woensdag 8 september 2010

Berichten van wanorde 7

Klapdeuren vernield – Begin dit jaar werden in 8 metrostations de vers geïnstalleerde toegangspoortjes vernield, nog voor de ingebruikname dus. Dat was onder meer het geval in de metrostations Weststation, Pannenhuis, Kraainem en Stokkel.
KVHV in de fik – Eind april dit jaar wordt het lokaal van het rechts-katholieke KVHV in Leuven een vlag in brand gestoken voor de ogen van de leden. Op het moment zelf wordt niemand aangehouden. Later wordt een man aangeduid, er wordt 6 maand celstraf tegen hem geëist.

Tegen verkiezingen – In Beringen wordt een verkiezingspaneel van de fascistische partij Vlaams Belang in brand gestoken. In Brugge wordt een groot deel van de affiches van NVA en Vlaams Belang vernield. Ook de Open VLD krijgt het zwaar te verduren; een reactie van een gemeenteraadslid: “Het is voor iedereen een lastige periode, ook voor de politici.” In verschillende dorpen worden borden tegen de grond gegooid, uitgetrokken of vernield. Vooral de burgemeesters zijn kop van jut.

Brandstichting tegen huis FN-politica – Fascisten van 'Nation' beklagen zich erover dat verschillende molotovs gegooid werden tegen het huis van de vice-presidente van het fascistische Front National, Nathalie Pirson in Namen. Zij werd, samen met haar familie, al sinds enige tijd uitgescholden voor haar racistische en fascistische uitlatingen. Drie jongens zouden zijn gearresteerd en in een gesloten instelling geplaatst. De reguliere pers vermeldt dit voorval niet.

Ontsnapping – Een jongeman slaagt erin te ontsnappen uit de jeugdrechtbank van Tongeren. Hij werd niet teruggevonden. In de jeugdgevangenis van Tongeren worden jongeren in erbarmelijke omstandigheden vastgehouden.

Brandstichting in kerk – Een man sticht verschillende brandjes in een kerk in Sint-Genesius-Rode. Het tabernakel, de biechtstoel en het altaar raken zwaar beschadigd en er is aanzienlijke roetschade. De misvieringen moeten verzet worden naar de kerk van Alsemberg, waar enkele maanden geleden ook al werd brand gesticht. De man werd gearresteerd en meteen opgesloten in een psychiatrische instelling. Aan de andere kant van het land worden de ruiten stukgeslagen van de parochiezaal in Zoutleeuw.

Met sabel naar stembus – In de volkse buurt Brugse Poort in Gent komt een man opdagen in het stemlokaal met niets minder dan een sabel in de hand. Hij werd 'preventief' gearresteerd. Alvast een creatieve manier om niet te moeten gaan stemmen. Gewoon in bed blijven liggen op zondagochtend werkt ook al.

Gerechtsdeurwaarder bedreigd – Kort nadat een man een vrederechter doodschoot omdat zij had bevolen om hem uit zijn huis te zetten, worden enkele gerechtsdeurwaarders bedreigd. Een man werd daarvoor opgepakt. Hij had de deurwaarder bedreigd en gezegd dat hem hetzelfde lot zou toekomen als de dode rechter.

Voor wat hoort wat – Een politieagent rijdt zichzelf de dood in tijdens een achtervolging. De jongeman die achtervolgd werd, raakt ook gewond. Deze keer verloopt dus niet zoals het meestal gaat, wanneer het de achtervolgde persoon is die sterft.

Old school – Met een graafmachine beuken dieven de muur van een bankkantoor in Herstal in. Ze halen de machine van een werf even verderop en rijden zo naar de bank. Het alarm van de kluis ging af en ze verdwenen alvorens de politie ter plaatste kwam. De schade aan de bank is aanzienlijk, op zich ook al goed nieuws.

Schoolpret – Nabij La Louvière wordt een school in brand gestoken. De lerarenkamer en de refter lopen zware schade op. De examens moesten elders doorgaan. Enkele dagen later vliegen stenen door de ruiten van het auditorium in Louvain-la-Neuve. En net na de examens worden molotovs gegooid naar de schoolbus van het koninklijk atheneum in Lessines.
MIVB brengt je ernaar toe – In de tunnels tussen het metrostation Troon en Naamse Poort is er een sterke rookontwikkeling. De MIVB roept het noodplan af en de hele lijn wordt urenlang afgesloten. Eerst zou het om een brandstichting van de hoge spanningskabels gaan, later op de avond verklaart de MIVB dat er alleen maar papier en afval toevallig ontvlamde.
Minder blauw – In Gent worden drie agenten aangevallen wanneer ze twee jongens willen arresteren.

Ziekenhuiskamer vernield – Een man die zich niet wil laten behandelen in een ziekenhuis in Leuven, wordt in de isoleercel geplaatst. Daar beukte hij het bed tegen de verzwaarde deur, die versplinterd over de gang vloog. De man werd gearresteerd.

Rellen – Een rapconcert in Molenbeek loopt uit op rellen met extreem-rechtse tegenbetogers van 'Burgertoezicht' die het concert wilden verhinderen omdat sommige rappers oproepen tot revolte, geweld tegen politie en andere onburgerlijkheden.

Solidair – In Gent leggen 250 vuilnisophalers spontaan het werk neer wanneer één personeelslid niet wordt uitbetaald door de bazen. Hij had volgens hen immers niet genoeg gepresteerd door een arbeidsongeval. Er werd geen afval opgehaald, de veegploegen bleven binnen en de containerparken gingen niet open. De directie ging snel “een oplossing zoeken” en wil ook de communicatie verbeteren. Werkweigering lijkt een nochtans tamelijk effectieve vorm van “communicatie” te zijn. Begin juni braken er ook al wilde stakingen uit bij de vuilnisophalers.

Agressie tegen RVA-personeel – De woede tegen het personeel van de RVA loopt op. Mensen die niet akkoord gaan met hun schrapping of schorsing vallen de ambtenaren alsmaar meer verbaal of fysiek aan. De directie gaat nauwer samenwerken met de politie. En daarmee maken ze alleen nog maar duidelijker dat ze aan de verkeerde kant van de barricade staat.

TEC in de fik – In Montignies-sur-Sambre nabij Charleroi gaan 22 bussen van de openbare vervoersmaatschappij TEC in vlammen op. De brand ontstond rond 2.30 uur 's nachts, de precieze omstandigheden zijn niet gekend. De voorbije maanden raakten de gemoederen binnen TEC meer dan eens verhit, met wilde stakingen tot gevolg.

Treinsabotage – Net voor de avondspits worden een vijftal treinen door sabotage tot stilstand gebracht. De NMBS verklaart dat het niet over sabotage aan de remmen ging, zoals aanvankelijk beweerd werd. Veel meer wou ze niet kwijt, uit angst voor nog meer sabotage. Al sinds enige tijd heerst er een gespannen sfeer bij de treinbestuurders, die minder werk eisen.
Verzet tegen arrestatie – Drie agenten van de politiezone Brussel-West raken gewond wanneer ze een persoon willen arresteren die eerder ontsnapt was uit de gevangenis van Marneffe. De familie en enkele mensen uit de buurt probeerden de arrestatie fysiek te verhinderen. De gezochte persoon en zijn broer werden helaas wel opgepakt.
Verstoring van misdiening – In de basiliek van Koekelberg, waar ook een 70-tal priesters aanwezig waren, wordt een misdiening grondig verstoord tijdens de eucharistie. Condooms gevuld met shampoo worden in het rond gegooid, rode verf kleurt het heilige wijwater, slogans worden geroepen en twee alarmen vastgemaakt aan heliumballonnen vliegen hoog in de basiliek. Er wordt ook een pamflet achtergelaten.
Bezetting van werf nieuw gesloten centrum – Een zestigtal mensen blokkeren de bouwwerf van het geplande gesloten centrum in Steenokkerzeel. Ze ketenen zich vast aan de ingang en aan de kranen met metalen buizen en kruipen op het dak. De werken worden de hele dag stilgelegd. Verschillende spandoeken tegen de grenzen en naties worden ontrold.
Brand in psychiatrisch centrum – In Beernem wordt een waszak met vuile was in brand gestoken in het psychiatrisch centrum Reigerlo.
Feest? - Terwijl de Belgische en Congolese gezagsdragers hun champagneglazen heffen op recepties ter ere van 50 jaar onafhankelijkheid voor Congo, roept een betoging in Brussel op tot een dag van rouw. "Tien miljoen doden tijdens het bewind van Leopold II en zeven miljoen slachtoffers sinds 1994. Wij hebben vandaag niets te vieren."Aan de Congolese ambassade wordt een auto vernield. En wanneer de betoging in de Matonge wijk aankomt, wordt de rechtstreekse videoverbinding met Kinshasa even opgeschort.