woensdag 21 april 2010

Berichten van wanorde 4

Een beetje benzine - Een graafmachine en generator worden in brand gestoken op de werf van Jacques Delens op de ULB campus. Daar wordt de 'Solvay Business School' gebouwd. Jacques Delens bouwt mee aan het nieuwe gesloten centrum in Steenokkerzeel. "Een beetje benzine voor de business, de rest voor het gesloten centrum."

Aartsbisschop overvallen - Aan het Zuidstation in Brussel wordt de nieuwe rechts-conservatieve aartsbisschop André-Joseph Léonard beroofd van zijn koffer. Binnenkort verhuist Léonard naar een voormalig schoolgebouw in de Rossinistraat in Kuregem, waar hij de helft van de week zal verblijven. De andere helft van de week verblijft hij in het aartsbisschoppelijk paleis op de Wollemarkt in Mechelen.

Bank - De ramen en de bankautomaat van een BNP Parisbas/Fortis-kantoor in Sint-Agatha-Berchem worden kapot geslagen. "In Griekenland en overal, dat het kapitaal crepeert. Solidariteit met de anarchisten die door de Griekse Staat gegijzeld worden."

Wraak - In een café in Florennes hebben drie sans-papiers ruzie met een klant. De cafébaas dient klacht in bij de politie die naar het open centrum van Fedasil trekt op zoek naar de sans-papiers. Om half elf 's avonds gaan een vijftigtal sans-papiers vanuit het centrum naar het café in kwestie en vernielen het grondig. Ook enkele auto's en ruiten verderop moeten eraan geloven.

Cipier gebeten - In de gevangenis van Lantin weigert een gevangene terug te keren naar z'n cel. Hij valt een cipier aan, geeft hem enkele klappen en bijt in z'n arm.

Betoging - In Luik vindt een betoging plaats tegen gesloten centra. Aan het gesloten centrum wordt geprobeerd de poort naar beneden te halen.

Tegen Tobback en de bak - In Leuven worden de ramen van een Century 21 immobiliënkantoor kapotgemaakt. De slogan “Tegen Tobback en de bak!” wordt achtergelaten.

Schoolpret - In Laakdal wordt een schoolbus vernield. Twee weken later worden er drie jongeren voor gepakt. + Aan een school op het Kiel worden de sporthal en een serre vernield. + In Houthalen-Helchteren worden de ruiten van een lagere school ingesmeten. + Een school in Sint-Amands wordt beschoten met een loodjesgeweer. + In Ekeren wordt in minder dan twee weken in drie scholen ingebroken. Infrastructuur wordt vernield, materiaal wordt gestolen en soms wordt er ook brand gesticht. De flikken arresteren acht personen tussen de 13 en 15 jaar.

Hinderlaag - Rondom het Lemmensplein in Anderlecht worden enkele electriciteitskasten van de straatverlichting vernield. Een buurtbewoner belt de flikken, die komen ter plaatse en kunnen zes mensen arresteren. Even later belt een buurtbewoner opnieuw omdat mensen molotov-cocktails aan het maken zijn. De flikken komen ter plaatse en vinden op het Lemmensplein bidons met benzine, glazen flessen met benzine en een bivak. Een beetje verder liggen ook 25 banden klaar. Omstreeks één uur 's nachts merken de flikken dat de straten rondom het plein zijn overgoten met olie en dus spekglad zijn. Wanneer de omgeving doorzocht wordt, worden bidonnen benzine en olie, stenen en houten stokken gevonden.

Opslagplaats - In Farciennes wordt een depot van een halve vierkante kilometer groot in brand gestoken. De opslagplaats stokkeerde in beslag genomen goederen, meubels en kleren. Het is helemaal afgebrand.

De Post - In Gilly worden twee wagens van De Post en twee rode Kangoo-bestelwagens in brand gestoken. In de omgeving wordt een man gearresteerd. De bank van de Post beheert de rekeningen van gevangenissen en gesloten centra.

Kerk besmeurd - De kerk van de Griekse orthodoxe parochie Sint-Marina in Schaarbeek wordt geherdecoreerd met rode verf. Deze slogan verschijnt: "De Staat en de kerk doden en sluiten op."

Rellen in Sint-Gillis - Een bewogen dag in Brussel. 's Morgens wordt op de E19 een man uit Sint-Gillis doodgeschoten door een flik die zich 'bedreigd voelde'. Een andere man slaat op de vlucht, springt van een brug en belandt zwaargewond in het ziekenhuis. Een paar uur later wordt in Elsene een juwelierszaak overvallen. Eén van de overvallers wordt beschoten door de juwelier, die op zijn beurt doodgeschoten wordt. De twee overvallers worden uiteindelijk gearresteerd. 's Avonds wordt een juwelier overvallen in Schaarbeek. Wanneer de twee overvallers de winkel uit lopen en willen vluchten met de buit worden ze beschoten door de juwelier, één overvaller dood, de andere gewond. In de namiddag was in Sint-Gillis de spanning al opgelopen. De ramen van het politiekantoor werden kapotgeslagen, ook enkele auto's er rondom gingen eraan en een politiepatrouille werd aangevallen. 's Avonds volgen er hevige rellen in de omgeving van het Bethlehemplein. Er wordt met stenen naar de flikken gesmeten, auto's worden omgekanteld en in brand gestoken. Het hele plein wordt overgoten met olie zodat het spekglad wordt. Twee dagen later vindt een straatveger 20 molotovs.

Explosief - In de gevangenis van Lantin wordt er in één van de cellen een explosief gevonden. De ontmijningsdienst komt ter plaatse en laat het ontploffen in de velden. De federale politie start een onderzoek.

De Lijn - De wachtzaaltjes van De Lijn aan het Zuid in Gent worden tijdelijk gesloten wegens veelvuldige vernielingen en brandstichtingen. De Lijn verleent behalve openbaar vervoer ook haar vriendelijke medewerking aan het deportatiebeleid tegen mensen zonder papieren.