woensdag 8 september 2010

Berichten van wanorde 8

In elk nummer van Buiten Dienst nemen we een greep uit de vele daden van rebellie en revolte. Over het algemeen wil de Staat en haar media en journalisten niet al te veel ruchtbaarheid geven aan die gebeurtenissen, of, meer nog, ze verdraaien, misvormen en verminken tot dingen waarin niemand zich nog kan herkennen. De Staat wil niemand op slechte ideeën brengen – maar wij wel, en daarom deze kolommen.


Mobib – Terwijl een hele reeks preventief vandalisme de toegangspoortjes, waarmee de Brusselse openbare vervoersmaatschappij STIB haar ‘reizigers’ beter wil controleren en beboeten, reeds een flink pak rammel verkocht heeft, volhardde dit bedrijf in de boosheid. Begin juli werden de eerste toegangspoortjes in gebruik genomen (om de week gaan er twee metrostations ‘dicht’) en ontstond er, hoe kan het ook anders, heel wat tumult. De stewards die de nieuwe controle in goede banen moesten voeren, werden overstelpt met vragen en scheldpartijen.

De kerk in ’t vizier – In Houthalen-Helchteren werd tot twee maal toe geprobeerd om het parochiaal centrum van katholieke kerk in brand te steken. In Alveringem leefden sommigen zich dan weer uit door in de kerk zelf vernielingen aan te brengen en vuiligheid in het rond te strooien. De Kerk heeft de laatste tijd een pak van haar ‘onschendbare heiligheid’ verloren en misschien laat dat weer wat meer ruimte voor een moedige kritiek op alle religies en allen die in naam van God de bestaande machtsverhoudingen ondersteunen.

Ontsnapping – In het gesloten centrum van Vottem heeft een man zijn vlucht naar de vrijheid gewaagd door over de meterhoge hekken te klauteren. Hij kon ontkomen, maar werd enkele uren later opgepakt in het huis van zijn neef. Vaak is de eerste reactie van de politie op een ontsnapping om de woonsten van familieleden en naaste vrienden onder toezicht te plaatsen.

Collaborateur – In Gent werd een bestelwagen van ISS Cleaning in brand gestoken. Dat bedrijf verdient geld door de gesloten centra voor illegalen te onderhouden en te kuisen. Diezelfde nacht ging in Halle trouwens een dikke BMW in vlammen op.

Sabotage op werven – De bedrijven (zoals Besix en Valens) die meebouwen aan een nieuw gesloten centrum in Steenokkerzeel zijn niet onkwetsbaar. Dat werd in juli weeral eens duidelijk toen op een gigantische werf van Valens in Diegem hevig te keer werd gegaan. De ruiten van een graafmachine werden vernield, bedrading en kabels werden doorgeknipt. Die werf wordt trouwens ook uitgevoerd door het bedrijf BAM, dat dan weer kandidaat is voor de bouw van nieuwe gevangenissen.

Minder straling – In Sint-Stevens-Woluwe moest de brandweer ’s nachts uitrukken voor een GSM-mast die in brand stond. De mast brandde volledig uit, waarmee de straling van die kankerdingen een licht oponthoud kende en de eindeloze communicatiestroom wat opdroogde.

Autootje fik – De voorbije maand werd er duchtig op losgefikt. In vele steden gingen auto’s in brand, wat de politie ertoe bracht om te vrezen voor een ware “epidemie”. Vooral in Luik lijkt de reeks onophoudelijk door te gaan en lijken de onbekende vuurblazers kennelijk luxewagens, bestelwagens en bedrijfswagens te viseren. In Rocourt gingen bijvoorbeeld drie vrachtwagens van een transportbedrijf in vlammen op. Voor vijf autokarkassen in de wijk Saint-Nicolas pakte de politie één man op en enkele uren later gingen alweer twee wagens, waaronder een BMW Z-klasse, in de fik. De volgende dag werden vier wagens, enkele daarvan geparkeerd op de oprit van villa’s, in het nabije Flémalle in brand gestoken. In het Antwerpse Deurne gingen eveneens een BMW, een bestelwagen en nog andere voertuigen in de fik.

Autotransporten – Sommigen zien het misschien wat groter of willen het kapitalisme misschien wat directer raken. Op drie verschillende plaatsen (Rekkem, Marke en Houthalen) werden op drie verschillende momenten autotransporten die geparkeerd stonden langs de snelweg in brand gestoken. In het totaal werden vier vrachtwagens vol nieuwe wagens en een tankwagen vernield.

Bussen van de Lijn – In Turnhout werden op de stelplaats tien bussen van De Lijn vakkundig beklad met graffiti en in Bilzen werden vier bussen beschadigd. De Lijn is intussen niet alleen uitgegroeid tot een spetterend bedrijf wat betreft controle en repressie, maar heeft de politie altijd gretig geholpen om razzia’s tegen mensen zonder papieren te houden op haar bus- en tramnet.

Mooie poging – Op een zondagnamiddag werd geprobeerd om een (op dat moment gesloten) winkelcentrum in Roeselare in brand te steken. De politie vond op drie verschillende plaatsen brandhaarden terug maar de brandweer was er op tijd bij om erg grote schade te voorkomen aan deze tempel van het geld en de commercie. In Hoogstraten drongen anderen binnen in een andere tempel van het geld, een selfbanking ruimte van ING, en vernielden er de bankautomaten.

Vuur voor de dwangbuizen – Een man die zijn psychiatrische internering (de gedwongen opsluiting van iemand die beschouwd wordt als “te afwijkend” van de norm) weigert, heeft in het psychiatrische centrum van Grimbergen zijn cel in brand gestoken. De brand beschadigde ook andere cellen. De man had het personeel van het centrum op voorhand gewaarschuwd en heeft ten aanzien van de onderzoeksrechter zijn verantwoordelijkheid, zijn keuze, opgeëist.

Onder de neus van de flikken – Een man die gearresteerd werd omdat hij agenten had beledigd, is ontsnapt uit het hoofdcommissariaat van Anderlecht. In het commissariaat werd hij mishandeld en geslagen door de flikken. Toen hij in een cel gestoken werd, heeft hij vakkundig de silicone rondom het kleine raampje boven de celdeur weggeprutst. Hij is erdoor gekropen en is onder de neus van de flikken weggelopen.