zondag 1 mei 2011

Dagen en nachten van woede, steen en vuur in Charleroi

Op 1 april overleed de 27-jarige Sandro tijdens een gewelddadige arrestatie door de politie in Gilly, een deelgemeente van Charleroi. De spanningen liepen al snel hoog op, te meer nog daar vele omstaanders de arrestatie hadden zien gebeuren en duidelijk was dat Sandro's hart het begeven heeft onder de slagen van de politie.

Al enkele uren na de moord, beginnen gemaskerde jongeren voorbijrijdende politievoertuigen te bekogelen. Politiewagens en privé-wagens geparkeerd in de straat en aan verschillende politiekantoren worden kapotgeslagen. In de vroege avond wordt het politiekantoor van Gilly bestookt met molotovcocktails.

De volgende dag worden de politiekantoren van Gilly en Lodinsart aangevallen door gemaskerden bewapend met stenen en metalen staven. In de avond komt het tot urenlange confrontaties tussen gemaskerde mensen en de politie, die verschillende bataljons en een waterkanon van de Federale Politie heeft doen overkomen naar Gilly. Daarnaast steken kleine groepjes van rebellen overal in Gilly en omstreken auto's in brand op parkingen van supermarkten en slaan ramen in van winkels, instellingen zoals de Socialistische Mutualiteiten en bedrijven. Die nacht gaan er ook auto's in de fik in Luik en Bertrix.

Op zondag 3 april schuimen de woedenden de straten af in kleine groepjes. Vuilbakken en wat auto's gaan in de fik en wederom worden winkelramen ingeslagen. De nacht daarop worden in verschillende gemeentes van Charleroi auto's en een bulldozer in brand gestoken. Ondertussen heeft de Federale Politie heel Gilly gemilitariseerd, hoewel de rebellen er, op enkele arrestaties na, blijven in slagen om uit de handen van de geüniformeerde moordenaars te blijven.

In de week daarop overleed tijdens een arrestatie opnieuw een jongeman in gelijkaardige omstandigheden. Er wordt veel gesproken en geschermd met 'cocaïne van te hoge kwaliteit' die de hartstilstanden zou veroorzaken; een zielige poging om het geweldsmonopolie van de flikken te legitimeren.

Er blijven auto's in brand gestoken worden. Ook een werfcontainer gaat in vlammen op en hier en daar wordt met molotovs gesmeten naar winkels en officiële gebouwen. Na tien dagen van onrust, verschijnen in de pers berichten dat de spanningen aan het afnemen zijn. Enkele uren later, in de vooravond, gooien onbekenden opnieuw molotovcocktails naar een geparkeerd politievoertuig (de agenten waren net om de hoek op 'interventie') dat volledig uitbrandt. Het lijkt hun eerder zwaar te vallen om de orde te herstellen... laten we de spanningen opdrijven en verspreiden.