vrijdag 17 december 2010

Edito nummer 9

Download hier nummer 9 van Buiten Dienst in PDF-formaat.

Drie weken nog maar, zitten de trams ’s morgens weer propvol, en ’s avonds van ‘tzelfde. Toeren de auto’s zenuwachtig in het rond. De schoolbanken gevuld, allemaal terug aan ’t werk. Drie weken nog maar, liep de vakantie weer ten einde, en reeds lijkt het alsof ze er nooit geweest is. Voor onze ogen doemt de winter op.
Maar het is niet alleen de winter die ons hart bevriest, jaar na jaar, het is ook de koude maatschappij. De wrede maatschappij, de maatschappij waarin mensen opgesloten worden, opgesloten zitten. De maatschappij waarnaar we moeten luisteren, hoewel ze ons niets vertelt dat we zouden kunnen gebruiken voor het opbouwen van een vrij en passioneel leven.
En tegelijkertijd zijn het niet alleen de zonnestralen die ons lichaam verwarmen, maar evenzeer elk nieuws over daden die voorbijgaan aan alles wat deze maatschappij te bieden heeft. Die voorbij gaan aan het geploeter in de modderpoel van het overleven. Daden vol levenskracht, gericht tegen het eeuwige reilen en zeilen van de onderdrukking.
Gevangenen in opstand, een wijk die in opstand komt tegen de politieterreur, een bank die in brand wordt gestoken... Maar meer van dat nieuws en veel ideeën om over na te denken op de bladzijden die volgen. In de hoop dat het de opstandigheid ook in jou aanwakkert…