zaterdag 25 januari 2014

Nood aan lucht!

Deze gevangeniswereld die ons verstikt
Twee weken geleden werd een man onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in zijn bed in een cel, opgesloten in de gevangenis voor buitenlanders van Brugge. Leven achter de tralies, sterven achter de tralies, we moeten de wereld die dergelijke zaken mogelijk maakt vernietigen.
De lucht die we inademen is vervuild... Deze vervuiling, dat is de geur van de economie, van de uniformen, de stank van de opsluiting, van de dagelijkse onderdrukking, van de aanvaarding en de depressie. En deze sfeer veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden: een longaandoening, chronische bronchitis, een soort van allergie in de wereld die ons verplettert: stress.

Vernietigen wat ons vernietigt om te kunnen ademen
Ons wordt verteld dat als je ziek bent je naar de dokter moet, medicijnen slikken om de pijn te verlichten, en je erbij neerleggen te leven met de ziekte. Maar wat ze ook zeggen, als de oorzaken blijven bestaan, komen de symptomen elke keer terug.
Er zijn een aantal remedies die geen dokter zou voorschrijven. De kooien slopen, de tralies doorzagen, dit zijn medicijnen die goed doen! Zoals de vijf personen die uit de gesloten centra van Merksplas en Steenokkerzeel ontsnappen. Te Vottem, probeert een persoon zijn cel in brand te steken. En laatst nog, ontsnapt een gevangene uit de gevangenis van Lantin, met medeplichtigheid van solidaire gevangenen.
In Brugge, na de verdachte dood van de man, gaan alle gevangenen in hongerstaking, en worden gevolgd door anderen in het gesloten centrum van Vottem en Steenokkerzeel. Solidariteitsbetogingen worden gehouden aan deze twee gevangenissen voor buitenlanders en de cipiers worden uitgescholden door de demonstranten tijdens de dienstwisseling.

Het vuur dat zuurstof geeft
Jarenlang waren in de gevangenissen en gesloten centra in België rebellie en opstand: hele vleugels werden buiten dienst gesteld door het vuur. Ook buiten hebben rellen en solidariteitsaanvallen zuurstof gegeven aan al degenen die deze permanente gijzeling niet willen aanvaarden.
De staat reageert en bouwt isolatie afdelingen in de gevangenissen, zoals de QHS in Brugge en in Lantin. Deze twee onbeschrijfelijk wrede plaatsen zijn meerdere malen verwoest, maar telkens weer heringericht. Ook in de deportatiekampen worden de rebellen in isolatie geplaatst, overgeplaatst of zo snel mogelijk gedeporteerd om besmetting van de onrust te voorkomen. Dit zijn allemaal wapens in de handen van het gevangenissysteem gericht op het in de pas laten lopen van weerspannige gevangenen met matrakslagen en om iedereen af te schrikken. Het is dezelfde logica waardoor de Staat 9 nieuwe gevangenissen in België bouwt.
De staat wil ons voor eens en altijd verstikken. Sommige laten zich niet doen, en gaan in het offensief. Als we denken aan de nieuwe gevangenis in Marche-en-Famenne, ultrabeveiligd, laten we dan niet de poging vergeten om de werf te saboteren in 2012 toen zes brandbommen in kranen werden geplaatst. En nog, even na de opening van deze nieuwe gevangenis in november 2013, vliegen de ramen van het kantoor van de morbide architecten (CERAU) die deze bak hebben ontworpen, aan gruzelementen. Het is een verademing.

Ademhalen tegen schouderophalen
Indien de macht wil dat we volgzaam, gedeporteerd of opgesloten worden, is het aan ons om in vorm te zijn en ons voor te bereiden op de strijd. Als de macht wil dat Brussel wordt schoongemaakt en beveiligd, zodat het aangenaam is voor eurocraten, diplomaten, zakenlieden en rijken, is het aan ons om waardig te blijven, het hoofd hoog te houden en ze geen terrein laten winnen zonder dat zij worden geconfronteerd met ons. Train je longen om vrij te ademen .
Saboteer de razzia’s, vecht tegen de bouw van de grootste gevangenis in de Belgische geschiedenis (in Brussel), ga in het offensief... Dit alles is mogelijk, door zich te organiseren in kleine groepen waar vertrouwen is, met een beetje behendigheid, vastberadenheid en vindingrijkheid. Ook door het herkennen van andere rebellen die dorsten naar vrijheid. Adem diep en maak zo veel mogelijk lawaai, laten we er een mooie puinhoop van maken!
Doelen, ze zijn overal te vinden. Bedrijven die geld verdienen met opsluiting (Sodexo, Fabricom... ) of die nieuwe gevangenissen bouwen (BAM, Valens, BESIX, Willemen, Denys... ), maar ook de werven die plaats maken voor het nut en het comfort van de rijken, en de kantoren waar de aardige meneren en dames werken die de beslissingen nemen en de plannen ontwerpen om de uitbuiting, de vernietiging en de uitwijzing van de ongewenste te verfijnen (Dienst Vreemdelingenzaken, de Regie van gebouwen, de EU, het ministerie van Justitie, de RVA en vele anderen).

Vergeet nooit: elke daad geïnspireerd door het verlangen naar vrijheid spreekt tot het hart van hen die hetzelfde zoeken. Laten we solidair zijn, hen de adem afsnijden, totdat we vrij zijn, vrij als de lucht.