zondag 1 mei 2011

Kroniek nummer 16

Naam en adres gekend – Onbekenden brachten een nachtelijk bezoek aan de woonst van Vlaams parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) in Gent. De ruiten van zijn wagen die op de oprit stond sneuvelden. Deckmyn kreeg een tijd geleden ook al een kruis door de voorruit gesmeten.

Allemaal zever – Op de partijkantoren van vier verschillende politieke partijen (Vlaams Belang, PvdA, Groen en CD&V) in het Leuvense worden “Gezever” geschilderd. De daders maakten duidelijk geen onderscheid tussen de verschillende politieke formaties en richtten zich tegen alle politiek als dusdanig, iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen.

Genoeg geknield – In Ardooie werd het houten altaar in een gebedskapel naar het model van de Lourdesgrot in brand gestoken. De bedevaartsgrot is niet meer.

Wheelie – De flikken vinden het nodig om een acrobatische motorrijder te arresteren. Enkele Molenbeekse jongeren pikken dit niet. Een patrouille wordt bekogeld met stenen en planken. De politie haalt nog eens het traangas boven.

Geen besparingen op kasseien ! – Na een oproep van de vakbonden, kwamen in Brussel zo’n 20 000 mensen op straat tegen de besparingsmaatregelen op Belgisch en Europees niveau. De hele stad lag lam door de betogingen die uit vier verschillende hoeken vertrokken en samenkwamen in het administratief hart van België en Europa (de buurt van de Wetstraat). Daar kwam het tot twee uur durende confrontaties tussen betogers en politie. De betogers bekogelden de politielinies met stenen, flessen en vuurwerk; de politie zette het waterkanon en pepperspray in. Ditmaal was ook de solidariteit present: de politie is er niet in geslaagd om de relschoppers te isoleren van de andere betogers. In het totaal raakten twaalf agenten gewond, twee relschoppers werden gearresteerd en nadien vrijgelaten (ze worden beschuldigd van weerspannigheid en poging tot diefstal van een fototoestel van de politie). Op het parcours van de betoging sneuvelden ook de ruiten van verschillende ministeries.

En die avond... – In de avond na de grote anti-besparingsbetoging in Brussel, gingen op verschillende plaatsen in België auto’s in de fik, vooral dan in het Luikse. In het West-Vlaamse Ardooie brandde de wagen van een bedrijfsleider uit; in industriezone van Seneffe gingen acht camions en een bedrijfshangar volledig in rook op. Tenslotte ook nog vermelden dat die nacht op de campus van de Leuvense Universiteit twee wagens volledig uitbrandden en twee andere ernaast geparkeerde wagens beschadigd raakten door de vlammen.

Bokrijk - Voorpost plande een tour langs 7 steden die historisch Vlaamsch zouden zijn (ook de vriendjes van KVHV en NSV waren aanwezig). Het uitje met Bokrijk-allures raakte echter niet ver. In Enghien worden eieren en straatmeubilair naar hen gegooid door een 50-tal kwaaien. Na één gewonde en enkele kapotte ruiten van hun bus, druipen de fascisten huiswaarts af. Tot grote teleurstelling van de mensen in Mouscron die meer eieren in voorraad hadden. In Tournai worden nog pamfletten uitgedeeld (en deels in beslag genomen door de flikken).

Fastfood – In het centrum van Gent werden ruiten van een McDonald’s uitgesmeten. De lokale zaakvoerder van dit toonbeeld van wereldwijd kapitalisme (en werkelijk slechte smaak) wijst erop dat ze reeds meerdere malen geviseerd werden door vandalen.

Vuurwerk naar de gevangenis – In Gent werd een anarchist veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk omdat hij zou hebben deelgenomen aan de bijeenkomst tegen alle gevangenissen op Oudejaarsavond. Toen blaasden een vijftigtal anarchisten verzamelen aan de gevangenis van Gent om met slogans en vuurwerk uiting te geven aan hun vijandigheid tegenover elke vorm van gevangenis. Heel wat vuurwerk ging de muur over en de aanwezige flikken kregen het af en toe wat lastig. Eén van de aanwezige agenten zou gensters van een vuurpijl in haar oor gekregen hebben...

Vrije vogel – Kort na zijn arrestatie slaagt een jonge dief erin te ontsnappen uit het Justitiepaleis van Charleroi. Wanneer dit opgemerkt werd, was de vogel al lang gaan vliegen. De dag voordien werd een ontsnapping uit de Raadkamer nog verijdeld door goede burgers.