maandag 21 april 2014

Nieuws van de strijd tegen de maxi-gevangenis

Zoals geweten heeft de staat beslist om 13 nieuwe gevangenissen te bouwen, en de grootste daarvan zou in Brussel neergepoot worden. Langs de ene kant wil deze maxi-gevangenis komaf maken met de revolte en rebellie in de gevangenissen, langs de andere kant zal haar schaduw wegen op iedereen, of je nu binnen of buiten zit. Wij strijden tegen de bouw van deze maxi-gevangenis, want gruwels moeten niet gebouwd, maar vernietigd worden. We strijden ertegen omdat deze gevangenis naar het beeld is van wat de macht aan het doen is met heel Brussel: de stad omvormen tot een zone op maat van de rijken, de machtigen, de eurocraten en de kapitalisten. Onze strijd is een directe en zelfgeorganiseerde strijd, zonder politieke partijen of grote organisaties; een strijd die concreet de bouw van die nieuwe gevangenis wil verhinderen door actieve weigering en sabotage. De bouw van een gevangenis is afhankelijk van vele zaken: de politici die erover beslissen, de bedrijven die haar bouwen, de media die het project verdedigen, de aanvaarding van de bevolking. En al die zaken, die willen we met onze strijd verstoren en aanvallen om te verhinderen dat de gruwel van een maxi-gevangenis ooit het daglicht zou zien. Door directe actie, door onszelf, met alle middelen die we gepast achten, en wel vanaf hier en nu.

Enkele nieuwtjes

Op pleinen in Sint-Gillis, Anderlecht en Molenbeek hebben filmvoorstellingen plaatsgevonden in open lucht van de documentaire “Maxi-gevangenis vs. Maxi-rebellie”. Er werden ook vele pamfletten verspreid die oproepen tot strijd tegen de maxi-gevangenis, er werden affiches rondgeplakt en op vele plaatsen duiken geschilderde slogans op. Het moet gezegd worden dat de autoriteiten die zo snel mogelijk proberen verwijderen, wat zeker niet als een verrassing komt.

In Haren, de kleine gemeente in het noorden van Brussel waar zich het terrein van de toekomstige gevangenis bevindt, hebben de autoriteiten eind januari een “info-sessie” georganiseerd: een avond om de mensen ervan te overtuigen dat de gevangenis goed is, dat het tof is om erin of ernaast te wonen en vooral dat ertegen strijden geen zin heeft omdat toch alles al beslist is. Het gewoonlijke refrein dus. Gelukkig werd deze show verstoord door tegenstanders, ook al waren de flikken erg talrijk aanwezig om de officiĆ«le vertegenwoordigers te beschermen.

We vernamen ook via de media dat de architecten die de maxi-gevangenis gaan bouwen, Buro II & Archi+I wiens kantoren zich in Elsene bevinden, bezoek hebben gekregen: de baas van het bouwproject vertelde dat mensen zijn kantoren met uitwerpselen zijn komen bevuilen. Zeker, geld verdienen met opsluiting, dat stinkt.

We hebben ook opgemerkt dat er nieuwe stickers en affiches rondgaan die al die vadsige bedrijven die geld verdienen met de bouw van nieuwe gevangenissen aan de schandpaal nagelen: bouwbedrijven zoals BAM, VALENS en DENYS of banken zoals KBC, Belfius en Fortis BNP-Paribas. Laten we ze overal saboteren, hun kantoren, hun filialen, hun werven, hun voertuigen!

Om mee te helpen met de verspreiding van pamfletten en affiches kan je contact opnemen via de site www.lacavale.be Daar vind je nieuws van deze strijd en van de gevechten binnen de muren, maar ook getuigenissen, brieven, actieverslagen enzovoort.