dinsdag 30 september 2014

Sabotages tegen het nucleaire en haar wereld

De strijd tegen het nucleaire en haar wereld is zeker niet meer zo energiek als in de jaren 60 en 70, maar je ziet wel dat in verschillende streken strijden aan de gang zijn tegen concrete structuren van de bestraalde wereld. We denken dan aan het verzet tegen het transport van nucleair afval in Frankrijk en in Duitsland of aan de strijd tegen de bouw van nieuwe hoogspanningslijnen in Normandië (Frankrijk) en Catalonië (Spanje). Deze strijden gaan vaak gepaard met directe acties en sabotages, maar ook elders wordt het nucleaire niet altijd met rust gelaten. We brachten hier enkele recente voorbeelden van acties tegen het nucleaire samen.

Catalonië (Spanje), juli 2014. In een brief vertellen tegenstanders van de hoogspanningslijn MAT die de Franse kerncentrales moet verbinden met de Spaanse energiemarkt en de Maghreb, over de talrijke en uiteenlopende acties die ondernomen werden om de werken te saboteren. Vernieling en sabotage van kranen, bulldozers, graafmachines en 4x4-voertuigen van de bedrijven die de werken uitvoeren, blokkades van de wegen die naar de werven leiden, het losvijzen van pylonen in aanbouw,...

Bessines-sur-Gartempe (Frankrijk), 4 april 2014. Het Mijnmuseum, eigendom van AREVA, de Franse multinational van de nucleaire sector, wordt getroffen door een nachtelijke brandstichting. Dit museum werd opgericht op de plek waar AREVA decennialang een uraniummijn heeft uitgebaat. De actie vond ook plaats na de ontdekking van een zoveelse stralingsbron in de regio. Reeds een jaar daarvoor, op 12 juli 2013, officiële openingsdag van het Mijnmuseum, deden saboteurs een trein die gewoonlijk gebruikt wordt voor het transport van containers met verarmd uranium dat opgeslagen wordt in Bessines, ontsporen in Fromental. Een lasplaat die de twee sporen verbindt was opzettelijk verwijderd.

Contentin-Maine (Frankrijk), december 2013. Verschillende sabotages van elektriciteitsmasten in aanbouw worden opgeëist: “Electricité de France (EDF) bouwt een nieuwe hoogspanningslijn om de energie van de toekomstige EPR-reactor van Flammenville te vervoeren. Dit markeert de voortzetting van het Franse kernprogramma. We verzetten ons daartegen, handelen en saboteren haar zwakke schakels: het distributienet. Enkele dagen geleden werden verschillende pylonen van de lijn losgevezen. Zoals het nucleaire zich blijft uitstrekken zullen wij saboteren.”

Saint-Mihiel (Frankrijk), oktober 2012. Drie luiken van een regelbassin van de Maas werden ’s avonds gesaboteerd. 40 000 m3 water liep weg. De saboteurs hebben de olieleidingen van de enorme hydraulische vijzels losgevezen die twee van de drie luiken van de dam besturen. De dam werd hersteld en het water kwam terug op normaal niveau, maar de gendarmerie heeft een onderzoek geopend. De Maas wordt nauw in de gaten gehouden want haar waterdebiet dient om de kerncentrale van Chooz in de Franse Ardennen te koelen. Die centrale moet stilgelegd worden wanneer het debiet niet groot genoeg is.