woensdag 21 april 2010

Over een vliegtuigcrash

Op zaterdag tien april stort in Rusland een Pools vliegtuig neer, alle inzittenden zijn dood. Het militaire vliegtuig vervoerde, wat je op z'n minst een merkwaardige vracht kan noemen. De president van Polen, de viceminister van defensie, de voorzitter van de Poolse nationale bank, zowat alle chefs van het leger, de voorzitter van de senaat, leiders van verschillende kerken, en ga zo maar door.
En dan de krantenkoppen. 'De grootste ramp ooit voor Polen', 'Een natie onthoofd', 'Een onvervangbaar verlies en een shock die ook Belgiƫ treft'. Misschien sliep ik nog op het moment van de aardbeving, maar ik heb alleszinds niets gevoeld. Het Poolse machthebbende All-Star Team is ten onder gegaan, en dat op een uit-wedstrijd. Veel slaap ga ik er me eerlijkgezegd niet voor ontzeggen.
Maar van waar die spot? Van waar de kleine ironische bekentenissen van leedvermaak? Betekent het misschien dat de Poolse samenleving er anders zal gaan uitzien, nudat een aanzienlijk deel van de regering tot de geschiedenis behoort? Nee, waarschijnlijk niet. Zal er dan niet meteen een nieuwe regering gevormd worden, die maar al te graag het roer overneemt? Ja, waarschijnlijk wel. Zou het dan betekenen dat er in Polen wat meer over vrijheid kan gesproken worden, nu er een kleine honderd authoritairen de wereld uit zijn? Nee, dat valt ten sterkste te betwijfelen.
Ach... soms moet je gewoon tevreden zijn met wat je hebt.