maandag 1 maart 2010

Wij staan graag buitenspel

Na heel wat gemeenten en steden in de rest van België volgt nu ook Brussel. Vanaf het nieuwe jaar 2010 is het verplicht om het afval gesorteerd op straat te zetten. Wat de MIVB ons al langere tijd in haar haltes probeerde aan te leren, gaan we nu allemaal thuis moeten toepassen; het juiste productje bij het juiste kleurtje leggen (naar gelang wit, blauw of geel en wie weet komt daar nog groen bij). Allerhande overheidscampagnes probeerden al onderscheid te maken tussen vuil en proper of beter de vuilen en de properen, de slechten en de goeden, de zwarten en de witten. En dan moeten we allemaal onze buren in het oog gaan houden, alsof zij en een propje papier het zouden zijn die ons leven miserabel maken. Ze probeerden ons een schuldgevoel bij te brengen en ons aan te zetten tot deugdelijke burgerzin. Daar horen blijkbaar ook de nodige seksistische stereotiepen bij. Zo was het tienjarige meisje toch vooral bezig met haar toekomstig en met zekerheid vaststaand moederschap (“Want vroeg of laat heb ik ook kinderen”), terwijl de zestienjarige gast nog volop bezig was met voetballen (“Want ik wil niet buitenspel staan” euh, wij duidelijk wel).
Omdat zo'n propaganda meestal maar weinig zoden aan de dijk zet (aangezien vorige campagnes rond hetzelfde thema maar weinig effect sorteerden -knipoog, knipoog-), beloven de bevoegde instanties nu al de nodige financiële wraaknemingen tegen de doven en blinden. Boetes van 62,5 tot 625 euro worden uitgereikt voor ongesorteeerd afval. Zoals al in andere steden de praktijk is, zal uw goede vriend de stadswacht wel even in uw vuilnis komen rondneuzen en oordelen of alles naar wens is gesorteerd. Daarnaast worden de witte vuilniszakken (die voor restafval) tien cent duurder, ongetwijfeld slechts een klein voorsmaakje van toekomstige hallucinante prijsverhogingen (in sommige andere steden kost één -ja, één- plastieke zak van de juiste kleur al 2,5 euro).

Het is dus de bedoeling dat elke woning een minisorteercentrum wordt (waar we er de plaats voor gaan vinden, ik weet het niet). Als we het sorteersysteem even onder loep nemen, springt er al direct iets in het oog. In de afvalzak voor plastieke verpakkingen, mogen niet alle plastieke verpakkingen (bijvoorbeeld botervlootjes, yoghurtpotjes...). Redelijk verwarrend,waarom dan? Niet omdat deze niet recycleerbaar zouden zijn, maar omdat ze duurder zijn om te recycleren. Daar valt geen geld mee te verdienen en dus daar stoppen alle groene voorwendsels. En natuurlijk geldt dat hoe meer u correct sorteert, hoe minder mensen er moeten betaald worden om alles te selecteren nadat de ophaling is gebeurt. Ja u hebt het al door, uw afval en vooral uw sorteerwerk is geld waard.

Omdat we het beu zijn om overheidscampagnes die met het vingertje wijzen overal te moeten zien en horen. Omdat we de bemoeizucht van de flikken in alle verschillende kleuren beu zijn. Omdat we het beu zijn om te moeten zien dat de fabrieken (die geld in het laadje brengen van de rijken terwijl anderen aan de lopende band staan voor miserabele lonen), de dikke auto's (waarmee de heren in maatpakken zich laten rondrijden terwijl de MIVB-controleurs alsmaar meer jacht op ons maken), de kernenergiecentrales (die pure winst zijn voor de energiebedrijven terwijl wij amper onze energierekeningen kunnen betalen) enzovoort, rustig meer vuiligheid in de lucht, het water en de grond kunnen pompen terwijl wij als schuldigen worden aangewezen voor het naar de kloten helpen van de aarde.

Daarom zullen we inderdaad ons afval sorteren, maar wel volgens onze eigen methode. Zorgvuldig zullen we ervoor zorgen dat de persoonlijke documenten (brieven of andere papiersoorten met namen op) apart worden weggegooid (ergens op straat in een vuilnisbak), zodat nieuwsgierigen geen bewijzen vinden. De rest (ja noem het maar het “restafval”) gaat in een zak waarvan je de kleur zelf mag kiezen. En die flikker je lekker naast de supermarkt. Terug naar afzender, terug in de smoel van alle bemoeials en patsers (die ons in de eerste plaats al die afval hebben aangesmeerd met hun klote economie gebaseerd op die consumptie kutzooi).

En laten we dat puur voor de gezelligheid ook maar omdopen tot “revolutionair afval sorteren/dumpen” (geïnspireerd op een Antwerps idee dat daar in de praktijk een grote navolging kent). Veel plezier in het nieuwe jaar!

“Wit staat symbool voor netheid en zuiverheid. Het is een opvallende kleur en verfraait het straatbeeld bij de ophaling van het niet-gesorteerd afval.” NET Brussel

----
En het nieuwe jaar kondigt nog meer onzin aan. In sommige metrostations staan ze al helemaal paraat. Voorlopig laten ze nog iedereen zonder onderscheid door. In sommige stations zijn er alleen nog maar de nodige gaten in de grond geboord. We hebben het over de toegangspoortjes van de MIVB. Het nieuwe kantoorgebouw aan de Wetstraat, de nieuwe 'design' metro- en tramstellen, de extra camera's, al die preventieagenten, het pesten van daklozen, de razzia's; het heeft allemaal geld gekost en dat moet nu ergens opgehaald worden. Dus staan er nu poorten en zonder toegangsticket kom je er niet in.

In combinatie met de MOBIB-'revolutie' zullen de reisroutes van heel wat mensen exact in kaart gebracht kunnen worden. Dus binnenkort zullen ze kunnen berekenen welke lijnen en welke voordelige abonnementen niet genoeg opbrengen en waar er veel wordt zwart gereden. Verwacht je al maar aan de schrapping van 'inefficiënte' lijnen en abonnementen. En aan meer gerichte controles.

Ondertussen komt de “traditionele prijsverhoging van februari” er ook nog aan. En al wie niet kan of wil meebetalen aan alle extra luxe en opkuisacties van 'ongewenste sujetten' heeft pech. Of daar lijkt het toch op.