dinsdag 1 juni 2010

Werk

Werk

Werk is vooral een compromis dat we sluiten om financieel te kunnen overleven. Omdat we de manier waarop de wereld nu in elkaar zit zelf nooit gekozen hebben, en omdat we zijn opgegroeid met de boodschap dat we er slechts in kunnen zwemmen of verzuipen.

Werk steelt onze tijd en energie! Probeert een hallucinant groot deel van onze bezigheden te bepalen en constant ons lichaam en ons verstand op te eisen.

Werk probeert ons ervan te overtuigen dat het onze identiteit is. Als men je vraagt wat voor iemand je bent, wil men vooral horen wat je werk is. Want naast werk blijft er al snel weinig over.
De sociale status staat of valt ook met werk. De samenleving maakt ons duidelijk dat we geen zak waard zijn als we niet aan het werk zijn, en dat we ons best zo snel mogelijk schikken zoals iedereen.

Werk tracht voortdurend verwarring te scheppen door ons te doen geloven dat de belangen van de bazen ook onze belangen zijn. Dat we een deel van het bedrijf zijn, dat we blij moeten zijn als het goed gaat (en er veel winst gemaakt wordt), en dat we een tandje moeten bijzetten als het minder gaat.

Werk zal ons desalniettemin altijd blijven behandelen als gebruiksvoorwerpen. Als de cijfers het vragen worden we gedumpt, en kunnen we onze waardigheid weer ver weg steken om onszelf aan iemand anders te kunnen verkopen.

Werk is waarvoor we zitten zweten in de wachtzalen van de VDAB (Actiris) of in de verhoorkamers van de RVA (ONEM). Als een berekend reserveleger moeten we ons steeds bereid tonen om naar de pijpen te dansen van vraag en aanbod. En als we dit niet doen is er altijd nog de financiƫle stok achter de deur.

Werk is waar arbeiders op spuwen wanneer ze de machines saboteren om voor die dag naar huis te kunnen gaan.

Werk is wat overtuigde doppers in alle talen proberen vermijden, met behulp van vervalste sollicitaties en creatieve leugens.

Werk is wat overvallers weigeren wanneer ze het geld gaan zoeken waar het in hoopjes opgestapeld ligt. Bij de banken of juweliers, bij diegenen die rijk worden op de rug van anderen.

Werken is waar ze ons altijd meer en langer proberen toe dwingen, als soldaten, om de heilige economie te redden van een ondergang. Een economie van producten en diensten die ons misschien niet interesseert maar ons toch chanteert, en ons allen probeert te doen plooien.

Laten we de chantage weigeren. Laten we frauderen, stelen en saboteren! Laten we de economie kapot maken en de wereld veranderen.... Opdat we in ons verzet weer kunnen ontdekken wat vrij ademen betekent.