vrijdag 17 december 2010

Berichten van wanorde 10

In elk nummer van Buiten Dienst nemen we een greep uit de vele daden van rebellie en revolte. Over het algemeen willen de Staat en haar media en journalisten niet al te veel ruchtbaarheid geven aan die gebeurtenissen, of, meer nog, ze verdraaien, misvormen en verminken tot dingen waarin niemand zich nog kan herkennen. De Staat wil niemand op slechte ideeën brengen – maar wij wel, en daarom deze kolommen.

Een slag in het gezicht – Het gewoonlijke geprevel van priesters allerhande werd vrolijk onderbroken. Op verschillende kerken in het Brusselse, op de pas gerestaureerde kathedraal en op een aantal religieuze monumenten verschenen grote slogans tegen alle religies. Een schone slag in het gezicht van degenen die onderwerping prediken.

Bureaucraten pakken – De sloten van de prestigieuze organisatie International Organisation of Migration, dat wereldwijd de migratie probeert te controleren en beheren, werden dichtgelijmd. De Italiaanse ambassade kreeg rond 19u een hoop stront in haar inkomhal in solidariteit met de opstanden in de Italiaanse gesloten centra. Een meeting van Frontex, het Europese agentschap dat de grensbewaking organiseert, werd lichtelijk verstoord en slogans tegen gesloten centra op de muren van het Frontex-gebouw herinneren aan deze verstoring. Tenslotte werd het Duitse Consulaat met verf besmeurd in solidariteit met degenen die in het Duitse Stuttgart vechten tegen het megalomane bouwproject Stuttgart 21.

Vroeg opstaan voor de STIB – ’s Morgensvroeg vallen in drie Brusselse metrostations (Hankar, Delta en Sint-Gillis-Voorplein) groepjes gemaskerde mensen binnen die de portieken, betaalautomaten, valideerappartuur etc. vernielden en besmeurden met teer en zwarte verf. Weerom een teken dat er mensen zijn die de controlemanie van de STIB en haar collaboratie met allerlei soorten razzia’s niet erg lijken te waarderen.

Het zit ze niet mee – In Sint-Niklaas verstoorden een reeks schermutselingen tussen jongeren en de politie de namiddagrust. Toen de politie daarenboven aan het station ook nog een man oppakte die al lang gezocht werd, braken er rellen uit. Verschillende agenten raakten gewond in de uitoefening van hun eerbare beroep als mensenjagers.

Geld met een staartje – Eind september kregen heel wat bedrijven in Brussel die op de één of andere manier geld verdienen met de bouw of het onderhoud van gevangenissen en gesloten centra vijandige bezoekjes. Aan het bloedgeld dat ze verdienen hangt een staartje, en daar werd dan ook eens flink op getrapt. De gevels van het reisagentschap Carlson Wagonlit (dat vliegtickets reserveert voor de deportatie van mensen zonder papieren) en het interimkantoor Randstad (dat cipiers recruteert voor de gesloten centra) werden vernield en besmeurd. Bij Sodexo (dat geld verdient met de catering in gevangenissen en gesloten centra) stormden tientallen mensen binnen die tientallen liters frituurolie uitgoten in de inkomhal en bureaus. De kantoren van het bedrijf Serco (dat als privé-bedrijf overal in de wereld gevangenissen en gesloten centra uitbaat) werden aangevallen: de ruiten werden ingeslagen en een slogan achtergelaten. Ook bij het ICT-bedrijf Steria werden de ruiten ingeslagen. Dit bedrijf ontwikkelde met de financiële steun van de AXA-bank en het bedrijf Cogent, het zogenaamde Eurodac systeem, een Europese database van gegevens en vingerafdrukken van alle vluchtelingen in Europa.

Warm onthaal – Een onaangevraagde betoging van 150 mensen tegen de gesloten centra voor illegalen botste op een imposante politiemacht aan het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Een evenredig aantal agenten verrichten systematische fouilles aan het meest nabije treinstation. Op een gegeven moment worden er alsnog modder, aardappelen en wat stenen gesmeten naar de flikken, maar het leek niet mogelijk om het blauwe ijzeren gordijn rondom het centrum te doorbreken.

Tegen de lamp gelopen – In Herstal stootte een politieagent in uniform die op weg was naar zijn werk op negen jongeren die het blijkbaar niet hoog op hebben met uniformen. De flik kreeg wat klappen en zijn privé-wagen moet dringend naar de garage voor herstellingswerken. Ook in Vorst werd een politieagent op gezellig familie-uitstapje die zich op een buurtfeest uitte tegenover een aantal jongeren in de prak geslagen. De vijandigheid tegenover het uniform stopt niet wanneer hun dagtaak erop zit...