vrijdag 9 augustus 2013

Berichten van wanorde 39

Preventieve actie – Begin juli, schoolvakantie. Maar niet iedereen is de schoolroutine vergeten met haar straffen, verveling, berispingen, concurrentie, autoriteit. Een brand verwoestte dus een bijgebouw van een secundaire school in Marcinelle (Charleroi).

Wederwoord – 's Nachts werd een molotovcocktail gesmeten naar het verzekeringskantoor ABC Insurance in Wemmel. Zelfs de slimmeriken van het filiaal dachten dat het mogelijks over een klant zou kunnen gaan die niet echt tevreden was met hun gesjoemel en bedrog.

Uit hun klauwen – Een jongen die veroordeeld en gezocht werd voor meerdere overvallen was op bezoek bij zijn familie in Molenbeek toen twee ordedienaars hem probeerden arresteren. Zijn broers wierpen zich op de flikken om de arrestatie te voorkomen. De flikken haalden hun pepperspray boven en spoten de ingang van het huis onder. Met een tiental extra smurfen drongen ze door in de gezinswoning... maar hebben de voortvluchtige niet gevonden. Ze hebben zich daarentegen wel uitgeleefd op de familie: niets is te verachtelijk voor deze varkens. Wij groeten de vastberaden weerstand en wensen de voortvluchtige veel moed.

In hun bakkes – Een politiepatrouille dacht rustig een jongeman aan te houden in Sint-Joost, maar werd bij hun poging aangevallen door tientallen anderen. Op z'n minst één agent moest naar het ziekenhuis. Eén persoon werd aangehouden. Elders in België, in Houthalen in een "hete" wijk, werd een man van 43 jaar aangehouden op beschuldiging van het werpen van betonblokken naar politiewagens die onder een brug reden. Na verschillende incidenten werd de politie-aanwezigheid opgedreven.

Vuur voor de cellen – In de gevangenissen van Tournai, Turnhout en Antwerpen hebben gevangenen cellen in brand gestoken om de opsluitingsomstandigheden aan te klagen of overplaatsingen af te dwingen. Alsof de vrijheidsberoving al niet verschrikkelijk genoeg is, blijven de omstandigheden binnen verslechteren: overbevolking, kapot sanitair, vernederingen en geweld van de cipiers, bestraffingen... In Vorst is een ontsnappingspoging jammer genoeg mislukt.

Wij zullen jullie vernederingen niet ondergaan – In de laatste week van juni 2013 merkten bezoekers die in de wachtrij stonden voor de gevangenis van Sint-Gilles een voertuig met getinte ruiten op dat recht tegenover de ingang stond. Het duurde niet lang of ze begrepen dat het in feite over een politievoertuig ging met agenten die iedereen die op bezoek ging fotografeerde. De woede neemt toe, het voertuig wordt omsingeld, er wordt op geklopt... en om erger te vermijden, maken de flikken zich uit de voeten.