woensdag 8 september 2010

Dolle pret in den bak

Dolle pret in den bak

Ook de gevangenissen bleven niet onberoerd de voorbije maanden. We kregen twee brieven toegestuurd die daarover getuigen. Ééntje uit de gevangenis van Leuven, die praat over kleine dagdagelijkse vernederingen van cipiers, die af en toe lik op stuk terugkrijgen. De gevangenen die begin 2010 massaal en vaak tegen hun wil in werden gedeporteerd naar de gevangenis in Tilburg, Nederland, hebben ook verschillende keren van zich laten horen. Hoezeer de Nederlandse autoriteiten die revoltes ook willen stilhouden, ze vinden een weg naar buiten. Een paar dagen nadat enkele gevangenen in Hasselt nog amok maakten bij het uitdelen van het avondmaal en daarbij een cipier in het ziekenhuis werd geslagen, kreeg een cipier uit Verviers enkele messteken in het gezicht. Niet zomaar een cipier, eentje die gekend is om zijn vernederingen naar gevangenen toe. Na de aanval schakelden de cipiers meteen over naar minimumdienst en nam de politie hun plaats in. Hun eisen werden vrijwel onmiddellijk ingewilligd, 5 overplaatsingen en meer investeringen in repressie. Maar cipiers zijn niet altijd onaantastbaar, daarover getuigt de tweede brief.


Er zijn nog een paar dingen gebeurd in de gevangenis van Leuven, die het daglicht niet mogen zien. Dat gebeurde op 15 juli. Op het bezoek wou iemand naar de wc gaan. Hij deed dat en de cipier zei dat hij de deur moest open laten. Hoe dat gebeurd is, weet ik niet maar ik kan me voorstellen dat het op een arrogante en vernederende manier was. Zo zijn er hier wel veel en dan zitten ze nog te zagen voor respect!? Hij wou de deur niet opendoen en dan is het uitgelopen op een vechtpartij. De gevangene heeft zich niet laten doen en de kaak van één cipier zou gebroken zijn. Ik weet niet of het waar is van die kaak, want hier wordt snel overdreven met verhalen. Een tweede cipierster is licht gewond geraakt door een duw van diezelfde gevangene. Ze had een bloeduitstorting op haar been. Hij heeft 9 dagen in het cachot gezeten en is dan overgeplaatst naar de gevangenis van Oudenaarde.
Dan is er nog een tweede verhaal dat de buitenwereld niet mag horen. Deze keer uit Tilburg. Blijkbaar is er een kleine opstand gebeurd in één van de vleugels. De cipiers doen er alles aan om ze te bestempelen als beesten en gedrogeerden. Er zijn uitspraken zoals: “Ze gingen tekeer als beesten en ze waren volledig weg van de wereld.” Hier het verslag van wat ik weet. De precieze aanleiding weet ik niet maar op een gegeven moment zijn ongeveer 4 gevangenen ruzie beginnen maken, of hebben ze ruzie gekregen met de cipiers. Uiteindelijk is één cipierster een oog kwijtgeraakt en is de arm van een andere cipier uit de kom. De keuken van één vleugel zou ook in brand gestoken zijn en de speelzaal zou helemaal verwoest zijn. Er zijn zeker 3 van de opstandelingen naar Brugge gebracht, naar de hoge veiligheid. Één iemand heeft drie maanden strikt gekregen, en twee anderen 6 maanden.

Gevangenis van Verviers = stockage-hangar!

Deze woensdag 4 augustus werd een cipier, Olivier Wagner, neergestoken door een gevangene. Deze cipier staat ervoor bekend om gevangenen te provoceren, en aangezien er hier geen leiding bestaat, stond dat eraan te komen.
Ik ben zelf gestampt geweest door de cipier Serge Krosvelt voor de ogen van een tiental andere cipiers, niemand heeft iets gezegd. De directeur Detilloux heeft de zaak in de doofpot gestopt en ontkend dat ik een stamp in mijn gezicht heb gekregen.
De twee cipiers, Dany Maréchal en Ivo Roland, die met de journalisten hebben gepraat, zijn twee smeerlappen die de gevangenen als honden behandelen!!! En dat passeert niet zomaar!
Er zijn hier geen regels, alles is naar goed believen van de cipiers. De directie antwoordt niet op de vragen van gevangenen, alleen maar wanneer er een disciplinair rapport is. De maaltijden worden koud opgediend, er is sowieso weinig eten en er zijn geen warme dranken 's avonds. De sociale dienst is totaal overbelast, voor gevangenen is geen enkele opvolging die de naam waardig is. Dossiers verdwijnen en worden later verscheurd in de vuilbak teruggevonden.
Ja, de gevangenis van Verviers is een stockage-hangar.
De gevangenis bevordert allerhande handeltjes. Wanneer cipiers daarop betrapt worden, blijft dat intern. De gevangenis bevordert drugshandel en veel gevangenen bezwijken eronder en komen gedrogeerd buiten, en meer in de marge van de maatschappij als voordien.
Bedankt om de gevangenen die niet allemaal rot zijn te veroorloven om hun leven te verdedigen.

[streamer]

Cipier Olivier raadt meteen waarom hij aangevallen werd: “Ik heb dat ondergaan in het kader van mijn functies.”