zondag 6 maart 2011

Edito nummer 14

Download hier nummer 14 van Buiten Dienst in PDF.

Mensen die strijden

Vandaag luisteren we gespannen naar de berichten over de oproerige gebeurtenissen in de Arabische wereld. Zoals we dat in 2008 deden, toen Griekenland in brand stond na de politiemoord op een jonge anarchist. Zoals in 2005, toen de Franse banlieues in rellen uitbraken. Ze toveren een glimlach op ons gezicht, deze mensen in opstand, zoals elk ander bericht over mensen die revolteren: in de gevangenis, in de gesloten centra, in de wijken.
Mensen die strijden, iets van overal en alle tijden. En toch wordt het telkens weer vergeten dat het beter is om te proberen, dan gevangen te blijven in je situatie, dat het mogelijk is om te strijden. Vergeten, omdat de staat mensen de bak indraait, deporteert of doodt. Omdat de staat kleine toegevingen doet om de mensen te kalmeren. Omdat er dagelijks rotzooi in onze strot geramd wordt over hoe goed het wel niet is om gehoorzaam te zijn. Omdat we soms niet meer weten waar te beginnen en dan maar helemaal niet beginnen. Omdat we de getuigenissen over rellen, opstanden en revoluties niet in leven houden. Als het niet meer op de TV komt, dan wordt het vergeten. Maar bestaat er een mooier onderwerp om over te praten, bestaat er leuker nieuws om te verspreiden dan de berichten over mensen die ervoor gekozen hebben om zich niet meer te laten doen?
Wij willen hierover praten, over mensen die strijden, en over onze strijd. Opdat deze verhalen inspiratie, moed en idee├źn zouden kunnen geven aan iedereen die staat te trappelen van ongeduld. Opdat we, ondanks alles, het waarom van onze revolte leven willen blijven inblazen.