zaterdag 9 november 2013

Berichten van wanorde 41

Brand, rechtbank, brand – De zaal van het vredegerecht van Ukkel is in brand gestoken. Volgens de flikken zou een verdachte de feiten toegegeven hebben. Een rechter had hem veroordeeld omdat hij een ziekenhuisrekening niet betaald had. Wij groeten degenen die zich niet laten doen door rechters en wetten, en proberen om terug te slaan.

Golf van autobranden – Al jarenlang werkt het in brand steken van voertuigen als fakkels in de nacht: fakkels die de revolte uitschreeuwen tegen een leven dat gedegradeerd wordt tot werk, gevangenis, gehoorzaamheid en verveling. De getroffen voertuigen lijken vaak in het blinde weg uitgekozen, maar het valt wel op dat de brandgolf in september vooral de rijke wijken van Ukkel heeft getroffen. Daar gingen tientallen luxewagens in de fik. Besmetting is trouwens nooit ver weg: ook in Luik, Charleroi, Jupille en Verviers waren tientallen wagens en bedrijfsvoertuigen het doelwit van nachtelijke brandstichters. In Seraing gingen vier wagens die voor het commissariaat geparkeerd stonden in de fik.

Bijna – ‘s Avonds verwoestte een brand een opslagplaats van de gemeente van Anderlecht, juist naast het winkelcentrum van de Cora. De snelle interventie van de brandweer heeft die supermarkt gespaard, maar die tempel van consumptie en kapitalisme, net zoals de eigendommen van de autoriteiten, zullen altijd doelwitten blijven voor de woedenden.

Betogingen, bezettingen en rellen – Enkele honderden Afghanen en andere mensen die vechten tegen de gesloten centra en deportaties komen al sinds meerdere weken op straat in Brussel om verblijfsvergunningen te bekomen. Tot twee maal toe werden hun betogingen aangevallen door de politie, vele betogers raakten daarbij gewond, sommigen werden zelfs gebeten door honden. Gelukkig vlogen er ook stenen en flessen in de richting van de ordehandhavers. Toen ze verschillende keren lege gebouwen bezetten om zich te organiseren, werden ze brutaal ontruimd. De dag na één van die betogingen op het Kunst-Wet kruispunt, waar na de politie-charge bloedvlekken op het voetpad achterbleven, betoogden duizenden flikken tegen het geweld tegen agenten. De politie slaat erop los, foltert, moordt, vernedert om de belangen van de rijken en de machthebbers te verdedigen, en met hun betoging die over het bloed wandelde van de betogers, eist ze vrij spel om haar terrorisme verder te zetten. Flikken, varkens, moordenaars, er zal teruggeslagen worden.

Bol het af, vadsige flik – In Houthalen (Limburg) vonden rellen plaats tussen de bewoners van een woonwijk en eenheden van anti-oproerpolitie. Verschillende politiewagens werden beschadigd, één combi reed zich te pletter tegen een muur, één flik bevindt zich nog steeds in coma. Uiteindelijk moesten de flikken zich uit de wijk terugtrekken. In Molenbeek achtervolgden de flikken een jongeman, ze drongen binnen in de familiale woonst. Daar trokken ze hun matrakken en spoten de hele familie onder met traangas. Vier personen werden aangehouden en naar het commissariaat gevoerd. De vader kreeg een astma-crisis door het flikkengeweld. Er vond een bijeenkomst plaats voor het commissariaat om de vrijlating van de gearresteerden te eisen. Alle vier werden uiteindelijk losgelaten. Twee flikken beweren enkele dagen arbeidsonbekwaam te zijn door het (meer dan terechte) verzet van de naasten van de gezochte jongeman.

Bol het af, journalist – Toen een journaliste met haar cameraploeg kwam opdraven op het Lemmensplein in Anderlecht, maakten een aantal mensen haar duidelijk dat ze niets moesten weten van de media en dat ze moest oprotten. Toen ze bleef aandringen, kwam er een gemaskerde persoon aangehold die met een loodjesgeweer in haar knie schoot. Toen zetten de aasgieren van de media het op een lopen... om vervolgens op de televisieschermen te gaan huilen dat de mensen niet met de media willen praten en niet gefilmd willen worden! Laten we de journalisten wegjagen, het zijn lakeien van de macht.


Opmerkelijk – In Zaventem, vlakbij de luchthaven, hebben onbekenden autobanden in brand gestoken waardoor een dikke rookpluim ontstond. We weten niet of het vliegverkeer verstoord werd, maar het lijkt in ieder geval een makkelijke en goede tactiek om naast de luchthaven een grote rookpluim te veroorzaken en zo bijvoorbeeld de uitwijzing van een sans-papier te verhinderen.

Buiten werking – De autoriteiten hebben ondertussen zowat overal parkeerautomaten neergepoot. Maar deze praktijk van afzetting van de bevolking om de staatskas te spijzen botst gelukkig op verspreide weerstand. Een persbericht vertelde onlangs hoe tientallen parkeerautomaten in eenzelfde zone in Brussel (in Sint-Gillis in dit geval) op één nacht gesaboteerd werden. Een fijne avondwandeling, lijm in de betaalgleuf, verf op het scherm, een flinke hamerslag, een klein vuurtje onderaan... ruime mogelijkheden om deze rotapparaten buiten werking te stellen.

Vuur voor de gevangenissen – De gevangenis aanvallen, dat is ook de radertjes die de opsluitingsmachine doen draaien aanvallen, zoals bijvoorbeeld de bedrijven die gevangenissen bouwen en onderhouden. In Parijs werden op verschillende plaatsen voertuigen van het bedrijf Eiffage (Valens), bouwer van gevangenissen in België, Frankrijk en elders, en van het bedrijf Vinci, eveneens een gevangenisbouwer, begin oktober in de fik gestoken. Voor een lijst van de bedrijven die geld verdienen op kap van de gevangenen, kan je bijvoorbeeld een kijkje nemen op www.lacavale.be