zondag 6 maart 2011

De wapens van de opstandelingen

De wapens van de opstandelingen

De opstanden en rellen in verschillende Arabische landen zijn gewelddadig, dat staat buiten kijf. De opstandelingen ginder aarzelen niet om in de clinch te gaan met de ordetroepen, om zich te bedienen van het zuiverende vuur om banken, politiekantoren, administratieve gebouwen, supermarkten,... te vernietigen. De leerling-democraten en de journalisten besteden er niet té veel aandacht aan. Voor hen (die zich niet kunnen inbeelden dat iemand ervan zou dromen om te leven in een wereld die niet overheerst wordt door geld) gaat het daar slechts over excessen, uitbarstingen, frustraties die niets van zien hebben met de echte volksbeweging die vertegenwoordigd wordt door de leaders (al dan niet geïmporteerd uit het buitenland).

Eens te meer maakt de opstand zelf schoon schip met zulke baatzuchtige leugens. De kwestie is niet geweld of geweldloos, de enige kwestie is te weten of het geweld gebruikt wordt om te bevrijden, om de onderdrukking te vernietigen of daarentegen om de macht te beschermen en te vrijwaren. De politie schiet op de massa om het regime te verdedigen; de opstandelingen vallen de structuren van het kapitalisme aan om zich te bevrijden van haar uitbuitingsjuk. Meer is er niet aan.

Daarenboven zien we nu goed dat de kracht van alle opstand sociaal is, en niet militair. De massa’s in de straten van Tunis of Caïro hebben zich voorzien van rudimentaire wapens zoals stenen en molotovcocktails (al willen we daar niet mee gezegd hebben dat het overbodig zou zijn om de kazernes en de politiekantoren te plunderen). Hun kracht gaat niet schuil in een superieure vuurkracht, maar wel degelijk in hun vastberadenheid om te vechten, in een verlangen dat nooit volledig gesmoord kan worden in bloed. Het bewustzijn heeft zich gewapend, de handen hebben slechts eenvoudige instrumenten vast.

De huidige opstanden bewijzen eens te meer hoe overbodig de valse debatten over geweld en aanval zijn. Bevrijdend geweld is nodig, zowel tegen personen als tegen structuren, zowel door individuen als door massa’s, zowel tijdens een opstand als hier en nu. Bevrijdend geweld is nodig om de ketens van de overheersing te breken. Alleen die het tegenovergestelde beweren, zijn ofwel leugenaars, ofwel idioten.