dinsdag 1 juni 2010

Berichten van wanorde 5

Solidair bezoek aan het Griekse toerismebureau - Mensen stormden binnen in het Griekse toerismebureau (in Brussel) en smeten olie over de computers, verf en huisgemaakte stinkbommen en een tekst; “...We zijn ongewone klanten die gekomen zijn om een deel van de weg te delen met de mensen die de paden van de revolte gekozen hebben. De ticketjes enkele richting voor de woedenden, en in het bijzonder voor de anarchisten, naar de cellen van de Griekse Staat zullen de aan de gang zijnde sociale explosie niet ontmantelen... Vrijheid voor de gevangen anarchisten! Vrijheid voor iedereen!"

Besix Tower - Onbekenden zijn binnengedrongen op de werf van de Antwerpse London Tower. Binnen stampten ze zeven binnendeuren open, gooiden een doos met muurtegels naar beneden, goten parketlijm uit over de vloer en wierpen bakken met bouwafval omver. De werken aan de London Tower worden ondermeer uitgevoerd door het bedrijf Besix, eveneens bouwer van een nieuw gesloten centrum in Steenokkerzeel.

Geen geluk - Al voor de derde keer werd een auto van bouwaannemer Patrick Cleemput uit Aalst in brand gestoken. Deze keer was het zijn Mercedes.

Graffitigolf - Het centrum van Leuven werd ondergespoten met slogans. Op de gevel van een school verscheen een oproep tot een scholierenstaking op 10 mei. Ook op de gevel van de hulpgevangenis werden slogans aangebracht. Aan de Vaart werd een tekst gespoten op een voormalig kraakpand; ‘No State' en ‘Tegen staat en kapitaal' staat daar te lezen.

Immense brand - In de industriezone TTS in Temse woedde een zware brand. Het vuur verwoestte onder meer een gedeelte van een gebouw van 8000 m² van het transportbedrijf van Gilbert de Clerkc, het verdeelbedrijf van Bruno Meersman en nog andere.

Vandaag niet winkelen – In het duister van de nacht staken onbekende handjes de supermarkt Spar in Rillaar in de fik. Het vuur deed een deel van het dak instorten en verwoeste bijna de hele stock. Het zal nu weer even duren voor Spar haar koopwaar weer kan proberen slijten aan de consument en diegenen betrappen die er niet voor willen betalen.

Bankautomaat – In Tienen werd een bankautomaat van de KBC vernield. Twee dagen later verschenen in de buurt slogans op enkele winkelgevels.

Actieve werklozen? – Enkele tientallen werklozen hebben ’s morgens geprobeerd om het hoofdkantoor van de RVA te bezetten die werklozen controleert, verplichtingen oplegt en eventueel schorst. De politie verhinderde de poging tot bezetting.

Actiris heeft niet veel vrienden - In Sint-Agatha-Berchem, in Evere en in Oudergem werden bij drie kantoren van Actiris de ramen ingesmeten, de gevels opgefleurd met graffiti’s tegen werk. Actiris is de Brusselse dienst die werklozen probeert jobs aan te smeren, hen bestookt met onzinnige uitnodigingen en gesprekken en hen verklikt aan de RVA wanneer ze ‘niet genoeg hun best doen’. De werkers van de nacht lieten slogans achter zoals “Werk nooit meer”, “Lang leve het werk van de nacht!” De weken daarvoor hebben voortvluchtigen van de loonarbeid reeds ingebroken in het Actiris-kantoor van Elsene en in Vorst werden al hun ramen vernield waardoor het kantoor tijdelijk gesloten moest worden.

Autohandelaars uit stock – In Overijse en Sint-Pieters-Leeuw, in de rand van het Brusselse, werd brand gesticht bij twee autohandelaars. Verschillende auto’s op hun parkings gingen in vlammen op waardoor de stock aan rijdende koopwaar nu wat bescheidener geworden is.

Vandaag niet winkelen 2 – In Waremmes werd ’s nachts brandgesticht aan een Champion-supermarket. De schade was erg beperkt.

Villa's verpesten natuurschoon – Vroeg in de ochtend werd de poort en garage van de Minister van Defensie geramd. De aanvaller werd opgepakt en verklaarde dat hij zich op die manier wilde verzetten tegen de milieuverloedering. Zijn aanhouding werd onlangs met een maand verlengd en ze sturen hem een psychiater op zijn dak.

Ondertussen in het land van Mobib – De MIVB blijft maar last hebben van vandalisme tegen de nieuwe toegangspoortjes die het reizigers moeilijker zouden moeten maken om zich gratis doorheen de stad te verplaatsen. De toegangspoortjes, net zoals het electronische Mobib-chipkaartabonnement, zullen het daarenboven vergemakkelijken voor controlediensten allerhande om op elk moment van de dag te weten wie naar waar gaat. De schade aan de nieuwe poortjes loopt intussen al op tot meer dan 60000 euro.

Auto-industrie niet geliefd – Onbekenden hebben ’s nachts vijf auto’s in brand gestoken bij de autohandelaar Geurts Car Center in Genk. Maar het vuur beschadigde ook nog andere wagens van het Car Center, de omheining en de gevel van het gebouw zelf. Geurts Car Center is een officiële dealer van Opel-wagens. In de fabriek Opel-Antwerpen is trouwens nog altijd een, zij het vrij lauw, conflict aan de gang tussen de arbeiders en de directie die de fabriek gaat sluiten.

Niet naar school – Een aantal schoolzieke speelvogels staken ’s nachts delen van het Koninklijk Atheneum in Chimay in brand. Ze viseerden meer specifiek één van de twee lerarenzalen, die volledig uitbrandde. Vele klaslokalen raakten zwaar beschadigd door het vuur, de rook en het bluswater.

Fascisten krijgen op hun bek – Terwijl in Oudenaarde het etalageraam van het lokale kantoor van de fascistische partij Vlaams Belang vakkundig vernield werd, werd in Charleroi de feestzaal waar het Waalse Nation een zogenaamd ‘identitair 1-meifeest’ wilde houden, volledig beklad met slogans tegen grenzen, naties, Staten en fascisten.

Onveiligheid – In Asse brandde ’s nachts een wagen van de securityfirma G4S Securitas volledig uit. Ook de privé-wagen van de security-agent ging in vlammen op.

Stad Gent – Twee wagens van de Gentse stadsdienst werden in brand gestoken. De dader(s) klommen over een omheining om tot bij de wagens te geraken. De wagens brandden volledig uit.

Pret in Rogier – Twee agenten van de Federale Politie werden door een vijftigtal jongeren in het metrostation van Rogier in de val gelokt en serieus in elkaar geslagen. Twee jongeren werden nadien jammer genoeg opgepakt.