zaterdag 25 januari 2014

Berichtjes van wanorde 43

Een nacht als geen ander • Woensdag 11 december 2013, Kespierstraat in Asbeek, aan de villa van Jurgen van Poecke (gevangenisdirecteur van Brugge) en Katrien Verhegge (vetbetaalde voorzitster van de instelling Kind & Gezin). Het is vier uur ’s ochtends wanneer er brand uitbreekt in hun twee wagens, een Audi en een Citroën, geparkeerd op de oprit van de villa. De vlammen verwoesten de voertuigen en verspreiden zich naar de garage van de villa. Het vuur deed haar werk: de villa is onbewoonbaar. Onbewoonbaar zoals eender welke gevangeniscel. Ondraaglijk zoals de isolatiemodule, de gevangenis in de gevangenis van Brugge. Onleefbaar zoals de witte folter die wordt uitgeoefend op de gevangenen in strijd. En ja, er zijn verantwoordelijken met naam en adres voor de dagelijkse uitroeing in de Belgische strafkampen. Die Jurgen van Poecke, gevangenisdirecteur van Brugge, regionaal directeur van de gevangenissen in Vlaanderen, directeur van de gevangenis met het Belgische Guantanamo, de Afdeling Hoge Veiligheid, ja, dat is zonder twijfel één van die verantwoordelijken. Die decembernacht hebben de vlammen voor zijn villa hem brutaal gewekt, vlammen die eraan herinneren dat de gevangenis en haar verantwoordelijken kunnen aangevallen worden, overal.


Barricades om een jaar van revolte in te luiden • Nieuwjaarsnacht was een beetje geagiteerd in sommige Brusselse wijken, in het bijzonder in Sint-Gillis, Anderlecht en Molenbeek. Op tientallen plaatsen werden vuilniszakken op straat gegooid en in brand gestoken, kleine brandende barricades om iedereen eraan te herinneren dat er misschien wel een nieuw jaar mag beginnen, maar dat we mogen hopen dat het een jaar van revolte zal zijn. Ook enkele auto’s gingen in de fik en flikken en brandweerlui werden bekogeld met stenen en bommetjes.


Lang leve de ontsnappingen • In de gevangenis van Lantin is een gevangene ontsnapt door over de muur te klauteren. De ontsnapte kon rekenen op de hulp van andere gevangenen die eerst de cipiers afgeleid hebben door een glazen bokaal te laten ontploffen en dan een menselijke piramide hebben gevormd. Buiten stonden medeplichtigen de ontsnapte op te wachten. Die moesten nog even een ijverige cipier in toom houden alvorens de vlucht richting vrijheid te nemen. Een mooie ontsnapping, geslaagd ook dankzij de solidariteit onder gevangenen en de vastberadenheid van enkele medeplichtigen aan de andere zijde van de muur!


Tok tok, iemand thuis? • In de nacht van 23 december sloegen onbekenden de toegang in van het gebouw van de Federale Politie in Hasselt, daarna glipten ze naar binnen en vernielden de hele inkomhal. Flikken, varkens, moordenaars, laten we ze te grazen nemen waar ze ons niet verwachten!

Vernietig de gesloten centra • Zondagnamiddag (8 december 2013) trok een groep vrolijke rebellen naar het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Na enkele woorden gewisseld te hebben met de opgesloten sans-papiers op de binnenplaats dwongen de cipiers de gevangenen terug naar binnen om verder contact te verhinderen... Ook al is het centrum die dag niet in vlammen opgegaan en vond er geen ontsnapping plaats kon de woede zich alsnog een beetje uiten met bommetjes, rookbommen en vuurwerk, vergezeld met vrolijk kabaal. Op die manier werd solidariteit geuit met de sans-papiers en de woede uitgeschreeuwd tegenover het bestaan van deze centra en de dood van een gevangene in het gesloten centrum van Brugge eerder die week.

Actie tegen Opus Dei • Op kerstnacht werd een gebouw van Opus Dei in Leuven, rechtse en fasciserende katholieke organisatie, onder handen genomen door enkele individuen: slogans, verfbommen en een fles tegen de gevel. Zeven jaar lang was datzelfde gebouw bezet geweest en draaide het als autonoom en libertair sociaal centrum. Deze actie vond plaats in solidariteit met het autonoom centrum Rote Flora in Hamburg (Duitsland) dat bedreigd is met ontruiming.

Steken als een wesp • Op 18 december 2013 staken onbekenden de BMW van Georgios Papastamkos, vicevoorzitter van het Europees parlement en lid van de Griekse partij Nea Demokratia in brand. Hij woont op het Ambiorixplein 32 in Brussel. De aanval werd later opgeëist in solidariteit met de anarchisten die gegijzeld worden door de staat. In Griekenland zitten bijvoorbeeld tientallen anarchisten achter de tralies, beschuldigd of veroordeeld omdat ze de macht aangevallen hebben, op verschillende manieren (rellen, brandaanvallen, bomaanslagen, bankovervallen, vuurgevechten met de flikken, sabotages,...). Ook in andere landen zoals bijvoorbeeld Italië, Spanje, Chili of Mexico zitten anarchisten achter de tralies, opgesloten door de staat in een ijdele poging om hun strijden af te remmen. Enkele dagen na de aanval brak er ’s ochtends mysterieus brand uit in de garages van de Italiaanse ambassade in Brussel, een land dat zich al sinds lange tijd onderscheidt in de repressie tegen anarchisten.

Anti-bouw nieuwjaarsnacht • Kort na middernacht brak brand uit in de installaties van de cementfabriek CBR in Harmignies. Dat bedrijf staat in de top 15 van de belangrijkste productiecentra van witte cement in de wereld. Het is zelfs de enige fabriek die zulk product vervaardigt in de Benelux. Toen de brandweer toekwam sloegen de vlammen al uit het dak van de fabrieksloodsen. Deze brand heeft één van de onmisbare structuren van de kapitalistische ontwikkeling gesaboteerd. Overal zien we werven opduiken om gevangenissen, winkelcentra, instellingen en luxewoningen te bouwen. Zich verzetten tegen die werven is zich verzetten tegen een maatschappij gebaseerd op winst en macht. De mogelijkheden zijn eindeloos: de machines op de werven saboteren, de voedingsaders van die werven doorsnijden (wegtransport, energie, grondstoffen), stokken in de wielen steken van onmisbare structuren zoals die cementfabriek CBR in Harmignies.