vrijdag 9 augustus 2013

Ontwerp en bouw me een kooi

Vechten tegen de bouwers van nieuwe gevangenissen

Meerdere nieuwe gevangenissen zijn in aanbouw, een maxi-gevangenis is voorzien in Haren in het noorden van Brussel. De staat wil op die manier haar repressief arsenaal aandikken en alsmaar meer personen de donkere schaduw van de gevangenis doen voelen. Elke gevangenis ademt lijden uit, elke gevangenis is een vergeetput waarin men de ellende van deze maatschappij probeert te verbergen voor de ogen van brave burger. Eerder dan 'problemen op te lossen' schuift de gevangenis die aan de kant. Het is dan nog maar een kwestie van tijd voordt de bal die onder water gehouden wordt, met volle kracht weer naar boven springt.

Wij zijn tegen de gevangenis, want wij denken dat de enige remedie voor de problemen van deze samenleving vrijheid is, en dus de vernietiging van alle onderdrukking en uitbuiting. Wij verzetten ons dus ook tegen de bouw van nieuwe gevangenissen. Die komen niet zomaar uit de lucht vallen, daarvoor zijn mankracht, bedrijven, architecten nodig. Geen enkele gevangenis zou gebouwd kunnen worden zonder de hulp van die gieren van de menselijke ellende. Degene die kooien ontwerpt weet dat hij collaboreert aan het optrekken van een plek waar lijden zal samengaan met folter, isolatie met zelfmoord, tranen met woede. Degene die kooien bouwt weet dat hij zich blootstelt aan de gewapende poƫzie van degenen die vechten voor vrijheid. Degene die de beste architecturale manieren bestudeert om gevangenen te desoriƫnteren, hun persoonlijkheid te breken en revolte de kop in te drukken weet dat hij als vijand beschouwd zal worden door degenen die niet bereid zijn om de rangen van de stilzwijgende en berustende uitgebuiten te vervoegen.

De huidige bouw van nieuwe gevangenissen heeft ook een nieuw kenmerk: de bedrijven die de gevangenissen gaan bouwen zullen daarna ook eigenaar blijven van de gebouwen. De staat zal dan op haar beurt de cellen huren. Het is niet moeilijk om te begrijpen dat de bedrijven er alle belang bij hebben dat de nieuwe gevangenissen zo snel mogelijk vol raken. De staat sluit op om haar orde te beschermen, de bedrijven maken winst. Geld en macht gaan altijd hand in hand.

Zich verzetten tegen de nieuwe gevangenissen betekent logischerwijze dus ook zich verzetten tegen degenen die ze ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden, uitbaten. Elke slag tegen de collaborateurs van de staatsrepressie komt neer op het saboteren van de gevangeniswerven. Ze zullen nooit alle voertuigen, machines, kantoren, kleine werfjes, materiaal, belangen, filialen van de bouwers van gevangenissen kunnen beschermen. Het doen wegsmelten van het economische weefsel rond de bouw van gevangenissen is dus een interessante invalshoek om je korreltje zand in de opsluitingsmachine te gooien, een mogelijkheid tot aanval die in ieders bereik ligt.

Wat de toekomstige maxi-gevangenis in Haren betreft... De Regie der Gebouwen, opdrachtgever van deze gevangenishorror, heeft onlangs haar economische partner gekozen. Het betreft het Cafasso-consortium dat bestaat uit de volgende bedrijven: FCC Construction en Denys (bouw); Buro II & Archi+I en EGM (architecten); Derveaux (ingenieurs); Marcq & Roba, Aracadis Aqumen, Ares en MOOcon (adviseurs en andere). Dat ze even rustig mogen slapen als de gevangenen die ze willen begraven.