woensdag 1 mei 2013

Berichten van wanorde 36

Volgens de regels van de kunst – Rond 2 uur 's nachts zijn twee gevangen sans-papiers ontsnapt uit het gesloten centrum voor illegalen in Steenokkerzeel, 127bis, door de tralies door te zagen. Veel moed en kracht voor de voortvluchtigen.

Handen van mijn lijf – De muren en monumenten op het verzamelpunt voor de jaarlijkse “mars voor het leven” (tegen de vrije keuze om een abortus te doen), georganiseerd door katholieke, conservatieve en fascistische groepen, werden beklad met slogans zoals “Vrije abortus”, “Vrije keuze”, “Aborteer de paus, mijn lichaam is van mij”... Dat was vlakbij het centraal station in Brussel, en niemand zal er nog voorbijgekomen zijn zonder de vele strijdkreten voor vrije abortus, bevrijde seksualiteit en vrijheid van lichaam en geest te hebben gezien...

Verstoppertje spelen – Vijf anonieme wagens van de politie die discreet geparkeerd stonden op een privé-terrein een beetje buiten Hasselt, werden flink beschadigd: gebroken ruiten, gedeukte carrosserie, afgerukte spiegels, platgestoken banden,... Flikken in uniform, flikken in burger, flikken op de hoek van de straat, flikken achter de schermen van hun camera's... uit onze levens!

Twintig – Voor de twintigste keer sinds 2007 werd het kantoor van de fascistische partij Vlaams Belang in Gent aangevallen. Ditmaal wierpen de aanvallers verfbommen en lieten op de gevel van het kantoor “Kraken gaat door” achter.

Brand, werf, brand – In de industriezone van Anderlecht woedde een opzettelijke brand op de werf van een nieuw industriegebouw. Er zijn geen details over de schade, maar de politie beweert wel een schuldige aangehouden te hebben die eerst koper zou gestolen hebben alvorens de werf in brand te steken. In elk geval, laten we ons op duizend-en-één manieren verzetten tegen de bouw van monsterlijkheden zoals fabrieken en tegen de uitbreiding van de industriezones.

Over de grenzen heen – Midden april werd de Belgische ambassade in Berlijn aangevallen: de aanvallers besmeurden het gebouw met zwarte verf, vernielden de ingang, rukten de parlofoon kapot en schilderden “Bezahlt” op de muur, betaald oftewel rekening vereffend. Wij groeten deze aanval tegen de vertegenwoordiging van de Belgische staat, een staat die wij hier bekampen net zoals we alle staten van de hele wereld willen neerhalen. In Frankrijk vernietigde een brandsabotage eind april vier werfmachines van het bedrijf Eiffage, berucht bouwer van gevangenissen (zowel in Frankrijk als in België). Geschatte schade: 500 000 euro.

Sabotage – Aan de vooravond van een Europese betoging van binnenvaarders tegen de nieuwe reglementen gedicteerd door de Europese Unie werden niet minder dan 30 sluizen (één op twee) gesaboteerd op de Waalse waterwegen. Er werden twee types van sabotage gedaan : lijm in de sloten van de lokalen van de commandoposten van de sluizen en het doorknippen van de elektrische of hydraulische kabels. De meest getroffen installaties waren die op het kanaal Charleroi-Brussel en die op het kanaal van Waals-Brabant, in het bijzonder de sluis van Obourg. Tijdens de betoging in Brussel raakten de binnenvaarders trouwens slaags met de politie.

Bevrijd Sint-Gillis” - Begin april belde een onbekende naar de gevangenis van Sint-Gillis en dreigde dat er een bom verstopt zat in de gebouwen. De onbekende eiste de vrijlating van alle gevangenen van Sint-Gillis. De politie vond niets bij een doorzoeking, de gevangenis werd niet ontruimd. Enkele dagen later daarentegen: bomalarm in het winkelcentrum Basilix in Sint-Agatha-Berchem. De politie beval de ontruiming en doorzocht het gebouw zonder iets te vinden. Nog enkele dagen later is het de beurt aan het Justitiepaleis in Brussel. Meerdere teams van de politie doorzoeken de gebouwen om niets te vinden. “Duizend instellingen van de oude wereld zijn gemarkeerd met een fataal teken.”