vrijdag 17 december 2010

Wilde betoging tegen de gevangenissen (Anderlecht)

Op vrijdag 12 november om 18u vertrok aan het metrostation van Clemenceau in Anderlecht onder de stortregen een wilde betoging van een vijftigtal mensen tegen het nieuwe gesloten centrum in Steenokkerzeel en tegen alle gevangenissen. Pamfletten gingen van hand tot hand, vuurwerk en rookbommen werden afgestoken, slogans werden gescandeerd. Flikken in patrouillewagens die de betoging probeerden te benaderen werden bekogeld met verf, bloem en stenen. De ruiten van een wagen van het bedrijf Carlson Wagonlit, dat reisagentschap dat ook uitwijzingen organiseert, moesten eraan geloven. Enkele ramen van de NMBS sneuvelden, een bedrijf dat altijd klaarstaat om samen met de flikken diegenen te arresteren die voor de flikken vluchten, met of zonder papieren. Een wagen van de nationale televisie die daar toevallig voorbijkwam kreeg een rookbom te verwerken. Via het Zuidstation werd nog even voet aan wal gezet in Sint-Gillis. Daar gingen de mensen uit elkaar terwijl de flikken nog in de knoop lagen met hun “chain of command” en met hekken en nadars die her en der verspreid werden achtergelaten op straat. Hieronder vind je één van de twee pamfletten die tijdens de betoging uitgedeeld werden.

TEGEN GESLOTEN CENTRA EN ANDERE GEVANGENISSEN

Tegen alle gevangenissen
Omdat de gevangenis slechts een op de spits gedreven verlenging is van deze maatschappij, die ons in essentie niet laat kiezen waar we gaan of staan, wat we doen of niet doen.
Omdat de gevangenis en het gerecht niets te maken hebben met een zekere rechtvaardigheid, maar enkel bestaan om een bepaald systeem in stand te houden en de ongewensten van dit systeem de vergeetput in te smijten.
Omdat we een samenleving die het nodig vindt om mensen gevangen te zetten, mentaal en fysiek te folteren en kapot te maken best zo snel mogelijk aanvallen als we ooit nog willen kunnen proeven van wat vrijheid zou kunnen zijn.

Voor een wereld zonder Staat
Omdat gelijk welke Staat altijd een van de obstakels zal blijven voor iedereen die ernaar streeft een vrij leven te leiden. Omdat de Staat ons altijd zal herleiden tot cijfers en ons als individuen zal verstikken. Omdat in deze samenleving mensen, volgens het principe van de Staat, macht gaan uitoefenen op anderen. Baas worden, cipier spelen, je partner controleren, je buren verklikken. Allemaal houdingen die de Staat sterker maken en autoriteit als dusdanig meer vaste grond geven.

Voor een wereld zonder grenzen
Omdat de grenzen bestaan om de 'welvaart' te beschermen. Een welvaart die alles van ons vraagt en waarvan we slechts een miezerig bestaan terugkrijgen. Een welvaart die enkelen rijk maakt en oneindig veel anderen uitbuit. Omdat de grenzen die racisme, nationalisme, sexisme en religie opwerpen, ons tegen elkaar opzetten en ons doen vergeten wie werkelijk ons leven zuur maakt, controleert en onderdrukt.

Omdat we een grenzeloos verlangen hebben naar een andere wereld die gebouwd wordt op solidariteit en individuele vrijheid.

VOOR EEN WERELD ZONDER STAAT EN ZONDER GRENZEN