zaterdag 9 november 2013

Vrijheid voor allen

Vrijdagochtend 18 oktober. In Anderlecht, op square Albert, verschijnt een grote spandoek “Bezetting tegen de maxi-gevangenis. Laten we onze ketens breken. Vrijheid voor allen” op het voormalige garagecomplex van Renault. Tegelijkertijd vinden duizenden mensen in de wijk daarrond pamfletten in hun brievenbus die hen uitnodigt voor een weekend van ontmoetingen en initiatieven tegen de bouw van nieuwe gevangenissen en tegen de stadsherinrichting die de stad omvormt tot een grote openluchtgevangenis.
In de namiddag komen de eerste flikken toe bij het bezette gebouw. En hun rangen zwellen snel aan. Vanuit het gebouw roepen de bezetters “Flikken, bol het af”; tegenover het gebouw beginnen vele mensen uit de wijk samen te komen. Op het gebouw verschijnen nog spandoeken “Zowel binnen als buiten, moed en kracht voor degenen die vechten” en “Breek de isolatie, solidariteit met de strijd tegen de gevangenis”. De flikken komen nu massaal toe, ze worden beledigd, met water natgespoten, vanuit de menigte aan de overkant van het gebouw vliegen stenen en eieren naar de ordedienaars. Wanneer uiteindelijk tientallen flikken in anti-oproeruitrusting aankomen, beslissen de bezetters op het dak te kruipen. Ze smijten vuurpijlen af en schreeuwen hun woede uit tegen deze wereld van gevangenis en macht. Tegenover het gebouw neemt de vijandigheid tegenover de flikken toe. “Dood aan de smurfen”. De bezetters slagen erin te ontkomen aan wat zich in de ogen van alle aanwezigen aankondigde als een slachtpartij. De bezetting werd ontruimd, maar de flikken zien groen... belachelijk gemaakt, beledigd en ietwat aangevallen, konden ze niet de minste arrestatie verrichten.
De volgende dag gaan de activiteiten die aangekondigd werden op de uitnodiging verder, maar dan in open lucht. Pamfletverdelingen in de wijk, informele discussies, tafel met brochures en boeken en een anti-gevangenisspandoek op square Albert. 's Avonds wordt een rapconcert geïmproviseerd onderaan de blokken op de square. Verschillende rappers jagen hun woorden van revolte door de micro.
Tenslotte schijnt het dat zondag enkele tientallen mensen opnieuw door de wijk trokken: ze plakten affiches, spoten de muren vol met slogans tegen de gevangenis en haar wereld, ze deelden pamfletten uit.
Dit weekend van initiatieven wilde een opening creëren voor allen die willen vechten tegen de bouw van een maxi-gevangenis in Brussel en tegen de transformatie van Brussel in een stad-gevangenis om de rijken, de machtigen, de eurocraten en de kapitalisten tevreden te stellen. Rebellen van verschillende horizons hebben elkaar ontmoet op straat, hebben het hoofd geboden aan de druk van de politie, hebben zich gesolidariseerd met de aan de gang zijnde strijd, hebben medeplichtigen gesmeed in de spanning van de revolte. Nu komt het erop aan de oproepen tot strijd in de vier uithoeken van Brussel te verspreiden, om banden te smeden tussen degenen die zich niet laten doen en willen strijden tegen de bouw van een nieuwe gevangenishel. Deze strijd zal niet makkelijk zijn, ze zal alles nodig hebben: woorden, discussies, initiatieven, bezettingen, acties, aanvallen tegen de verantwoordelijken en de bouwers van het project van de maxi-gevangenis, medeplichtigheden tussen rebellen van overal. Dit weekend heeft aan vele mensen moed gegeven, de vastberadenheid werd bekrachtigd, de wil werd versterkt, glimlachende en stralende gezichten, de kracht van de revolte broeit in ons... meer dan ooit zijn we klaar voor het gevecht!