit en de ramen van de supermarkt sprongen stuk.

De routine doorbreken – Enkele verantwoordelijken van de NMBS van Charleroi zijn kwaad over herhaaldelijk vandalisme tegen de spoorweginfrastructuur (kabels, sporen, elektriciteitskasten,...). Samen met de vele koperdiefstallen zorgt dit voor heel wat vertragingen. Ook de agressie tegen de ticketcontroleurs is zwaar gestegen. Dat verbaast ons niet. De steeds hogere controle en militarisering op het openbaar vervoer brengt uiteraard wat woede-oprispingen onder de reizigers met zich mee.

Een schakel buiten werking gesteld - Een Belgacom-gebouw in Gent werd ‘s nachts in brand gestoken. De schade is aanzienlijk. Belgacom was nogal aangedaan:”De schade na de brand in onze gebouwen is enorm. Het gebouw van de technici, waar heel wat bureaus en computers staan, is nagenoeg helemaal uitgebrand. Al het materiaal dat er stond, verdween in de vlammen”. Naast het gebouw gingen ook meerdere voertuigen van Belgacom in vlammen op. Door de brandstichting tegen de technische installaties werden telefoon en internet in een deel van Gent verstoord, ook het netwerk van banken en geldautomaten kampte dagenlang met problemen.