vrijdag 17 december 2010

Berichten van wanorde 11

In elk nummer van Buiten Dienst nemen we een greep uit de vele daden van rebellie en revolte. Over het algemeen willen de Staat en haar media en journalisten niet al te veel ruchtbaarheid geven aan die gebeurtenissen, of, meer nog, ze verdraaien, misvormen en verminken tot dingen waarin niemand zich nog kan herkennen. De Staat wil niemand op slechte ideeën brengen – maar wij wel, en daarom deze kolommen.

Kwade geesten – In Sint-Katelijne-Waver vliegen tijdens de nacht van Halloween stenen door de ramen van een bank en een parochiecentrum.

Oeps! - Tijdens de les automechanica in het KTA in Vilvoorde, wordt een auto in brand gestoken. Omdat niemand wil verklikken, worden de praktijklessen voorlopig opgeschort. De schooldirecteur hoopt dat dit onbezonnen en een vergissing was... In Remicourt wordt een schoolgebouw in brand gestoken. In Waregem worden stenen door de ramen van een school gesmeten. Niet iedereen vindt de school der gehoorzaamheid o zo gewelddig.

Gefeliciteerd! – Aartsbisschop Leonard krijgt een taart op z’n bakkes tijdens de mis van Allerheiligen in de Sint-Goedelekathedraal in Brussel.

Het wagenpark van de politie – In Incourt wordt een politiewagen in brand gestoken, ook een wagen van de gemeentedienst en een OCMW-gebouw worden verteerd door de vlammen. Twee politievoertuigen op de parking van het Anzegemse commissariaat worden beschadigd.

Cowboys & indianen – Op een zaterdagavond, aan het Albertplein te Anderlecht, worden flikken aangevallen door een veertigtal gemaskerden. Meerdere molotovs vliegen richting de politiepatrouilles en twee politievoertuigen branden uit. Wanneer de cavalerie van de Federale Politie aankomt, is iedereen alweer verdwenen. De volgende nacht is het “rustiger” (lees: enkele patrouilles werden nog bekogeld met stenen). “Het geweld tegen de politie is banaal geworden,” klaagt de politievakbond. Moge het nog meer banaal worden, zouden we zo zeggen.

Stirred or shaken? - Op de gevel van de federale gerechtelijke politie (briefkaartjes “Schol!” sturen naar Kortenberglaan te Brussel) zijn over ongeveer acht meter sporen te zien van vlammen. De kantoren werden aangevallen met molotov-cocktails. Aan de binnenkant van de gebouwen zou de schade beperkt gebleven zijn. De daders zouden enkele ruiten gebroken hebben.

De Slag van Waterloo – ‘s Nachts wordt de politie opgetrommeld omdat onbekenden winkelgevels en etalages aan het “vandaliseren” zijn. Op het moment dat de flikken iemand willen oppakken, volgt een tegenaanval van groepjes jongeren. Het uiteindelijke bilan is drie mensen gearresteerd en gewonde flikken die zich wederom onderscheiden in het verdedigen van de privé-eigendom en de commercie.

Vuur & vlammen – De experten zijn het er nog niet over eens, maar in de winkelgalerij van de Luikse rue Pont d’Avroy werden waarschijnlijk enkele winkelruiten ingeslagen. Wat wel vast staat, is dat enkele winkels even later er uitgebrand bijlagen. Op die manier zouden zelfs wij graag gaan shoppen.

De score van deze maand – Na enkele welgemikte molotovs gaat een tankwagen in Boutersem in de fik. In Aubagne gaan een nieuwe Porsche en twee andere wagens in vlammen op. Zowel in Heusden-Zolder als in Antwerpen wordt een graafmachine in brand gestoken. De andere uitslagen: Vilvoorde, 1 wagen. Doornik, 3 wagens. Antwerpen, 1 wagen. Luik, 5 garageboxen en een hele reeks wagens. Sint-Joost-Ten-Node, 2 wagens. etc...

Volkssporten – Lustige prikkers hebben de banden van elf politiecombi’s in de Gentse Einde Were en Triestlaan lekgestoken. De poging om ook één voertuig in de fik te steken, slaagde jammer genoeg dan weer niet. Niettemin een mooi resultaat voor een avondje vogelpik. In het Brusselse ging de voorkeur dan weer eerder uit naar een partijtje bowling. Twee personen met een gestolen wagen reden in op een politieversperring. Eén geüniformeerde kegel ging tegen de grond, de andere pakte zijn wapen en vuurde enkele schoten af op het voertuig. Twee personen werden opgepakt.