zondag 1 mei 2011

Kroniek van nummer 15

Overlast - In Ruisbroek pakken politieagenten iemand op voor overlast en nemen hem mee naar het commissariaat in Bornem. De man wordt vrijgelaten maar keert even later terug. Nadat hij ongemerkt het commissariaat is binnengewandeld, steekt hij een bureau in brand. Een agent betrapt de man op het moment dat hij ook het onthaal in brand wil steken.

Brandende cel – Na een ruzie met de “begeleiders” steekt een man zijn matras in het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Amandus in brand. De man wordt terug overgeplaatst naar de gevangenis.

Ruitentikkers – 's Ochtends ontdekt Brugs NVA-gemeenteraadslid Ann Soete dat de ruiten van haar auto ingeslagen zijn.

Poeder – Het nationaal secretariaat van het Vlaams Belang wordt ontruimd nadat een brief wit poeder blijkt te bevatten. Het is onduidelijk of het poeder ook gevaarlijk was.

Boum! - De ontmijningsdienst wordt naar Trazegnies geroepen. Een man had op het voetpad voor zijn huis een koffer gevonden met de boodschap “Opgepast, explosief, niet roken”. De koffer bleek niets te bevatten buiten een klein briefje: “Boum”. Twee weken geleden werd ook al een soortgelijk pakket aangetroffen aan de voet van een monument in de buurt. De man die de koffer voor zijn voordeur had gevonden, is de persoon die een buurtwacht (met nachtelijke rondes) had opgericht na verschillende brandstichtingen.

Neus – In Oostende hebben enkele personen geprobeerd om de neus van een standbeeld van koning Leopold II af te zagen. Enkele jaren geleden werd het beeld al eens overgoten met rode verf. Een actie die door “De Stoete Ostendenoare” werd opgeëist als hulde aan het bloedige bewind van de koning (in Congo).

Schilderwerken – Tegen het reuzenscherm aan het Flageyplein in Elsene worden verschillende verfbommen gekeild. Sinds het plein vernieuwd werd om meer yuppies aan te trekken, krijgt het meubilair er wel vaker te maken met creatief vandalisme.

Meubels fikken – In de buurt van Charleroi wordt een meubelwinkel in brand gestoken. Het winkelpand brandt volledig uit. In 2001 werd hetzelfde gebouw (dat toen twee andere winkels herbergde) al in brand gestoken.

Optreden afgelast - In de buurt van de Wetstraat (Brussel) komt het tot opstootjes wanneer mensen een optreden proberen te verstoren. Het concert is van de Congolese muzikant Werrason die pro Kabila is en weigert te praten over de miserabele situatie in Congo. Hij wordt verweten net als andere Congolese muzikanten, enkel uit te zijn op geld en te collaboreren met Kabila. De politie daagt op in reluniform en met waterkanon. Het optreden wordt uiteindelijk geannuleerd.

Noodrem – In volle avondspits trekt iemand aan de noodrem in een trein tussen Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. Het treinverkeer raakt helemaal in de knoop.

Donkere nachten – Twee nachten na elkaar worden enkele straten in de buurt Helmet (Schaarbeek) in het donker gezet. Volgens de burgemeester gaat het om jongeren van de sociale woonwijk die de zekeringen van de lantaarnpalen saboteren. Enkele weken geleden was hetzelfde gebeurd in andere straten in de buurt. En ook tijdens de rellen in Molenbeek van 2009 werd dezelfde tactiek gebruikt.

Onveiligheid – De EU-ambtenaren klagen over het fietspad in de Wetstraat. Als ze een voet buiten zetten worden de maatpakken regelmatig (bijna) geramd door snelle fietsers. En zelfs binnen zitten de ambtenaren niet op hun gemak. Op de zevende verdieping van het gebouw van de Raad van Europa werd er brand gesticht in een technisch lokaal. De schade bleef echter beperkt.

Onveiligheid bis – Na enkele incidenten op de Brusselse metro (waarvan de laatste; de chauffeur die een passagier sloeg), werden 10 bewakingsagenten van Securitas ingehuurd. Hun eerste werkdag begon al goed met een steen die door de voorruit van een tram vliegt (daarop worden op tramlijn 94 nu ook politieagenten ingezet). En na een week klagen de huurlingen nu ook over beledigingen. Drie bewakingsagenten hebben al hun overplaatsing aangevraagd.

Kermis – Aan het schietkraam op de Grote Markt van Nijvel richt een man zijn loodjesgeweer... richting Justitiepaleis. Een raam van het gebouw sneuvelt.

Avondje uit – Tijdens de traditionele jaarlijkse betoging van het NSV (nationalistische & extreem-rechtse studenten) en de even traditionele tegenbetoging van de linkse studenten, vinden ook enkele onvoorziene zaken plaats in Gent. Tijdens en na de betoging worden NSV'ers aangevallen met verfbommen en stenen. Aan het politiecommissariaat van Ledeberg worden 4 voertuigen beschadigd en aan een VDAB-kantoor worden 32 ramen ingeslagen.

Mislukte integratie – Op het nieuwe gebouw van het integratiecentrum in Kessel-Lo worden slogans gespoten. “Integreren is mezelf elimineren” en “Opstand overal” staat er nu. Een week geleden werden papieren met een soortgelijke boodschap op de ramen geplakt.