zaterdag 6 april 2013

Berichten van wanorde 35

Steen tegen uw bakkes – In Lemonnier zetten de controleurs van de MIVB een man die geen ticket had uit het station. Enkele minuten later komt die gewapend met een steen terug en probeert om de bakkes van de controleur bij te werken. In Luik liet een “fraudeur” zich niet brutaliseren door de controleurs en sloeg ze één per één in de prak. De buschauffeur reed zijn bus tot voor een politiekantoor waardoor flikken toesnelden om de voorbeeldige fraudeur te overmeesteren. Tegenover de controles: laten we elk naar onze mogelijkheden terugslaan. En zoals iemand die begin maart een voertuig van de security van de MIVB aan het Noord-Station zwaar toetakelde het aantoonde: je moet niet wachten tot ze je komen lastigvallen, maar ze eerder overal bij verrassing aanpakken.

Vuurexpeditie – In Farciennes werd een voertuig van de gemeentediensten op de parking achter het gemeentehuis in brand gestoken. Het voertuig werd volledig verwoest en een beetje later ging elders een 4x4 in vlammen op. De Staat is een monster, maar het is een monster met tentakels en zwakke punten. Om het monster aan te vallen moet je niet zoeken naar één of ander hart (het heeft er trouwens geen), maar toeslaan daar waar het zich niet kan verdedigen, noch kan voorkomen dat een vastberaden individu een misschien bescheiden, maar evenwel betekenisvolle aanval verwezenlijkt.

Eén na één – In de gevangenis van Turnhout heeft een gevangene een cel in brand gestoken. De cel werd verwoest en vijf cipiers beweren onwel te zijn geworden door de rook. De politie intervenieerde om de orde in de rest van de bak te bewaren. Eén na één zullen de cellen branden totdat gruwelijkheden zoals de gevangenis met de grond gelijkgemaakt zijn. Voor de vrijheid, solidariteit met de gevangenen die strijden.

Les Marolles en force – Drie preventie- en veiligheidsagenten werden door twee jongeren in elkaar geslagen, volgens de krant “zonder duidelijke reden”, in de inkomhal van een sociaal woningblok in de Brusselse Marollen. Vervolgens hebben onbekenden geprobeerd om het preventielokaal in de fik te steken. Kort daarvoor was de huiswerk-school (waar kinderen na school nog meer school krijgen) al het doelwit van niet zo gezagslievend vuur. Uiteraard is er weer een schepen opgesprongen om meer politiepatrouilles en camerabewaking te vragen.

Brandend kapitaal – Laat in de nacht ontstond brand in een bijgebouw van de concessiehouder/garage DS Motors in Andenne. Het bijgebouw en dertien wagens gingen in rook op. Iemand heeft misschien de puntjes op de i willen zetten door dit symbool van kapitalisme en consumptie in brand te steken. Enkele dagen later raasde trouwens nog een nachtelijke brand doorheen de installaties van VL Motors in Haine-St-Pierre. De snelle interventies van de brandweer kon de verwoesting van een twaalftal voertuigen en de installaties van het bedrijf niet voorkomen.

Drie in één – Op 10 maart hebben onbekenden een kantoorgebouw in Anderlecht in brand gestoken waar zich de zetels bevinden van de bedrijven Siemens, Fujitsu en Cytec. De schade is aanzienlijk; drie brandhaarden werden ontdekt door de brandweerlui die vier uur lang moest blussen. Ze moesten zelfs ramen inslaan en gaten maken in de muren omdat het vuur zich verspreid had in de valse plafonds en de isolatie van de muren. Siemens is een grote speler op de wereldmarkt van industriële technologieën die de wereld kapotmaken (van bewapening tot het nucleaire, over uitrusting voor doodsfabrieken, spoorvervoer en huishoudelijke toepassingen); Fujitsu blinkt uit in de ontwikkeling van technologieën en telecommunicatie die de wereld aan het veranderen zijn in een megamachine en de mens in een hulpstuk daarvan terwijl Cytec een chemisch bedrijf is dat plastiek van erg hoge kwaliteit produceert, met andere woorden, plastiek dat we altijd en overal terugvinden op het platteland, op de stranden, in de rivieren, in het midden van de oceaan.

Van staking naar sabotage – In Sprimont is een staking aan de gang bij het bedrijf Meister na de aankondiging van de directie dat ze de deuren gaan sluiten. Vorig jaar blokkeerden de arbeiders de toegang tot het bedrijf en toen stuurde de directie een militie security om de staking te breken met telescopische matrakken, Tasers en pepperspray. Maar bij de staking nu hebben de arbeiders het er niet bij gehouden hun armen te kruisen: een tiental computers met dossiers voor onderhoud en planning zijn verdwenen, een hele stock koopwaar lijkt in de vijver achter het bedrijf gekieperd te zijn, tezamen met wat heftrucks. En de opnames van de bewakingscamera's die de site moeten beschermen zijn op magische wijze verdwenen. Hoe was het ook alweer? Ah ja, “tegen het kapitaal, diefstal, plundering en sabotage!”

En een vertraagde werf... - In de industriezone Nieuwland in Aarschot zijn onbekenden binnengedrongen op een werf. Ze hebben er de ruiten van alle werfmachines en containers gesloopt. De werken om een zoveelste industriële structuur te implanteren zullen wat vertragingen oplopen...

Ministerie van Verf – Eind maart, het gebouw van het Ministerie van Justitie, Hallepoort (Sint Gillis) was het doelwit van verf. Grote vlekken verf zijn zichtbaar op de façade.