woensdag 25 mei 2011

Een greep uit een verzet dat dagelijks is

In Vlaanderen worden elke dag 60 families uit hun huis gezet omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. Van 2008 tot 2009 is dit cijfer verdubbeld.

Twee mannen van 67 en 75 jaar vallen een gerechtsdeurwaarder aan wanneer die hen een gerechtelijk papier komt afgeven. Eerst schelden ze hem uit, nadien geven ze hem een pak slaag. De deurwaarder moet door een dokter onderzocht worden. Justitie weet niet echt wat met hen te doen.

In Sint-Job heeft een gerechtsdeurwaarder moeite om een huis te ontruimen. Hij probeerde verschillende keren en telkens werd hij op één of andere manier aangevallen. Zijn papieren werden verscheurd en in het rond gestrooid, en hier en daar kreeg hij een klap rond zijn oren. Uiteindelijk doen flikken het vuile werk.

In Maasmechelen laat een man zijn hond uit om de gerechtsdeurwaarder en de flikken die zijn huis komen leeghalen aan te vallen. De flik verwondt de hond en wordt kort daarop afgemaakt.

Negen hypermarkten van Carrefour worden bezet. Een gerechtsdeurwaarder legt een dwangsom van 1000 euro op per uur en per stakingsbreker of klant die niet binnen kan in St-Agatha-Berchem. Het komt tot duwen en trekken met de politie en een arbeider wordt gearresteerd. In Ninove weigeren de arbeiders die de ingang van de winkel blokkeren hun identiteitskaart te tonen wanneer de gerechtsdeurwaarder ook nog controleur wil spelen. 30 arbeiders worden opgepakt.

In Marche-en-Famenne dringt een man binnen in de kelder van een gerechtsdeurwaarder en steekt dossiers en archieven in brand. Het vuur verspreidt zich te snel en hij valt bewusteloos neer. Hij wordt kort daarop gearresteerd.

Iemand die uit zijn huis werd gezet keert terug naar het justitiepaleis om de vrederechter die deze beslissing nam in volle zitting te doden. Hij verklaart te hebben gehandeld uit wraak tegen justitie in het algemeen, en specifiek tegen haar omdat zij de huisuitzetting had bevolen, in een geschil tussen hem en de eigenaar. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Vorst en zeer snel geïnterneerd. Dat betekent een levenslange gevangenisstraf, elke 6 maanden verlengd. Justitie wil hem laten doorgaan voor een gek die iets onbegrijpelijks deed. Nochtans begrijpen velen het heel goed.

Iemand die door gerechtsdeurwaarders van Sint-Joost werd ontruimd laat de schouders niet zakken: hij valt de deurwaarders en hun medewerkers voortdurend lastig via de telefoon en herinnert hen zo aan hun vuile werk. Nadat de rechter Brandon gedood wordt, voelt hij zich sterker en verhardt de toon: “Ik ga jullie doden, jullie die met hem werken en zeker hem, zoals dat gebeurde met rechter Brandon.” Daarop gaat hij naar diens bureau, het personeel weigert de deur te openen. De politie arresteert hem kort.

In Zaventem wordt iemand die de rekening voor de ambulance weigert te betalen, veroordeeld door een vrederechter tot een bijkomstige factuur, in hun woorden is hij dus “gekend voor zijn irritant gedrag tegenover de magistratuur”. Na deze gebeurtenis stuurt hij een brief naar de vrederechter. Het persartikel van de dood van de rechter wordt vergezeld van: “Verbaast dit U?”. Hij wordt kort gearresteerd.

In de Ardennen krijgt iemand het bezoek van een gerechtsdeurwaarder, hij wordt ontruimd. Hij neemt zijn wagen en vertrekt richting Frankrijk, waar hij een wapen wil gaan kopen. Zijn familie verklikt hem en de politie zet de achtervolging in. Hij wordt door 20 flikken gearresteerd aan een wegblokkade op de snelweg. In zijn auto vinden ze een speelgoedwapen, gewonnen op de kermis, nu een bewijsstuk geworden. Hij krijgt een boete van 825€ en 7 maanden met uitstel omdat hij...slechte bedoelingen had?

Een jongen uit Doornik wordt gearresteerd voor verschillende diefstallen. In de jeugdrechtbank, wachtend om verhoord te worden door de rechter, kan hij niet op zijn plaats blijven zitten en gaat een lege kamer binnen waar een vest hangt, die hij meeneemt. De vest behoorde aan een deurwaarder, die het niet leuk vond om de inhoud van zijn dikke portefeuille te verliezen.

Een deurwaarder komt op bezoek bij iemand in Genk en slaagt er niet in om tot een minnelijke schikking te komen. Wanneer de deurwaarder de man ook op zijn werk komt lastigvallen, vergezeld van de politie, koelt de man zijn woede op hen. De deurwaarder krijgt een kopstoot, de politieman wordt aangevallen in de hals en de ribben.

In Leuven barricadeert een man zijn huis tegen de komst van de flikken en een deurwaarder. Hij dreigt ermee zijn huis op te blazen als ze hem niet met rust laten.

De flikken gaan naar een rusthuis in Tertre waar een tachtigjarige verblijft, om de sleutels van haar huis terug te geven. Voor een niet-betaalde factuur van de belastingen van 778€ die toegekomen was waar ze niet meer woont, heeft de gerechtsdeurwaarder M. Simonet uit Bergen haar huis leeggehaald voor een waarde van 40.000€. Om de meubels terug te krijgen, moet eerst het honorarium betaald worden, 't is te zeggen 2219€.

Laten we het woord aan de smeerlappen zelf:

“Het is zeer zeldzaam dat ik mijn dag eindig zoals gepland, de noodzaak is de regel en de stress is inherent aan het beroep. Ook al is het zeer duidelijk dat meer en meer mensen in moeilijkheden zitten, was stress altijd al aanwezig, ook al wanneer ik 20 jaar geleden begonnen ben. Twee weken geleden vernam ik nog dat één van mijn vakgenoten heeft zelfmoord gepleegd.” zegt deurwaarder Philippe Bourdeaud’huy uit Laken. “Inbeslagnames verlopen in het algemeen niet erg vlot. Sommige van mijn vakgenoten werden al beschoten; fysieke agressies kunnen altijd gebeuren. Andere vakgenoten worden aangevallen, het is bijna verplicht geworden om zich te beschermen. Ik heb bewakingscamera's en een beschermingssysteem voor de ramen van het loket.”

De 5 meest gehate beroepen:

1.gerechtsdeurwaarders
2.belastingcontroleurs
3.politieagenten
4.parkeerwachters
5.advocaten