zondag 6 maart 2011

Berichten van wanorde 14

Tegen migratiepolitiek De bureaus van de christelijke partij CDH (waartoe de huidige minister van migratie Wathelet behoord) worden een dag lang bezet in solidariteit met mensen zonder papieren in hongerstaking. Binnen worden er poster geplakt en een spandoek wordt ontrold. Twee dagen later krijgt deze minister Wathelet een taart in zijn gezicht wanneer hij op de universiteit komt spreken.

Poging tot ontsnapping In het gesloten centrum van Steenokkerzeel worden er verschillende ruiten gebroken door mensen zonder papieren. Ze proberen te ontsnappen, maar de cipiers houden hen tegen.

Man overleden in gevangenis In de isolatiecel van de gevangenis van Andenne wordt de de gevangene Sébastien Ricard dood teruggevonden. De cipiers beweren dat hij zichzelf verhangen zou hebben. Twee dagen later verwondt een gevangene twee bewakers met een mes.

Man overleden in politiecommissariaat De 21-jarige Marc Roland sterft in een politiecommissariaat in Ath. De politie beweert dat hij zichzelf heeft doen stikken met een overdosis pillen, maar velen beschuldigen de politie ervan hem te hebben vermoord. De politie vrezen voor wraak, gezien er veel mensen praten over molotov cocktails en wapens. Op de dag van de begrafenis worden er tientallen mensen preventief opgepakt. De sfeer is gespannen en de schrik voor rellen zit er dik in.

Stenen voor security Een auto van een security-team van de STIB krijgt een steen tegen zijn achterruit wanneer het security team het metro-station van Clemenceau induikt. Dit gebeurde onder het oog van een bewakingscamera van de stad, maar blijkt dat deze camera al maandenlang in panne ligt. Ook aan Saint-Guidon wordt een security-wagen gevandaliseerd.

Wilde betoging in Brussel In het Brusselse Molenbeek vindt er een wilde betoging van enkele tientallen plaats in solidariteit met de opstanden in Noord-Afrika en voor de verspreiding van de revolte overal. Er werden pamfletten uitgedeeld, banken en een kantoor van de socialistische mutualiteit krijgen verf over zich heen, de ruiten van één bank moeten eraan geloven. De betogers dragen een spandoek mee “Egypte, Tunesië, hier zoals elders, lang leve de revolte” en steken vuurwerk, bommetjes en rookbommen af.

Vurig bezoek – Overdag drong een man de rechtbank van Kortrijk binnen. In het gebouw smeet hij een molotovcocktail tegen de deur van het bureau van een rechter. De rechter kon langs een andere deur ontkomen, maar de schade was aanzienlijk. Twee dagen later werd een verdachte opgepakt die zei gehandeld te hebben uit haat “tegen de politie, het gerecht en de maatschappij.” Blijkt evenwel dat de man jarenlang politie-agent was in een klein dorp in West-Vlaanderen. Misschien kunnen sommige mensen dan toch nog veranderen?

Betoging en rellen aan 127bis Een 40-tal mensen komen samen aan het gesloten centrum 127bis te Steenokkerzeel. In het centrum zijn gevangenen aan het hongerstaken. Enkele dagen geleden werd er een jonge man in elkaar geslagen door de cipiers. Tijdens de samenkomst klimmen enkele betogers over de hekken en breken er rellen uit in het deportatiekamp. Gevangenen stichten brand, klimmen op het dak, slaan ruiten in en vernielen allerlei gevangenismeubilair. Eén gevangene slaagt erin te ontsnappen. Twee vleugels worden verwoest en ontruimd. De gevangenen uit die vleugels worden overgeplaatst naar andere gesloten centra in Merksplas, Vottem en Brugge.

Kuregem laat weer van zich horen – Op een vrijdagavond werden in Anderlecht een Mercedes-vrachtwagen met oplegger en wat verderop een personenwagen in brand gestoken. Beide voertuigen brandden volledig uit.

Proces begonnen – Voor het Brusselse Hof van Assisen is onder zware veiligheidsmaatregelen het proces begonnen tegen drie verdachten die ervan beschuldigd worden in 2007 tijdens een nachtelijke overval een politie-agente te hebben doodgeschoten. Met kalashnikovs openden ze het vuur op een interveniërende politie-patrouille. Ook een andere agent raakte toen zwaargewond.

Ambassades – Enkele honderden mensen hebben betoogd aan de Marokkaanse en Lybische ambassade in solidariteit met de revoltes die daar aan de gang zijn; er waren evenwel heel wat 'politieke haaien' aanwezig die de revoltes graag zouden willen herleiden tot slogans voor nationalisme of voor een 'democratisch regime'.

Libisch consulaat – In Den Haag (Nederland) werd op een solidaire zondagmorgen een molotovcocktail gesmeten tegen de ingang van het Libische consulaat. De schade bleef beperkt, maar deze vertegenwoordiger van het Libische regime werd wel zwartgeblakerd door revolte.

Bomalarmen – In Luik werd het volledige winkelcentrum Médiacité ontruimd na een valse bommelding. Een beetje daarna moesten alle rechtszaken in het gerechtsgebouw van Charleroi uitgesteld door een andere valse bommelding. Een belletje... en de machine valt stil?

Veel graffiti – De pers maakte melding van vele graffiti's die de laatste tijd verschenen in het Leuvense, graffiti's en ook affiches die oproepen tot solidariteit met de revoltes in de Arabische landen.